Ο πυρετός είναι μια υγιής αντίδραση του σώματος σε μολύνσεις και άλλες ασθένειες, αθώες αλλά και πιο σοβαρές. Αν το παιδί σας ανεβάσει πυρετό, δεν θα πρέπει να πανικοβληθείτε και να παραμείνετε ήρεμοι ώστε να το βοηθήσετε να αισθανθεί καλύτερα. Κατά κάποιο τρόπο, ο πυρετός είναι μια καλή ένδειξη αφού σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας κάνει τη δουλειά του, πολεμώντας ένα υποκείμενο κρυολόγημα ή μια λοίμωξη. Ο εγκέφαλος δίνει εντολή για αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, το οποίο με τη σειρά του κατευθύνει τα λευκά αιμοσφαίρια να επιτεθούν και να καταστρέψουν την εισβολή ιών και βακτηρίων.
Αν το μωράκι σας είναι κάτω των 3 μηνών και ανεβάσει υψηλό πυρετό θα πρέπει άμεσα να καλέσετε τον παιδίατρο επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, και είναι ευάλωτο σε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις όπως η βακτηριακή μηνιγγίτιδα και η πνευμονία. Και μεταξύ 3 και 6 μηνών, το παιδί σας πρέπει να εξεταστεί από τον παιδίατρο αν έχει υψηλό πυρετό για να του παρέχετε τη σωστή φροντίδα.
Στην περίπτωση που το παιδί σας εκτός από πυρετό εμφανίσει βήχα, πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, πόνους στο σώμα, πονοκεφάλους, ρίγη, κόπωση ή διάρροια θα πρέπει να ειδοποιήσετε τον παιδίατρό σας και να σας συστήσει την κατάλληλη αγωγή που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Επίσης θα πρέπει αμέσως να ενημερώστε το γιατρό σας, εάν το παιδί σας παραπονιέται για πόνο στο αυτί ή πόνο κατά την ούρηση, καθώς αυτές οι ασθένειες θα μπορούσε να σχετίζονται με μια μόλυνση στο αυτί, ή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, τα οποία ενδέχεται να πρέπει να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά. Πυρετός που συνοδεύεται από έντονους πόνους στην κοιλιά θα μπορούσε να είναι σκωληκοειδίτιδα ενώ αν υπάρχει δυσκαμψία στον αυχένα είναι πιθανή ένδειξη μηνιγγίτιδας.
Η φυσιολογική θερμοκρασία των παιδιών ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, για παράδειγμα τα νεογέννητα έχουν υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά. Η μέτρηση του πυρετού γίνεται από τη μασχάλη, το αυτί ή το ορθό.
Πώς αντιμετωπίζουμε τον πυρετό;
• Με αντιπυρετικά φάρμακα
• Με χλιαρά μπάνια
• Κομπρέσες
Αν ο πυρετός δεν πέφτει (κρατάει πάνω από3 24ωρα), το παιδί είναι μικρότερο των 12 μηνών, είναι ανήσυχο, δεν έχει όρεξη να φάει και έχει πόνους στην κοιλιά, είναι απαραίτητο να καλέσετε τον παιδίατρο με τον οποίο πρέπει να είσαστε πάντοτε σε συνεννόηση.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.