Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Νόμιμος ο γάμος και η υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους στη Σλοβενία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διαδηλώσεις την ώρα της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Το Κοινοβούλιο της Σλοβενίας ενέκρινε χθες αλλαγές στον νόμο για τον γάμο και τις οικογενειακές σχέσεις σύμφωνα με τις οποίες τα ζευγάρια ίδιου φύλου μπορούν να παντρεύονται και να υιοθετούν παιδιά.

Οι αλλαγές, που υιοθετήθηκαν με 51 ψήφους υπέρ και 28 κατά, αφού προηγήθηκε εξάωρη συζήτηση, επαναπροσδιορίζουν τον γάμο ως κοινότητα δύο προσώπων, ανεξάρτητα από το φύλο.

Η πρόταση τροποποίησης του νόμου που είχε καταθέσει η αντιπολιτευόμενη «Ενωμένη Αριστερά» ZL στηρίχθηκε από τον κυβερνητικό συνασπισμό κεντροαριστερών κομμάτων και από το αντιπολιτευόμενο κόμμα της πρώην πρωθυπουργού Άλενκα Μπράντουσεκ. Την ανοιχτή αντίθεσή τους στις αλλαγές εξέφρασαν μόνον τα κεντροδεξιά Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) και Νέα Σλοβενία (Nsi).

Την ώρα που διεξαγόταν η συζήτηση και η ψηφοφορία έξω από τη Βουλή πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολίτες που αντιτίθενται στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και ιδιαίτερα στην υιοθεσία παιδιών, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων και θρησκευτικών κοινοτήτων, που υποστηρίζουν ότι πλήττονται τα δικαιώματα των παιδιών.

Οι βουλευτές που υποστήριξαν τις τροποποιήσεις τόνισαν ότι αποτελούν έναν απλό τρόπο για την αντιμετώπιση των συστημικών διακρίσεων. «Θα κάνουμε ένα βήμα εμπρός για μία ανεκτική κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Σήμερα, η Σλοβενία εισέρχεται στον 21ο αιώνα» τόνισε ο βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς, Ματέι Βάτοβετς.

Οι επικριτές των αλλαγών, ωστόσο, τόνισαν ότι αποτελούν παρέμβαση στις κοινωνικές και οικογενειακές σχέσεις και ότι τα δικαιώματα των μειονοτήτων μπαίνουν πάνω από τα συμφέροντα των παιδιών.

Για τα συντηρητικά κόμματα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η προοπτική των ομοφυλόφιλων ζευγαριών υιοθετούν παιδιά. «Δεν ισχυριζόμαστε ότι δύο άνδρες δεν μπορούν να είναι καλοί πατέρες, αλλά δεν μπορούν να είναι μια καλή μητέρα» δήλωσε η βουλευτής του SDS, Γέλκα Γκόντετς.

Η Σλοβενία είχε νομιμοποιήσει μόνο τη ληξιαρχική πράξη εγγραφής των ζευγαριών του ιδίου φύλου, αλλά οι ομοφυλόφιλοι σύντροφοι δεν απολάμβαναν τα ίδια δικαιώματα με τα ετερόφυλα ζευγάρια. Το Συνταγματικό Δικαστήριο απαίτησε να δοθεί ένα τέλος στις διακρίσεις.

«Η διαφορετικότητα πρέπει να εκληφθεί ως ένα δώρο, ένα θεμελιώδες και αναπόσπαστο τμήμα της ισότητας και όχι ως σπόρος διχόνοιας στην κοινωνία» υποστήριξε η Σιμόνα Κούστετς Λίπιτσερ, αναπληρώτρια επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος του Μίρο Τσέραρ (SMC).

Η κοινωνία δεν έχει κανένα δικαίωμα να «υπαγορεύει, να περιορίζει ή να απαγορεύει ποιον να αγαπάς [...] όπως ακριβώς δεν υπαγορεύει υπό ποιες προϋποθέσεις είναι επιτρεπτό να αρέσουν οι άνθρωποι που έχουν κοντά μαλλιά, μακριά πόδια, ανοιχτόχρωμο δέρμα, ή πιο σκούρο» πρόσθεσε.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τον φόβο τους για το μέλλον της παραδοσιακής οικογένειας και ανέφεραν ότι θα προσπαθήσουν να προωθήσουν κατάργηση των αλλαγών με δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα είναι πιθανό, αν σε διάστημα μιας εβδομάδας συγκεντρωθούν 4.000 υπογραφές.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.