Τον ορισμό της πρόωρης ήβης δίνει η παιδοενδροκρινολόγος, Επιμελήτρια Α' στο Τμήμα Αύξησης και Ανάπτυξης στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» Ελπίδα Βλαχοπαπαδοπούλου, καθώς, όπως αναφέρει, τελευταία υπάρχει μεγάλη προσέλευση παιδιών στο νοσοκομείο που έχουν πρώιμη εφηβεία.
«Η έναρξη εφηβείας στα κορίτσια είναι κατά μέσο όρο στα 10 χρόνια, όμως μπορεί να ξεκινήσει στα 8 τους χρόνια. Στα αγόρια, κατά μέσο όρο, η έναρξη είναι στα 12 χρόνια. Ενδέχεται όμως να ξεκινήσει και σ’ αυτά από τα 9,5».
Πρώιμη εφηβεία, είναι:
-Στα κορίτσια: αν ξεκινήσουν τα δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου, δηλαδή διόγκωση του στήθους, εμφάνιση τριχοφυΐας της μασχάλης ή στο εφηβαίο ή οσμή ιδρώτα πριν από τα 8 έτη.
- Στα αγόρια: ξεκινάει τριχοφυΐα, αύξηση του μεγέθους των γεννητικών οργάνων, ακμή πριν από την ηλικία των 9,5 χρόνων.
Η Ελπίδα Βλαχοπαπαδοπούλου επισημαίνει τα εξής:
-Η κληρονομικότητα παίζει ρόλο στην πρώιμη εφηβεία. και στα δύο φύλα. Τα αγόρια ακολουθούν τον μπαμπά, επηρεάζονται δηλαδή από το πότε ξεκίνησε η εφηβεία στον πατέρα, ενώ τα κορίτσια με τη μητέρα.
-Ένα από τα απώτερα προβλήματα της πρώιμης εφηβείας είναι ότι μένουν κοντά τα παιδιά.
-Στην παιδική ηλικία δεν πρέπει ξαφνικά να ψηλώνει πολύ.
-Κατά μέσο όρο πρέπει να παίρνει 6-7 πόντους το χρόνο. Αν ένα κορίτσι που ψήλωνε έτσι ομαλά και πάρει 8 ή 9 πόντους το πιθανότερο είναι ότι ξεκινάει η εφηβεία.
Τα παιδιά αυτά στη συνεχεία χάνουν ύψος, λόγω των ορμονών, οι οποίες ενεργοποιούνται γρήγορα, κλείνουν τα κόκαλα και σταματάει η ανάπτυξη.
Η παιδοενδοκρινολόγος αναφέρεται στην ψυχολογία των παιδιών που είναι σε πρόωρη εφηβεία: «Ένα κοριτσάκι 9 χρόνων που έχει περίοδο εκτίθεται σε κινδύνους. Διαφοροποιείται από τα συνομήλικα κοριτσάκια. Ευρωπαϊκές μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για σεξουαλική κακοποίηση και επιρρέπεια σε άλλες συμπεριφορές, ναρκωτικά κ.ά.
Για το εάν είναι φαινόμενο της εποχής μας η πρόωρη εφηβεία, η κ. Βλαχοπαπαδοπούλου ανέφερε ότι πάντα υπήρχε, αλλά στην εποχή μας η παχυσαρκία, που είναι φαινόμενο της τελευταίας 15ετίας, ευθύνεται κατά πολύ στην εμφάνιση πρόωρης εφηβείας. «Τα παιδιά είναι πιο μεγαλόσωμα, πιο παχύσαρκα, κάθονται πιο πολύ, ψηλώνουν πιο γρήγορα στο δημοτικό, αλλά ολοκληρώνουν την ανάπτυξη νωρίτερα και το τελικό ύψος μπορεί να είναι χαμηλότερο από το προβλεπόμενο».
Καταλήγοντας, η κ. Ελπίδα Βλαχοπαπαδοπούλου επισημαίνει πως υπάρχει θεραπεία, αν αποδειχθεί ότι υπάρχει πρώιμη ήβη, είτε από παθολογικά αίτια είτε ιδιοπαθής. Είναι κρίσιμο ο έλεγχος να ξεκινήσει με τις πρώτες εκδηλώσεις και αφού τεθεί η διάγνωση να προχωρήσουμε έγκαιρα στη θεραπεία αναστολής, με την οποία επιτυγχάνεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, καθυστέρηση ωρίμανσης της οστικής ηλικίας και καθυστέρηση της εμμηναρχής.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.