2. Κάντε προσεκτικές επιλογές. Από όλα τα πιθανά πράγματα που μπορείτε να επιλέξετε να αλλάξετε φέτος, τι διαλέγετε; Επιλέξτε με γνώμονα αυτό που έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στα επίπεδα χαράς, ευτυχίας, υγείας, ευεξίας, προσωπικής ανάπτυξης.
3. Να είστε αισιόδοξοι και ρεαλιστές. Αν θέσετε πολύ υψηλούς ή σύνθετους στόχους, το πιθανότερο είναι ότι θα δυσκολευτείτε να τους πετύχετε, θα τα παρατήσετε και τελικά θα νιώθετε τύψεις και ενοχές. Εξετάστε το προσωπικό σας ιστορικό λήψης αποφάσεων- τι έχετε υποσχεθεί στον εαυτό σας τα προηγούμενα χρόνια; Πόσους από αυτούς τους στόχους έχετε πετύχει; Αν δεν πετύχατε, τι σας εμπόδισε; Θέτοντας εφικτούς, ρεαλιστικούς στόχους έρχεστε ένα βήμα πιο κοντά στην επιτυχία.
4. Ένα βήμα τη φορά. Σπάστε τους στόχους σας σε επιμέρους μικρότερα βήματα- αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Προγραμματίστε την πορεία σας, οργανωθείτε, και ξεκινήστε από το πρώτο μικρό βήμα. Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε τη δύναμη της θέλησής σας, βλέπετε ένα μικρό αλλά σταθερό αποτέλεσμα, και παίρνετε δύναμη για να πάτε στο επόμενο βήμα.
5. Ορίστε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Χρησιμοποιήστε το ημερολόγιό σας για να οργανώσετε πόσο συχνά θα κάνετε αυτό που αποφασίσατε και για πόσο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι το βαρόμετρο της προσωπικής σας επιτυχίας, διότι έτσι εξετάζετε τη βραχυπρόθεσμη πρόοδό σας σε σχέση με τον πιο μακροπρόθεσμο στόχο σας. Μάθετε να αξιολογείτε την πρόοδό σας.
6. Κρατήστε σημειώσεις. Τι θέλετε να πετύχετε; Για ποιο λόγο; Ποιο είναι το κίνητρό σας; Τι σας βοηθάει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι στο στόχο σας; Γιατί η συγκεκριμένη απόφαση αλλαγής είναι σημαντική για εσάς; Απαντήστε τις παραπάνω ερωτήσεις κρατώντας σημειώσεις και αφιερώστε κάθε μέρα 1-2 λεπτά διαβάζοντάς τις.
7. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Παίρνω αποφάσεις για προσωπική αλλαγή δε σημαίνει «αυτομαστιγώνομαι» ή τιμωρώ τον εαυτό μου μέχρι να πετύχω αυτό που θέλω. Προκαθορίστε τις ανταμοιβές που θα παίρνετε στην πορεία της προσωπικής σας αλλαγής. Προσοχή όμως, η ανταμοιβή θα πρέπει να είναι συμβατή με αυτό στο οποίο στοχεύετε. Έτσι, αν κάνετε δίαιτα δεν θα πρέπει να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με γλυκά, αν μαζεύετε χρήματα δεν θα πρέπει να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με μια μεγάλη αγορά, κοκ., γιατί έτσι το σχέδιο για προσωπική αλλαγή κινδυνεύει να καταποντιστεί.
8. Αναζητήστε υποστήριξη. Για κάθε απόφαση αλλαγής καλό είναι να έχετε ένα σύστημα υποστήριξης, ανθρώπων που σας αγαπούν, σας νοιάζονται και θα είναι εκεί όταν αντιμετωπίσετε δυσκολίες για να σας ενθαρρύνουν και να σας στηρίξουν.
9. Μην τα παρατήσετε στην πρώτη δυσκολία! Ακόμα και όταν τα πράγματα πάνε καλά και βλέπετε αποτελέσματα στην αλλαγή που κάνετε, είναι πιθανό να έχετε ένα πισωγύρισμα ή να κάνετε ένα στραβοπάτημα. Μην το βάλετε κάτω! Μην τα παρατήσετε! Δεχτείτε ότι κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό και συνεχίστε από εκεί που ήσασταν, πριν από την δυσκολία ή το στραβοπάτημα. Να έχετε την αυτοπεποίθηση ότι θα τα καταφέρετε!
10. Να θυμάστε ότι τελικά εσείς έχετε τον έλεγχο. Άλλοι άνθρωποι μπορεί να σας δώσουν συμβουλές, να σας στηρίξουν ή να σας σαμποτάρουν, αλλά, σε τελική ανάλυση εσείς έχετε την ευθύνη των αποφάσεων και των πράξεών σας. Είναι σημαντικό να νιώθετε ότι έχετε τον έλεγχο της ζωής σας στα χέρια σας για να εμμείνετε στις αποφάσεις και τα σχέδιά σας για αλλαγή.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.