Επιστήμονας υποστηρίζει ότι προκαλείται από παράσιτα, βακτήρια και ιούς.
Η κατάθλιψη θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ως μολυσματική ασθένεια, αντί για συναισθηματική διαταραχή.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ένας επιστήμονας από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον οποίο η κατάθλιψη μπορεί να είναι το αποτέλεσμα παρασιτικής, βακτηριακής ή ιικής μόλυνσης.
Ο Dr. Turhan Canli από το πανεπιστήμιο Stony Brook ισχυρίζεται ακόμη, πως οι μελλοντικές έρευνες γύρω από την κατάσταση αυτή θα πρέπει να συμπεριλάβουν αυτούς τους μικροοργανισμούς.
Αν η θεωρία του αποδειχθεί αληθής, ο ίδιος ελπίζει ότι ένα μελλοντικό εμβόλιο θα μπορούσε να προστατέψει έναντι της εμφάνισης της κατάστασης αυτής.
«Έχει έρθει η ώρα για μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση. Αντί να διαμορφώνουμε ερωτήματα γύρω από την κατάθλιψη ως μια συναισθηματική διαταραχή, προτείνω να την εξετάσουμε εννοιολογικά εκ νέου, ως κάποια μορφή μολυσματικής ασθένειας. Προτείνω, οι μελλοντικές μελέτες να διεξάγουν συντονισμένες έρευνες γύρω από παράσιτα, βακτήρια ή ιούς, που μπορεί να διαδραματίζουν έναν αιτιώδη ρόλο στην αιτιολογία της μείζονος κατάθλιψης» ανέφερε ο ίδιος σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Biology of Mood and Anxiety Disorders.
Ο Dr. Canli βασίζει τη θεωρία του σε τρία επιχειρήματα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασθενείς που υποφέρουν από κατάθλιψη παρουσιάζουν συμπεριφορά αρρώστου. Χάνουν την ενέργειά τους, δυσκολεύονται να σηκωθούν από το κρεβάτι και χάνουν το ενδιαφέρον για τον κόσμο γύρω τους, παρουσιάζοντας τα ίδια συμπτώματα με τους ανθρώπους που υποφέρουν από κάποια μολυσματική ασθένεια.
Επιπλέον, έρευνες σε ασθενείς με κατάθλιψη έχουν αποδείξει την παρουσία δεικτών φλεγμονής στους εγκεφάλους τους, πρόσθεσε.
Αυτοί οι δείκτες φλεγμονών μπορεί να υποδηλώνουν, ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ενεργοποιηθεί ως απόκριση σε κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό, που θα μπορούσε να είναι ένα παράσιτο, ένα βακτήριο ή κάποιος ιός και που ενδεχομένως να οφείλεται για την πρόκληση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης.
Ο Dr. Canli ισχυρίζεται ακόμη, ότι υπάρχουν παραδείγματα παρασίτων, βακτηρίων ή ιών σε όλη τη φύση, τα οποία επηρεάζουν τη συναισθηματική συμπεριφορά.
Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι το Toxomaplasma gondii (T.gondii), ένα παράσιτο το οποίο ζει στην εντερική οδό των γατών. Το παράσιτο γεννά τα αυγά του, τα οποία στη συνέχεια «απελευθερώνονται» στο περιβάλλον από τα περιττώματα της γάτας.
Όταν ένας ποντικός έρθει σε επαφή με αυτά τα αυγά και μολυνθεί, ελκύεται από την οσμή των ούρων της γάτας. Η συμπεριφορά του οφείλεται στις παρασιτικές κύστες που επικάθονται στον εγκέφαλό του, ενεργοποιώντας τις ίδιες «διαδρομές» που συμμετέχουν στη σεξουαλική διέγερση.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, ο γιατρός αναφέρει ότι το ένα τρίτο του παγκόσμιο πληθυσμού εκτιμάται ότι έχει μολυνθεί από το παράσιτο αυτό (T.gondii). Η μόλυνση σχετίζεται με τους δείκτες φλεγμονής, που έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς με κατάθλιψη.
Σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με μείζονα κατάθλιψη ή διπολική διαταραχή, εκείνοι που είχαν ιστορικό απόπειρας αυτοκτονίας, παρουσίαζαν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων για την καταπολέμηση του βακτηρίου T.gondii.
Το τρίτο του επιχείρημα ως προς την εκ νέου διαμόρφωση των ερωτημάτων που σχετίζονται με την κατάθλιψη ως μολυσματική ασθένεια, είναι ότι αποδεικνύεται χρήσιμη αν σκεφτεί κανείς τη γενετική της ασθένειας αυτής.
Η αναζήτηση συγκεκριμένων γονιδίων, που να σχετίζονται με την κατάθλιψη δεν έχει αποβεί αποτελεσματική. «Ίσως να ψάχνουμε στο λάθος οργανισμό» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ενώ πολλές έρευνες μελετούν τις εσωτερικές αλλαγές στα ανθρώπινα γονίδια, κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει την εμφάνιση της κατάθλιψης, το 8% του ανθρώπινου γονιδιώματος βασίζεται σε εξωτερικές αλλαγές, όπως αυτές που προκαλούνται από ιούς.
Τα βακτήρια, οι ιοί και τα παράσιτα θα μπορούσαν να μεταφέρουν γονίδια στα κύτταρά μας, οδηγώντας σε αλλαγές στη γενετική μας δομή. Θα μπορούσαν ακόμη, να «περνούν» σε εμάς κατά τη γέννα ή μέσω της επαφής μεταξύ των γονιών και των παιδιών τους.
Ο ερευνητής καταλήγει στο συμπέρασμα, ότι απαιτείται να γίνουν έρευνες σε μεγάλη κλίματα, στις οποίες θα συμμετέχουν ασθενείς με κατάθλιψη και «υγιή» άτομα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα παράσιτα, οι ιοί και τα βακτήρια θα μπορούσαν να αποτελούν την αιτία της εμφάνισής της.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.