Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Θανατηφόρες επιδημίες ανά τον κόσμο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ανθρώπινο κόστος σε παγκόσμιο επίπεδο σε βάθος πολλών εκατονταετιών.

Με τις χώρες της Δυτικής Αφρικής να μετρούν ήδη την απώλεια πάνω από 3.800 ανθρώπινων ζωών και τον ιό Έμπολα να έχει «πατήσει το πόδι του» στις ΗΠΑ και την Ισπανία και άλλες χώρες, όπως η Μ. Βρετανία να προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να φτάσει και στα δικά τους εδάφη, οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για να εμποδίσουν την περαιτέρω εξάπλωση της θανατηφόρας αυτής ασθένειας.

Στο πέρασμα του χρόνου πολλές ασθένειες εξελίχθησαν σε πανδημίες, στοιχίζοντας τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Τα πιο θανατηφόρα ξεσπάσματα ιών από το 541 έως σήμερα

541-542: Η μάστιγα του Ιουστινιανού (Plague of Justinian)

Εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη, τις χώρες της βόρειας Αφρικής και της σημερινής Ρωσίας, σκοτώνοντας πάνω από 5.000 ανθρώπους τη μέρα στο απώγειό του.

Ο Yersinia Pestis είναι ο μικροοργανισμός που ευθύνεται για τη βουβωνική πανώλη, που έπληξε την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Οι άνθρωποι που υπέφεραν από την ασθένεια εμφάνιζαν πυρετό, πονοκεφάλους, κόπωση, νέκρωση –θάνατος των ιστών του σώματος- και πρήξιμο των λεμφαδένων, ιδιαίτερα στην περιοχή της μασχάλης ή της βουβωνικής χώρας.

1346 – 1350: Μαύρος Θάνατος (Black Death)

Η Μαύρη Πανώλη (ή Μαύρος Θάνατος) ρήμαξε τις χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής, της Ρωσίας και της βόρειας Ασίας. Σκότωσε περίπου τα δύο τρίτα των ανθρώπων που μολύνθηκαν μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες.

1629-1631: Ιταλική πανώλη (Italian Plague)

Η ιταλική πανώλη ήταν το τρίτο μεγάλο ξέσπασμα της βουβωνικής πανώλης, που εξαπλώθηκε σε όλη την Ιταλία. Μπορεί να μην πέρασε τα σύνορα της χώρας, ωστόσο μέσα σε τρία χρόνια σκότωσε πάνω από 250.000 ανθρώπους.

1665-1666: Μεγάλη Πανούκλα του Λονδίνου (Great Plague of London)

Εξαιτίας της ασθένειας υπολογίζεται ότι έχασαν τη ζωή τους 100.000 άνθρωποι, περίπου το 15% του πληθυσμού του Λονδίνου εκείνης της εποχής. Προκλήθηκε από το βακτήριο Yersinia pestis, το οποίο μεταδίδεται συνήθως από το δάγκωμα μολυσμένων ψύλλων αρουραίων.

1793: Επιδημία Κίτρινου Πυρετού (Yellow Fever Epidemic)

Η επιδημία κίτρινου πυρετού του 1793 εξαπλώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους, ενώ θανατηφόρα ξεσπάσματα της νόσου σημειώνονταν μέχρι το 1798.

1816 - 1826: Η πρώτη Πναδημία Χολέρας (The First Cholera Pandemic)

Η πρώτη μεγάλη πανδημία της χολέρας εξαπλώθηκε σε όλη την Ασία και την Ευρώπη το 1816. Η πανδημία διήρκεσε περίπου μια δεκαετία, και θεωρείται μία από τις χειρότερες στην ιστορία της, με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει σε εξαψήφιους αριθμούς.

1829 – 1851: Δεύτερη Πανδημία Χολέρας (Second Cholera Pandemic)

Στη δεύτερη πανδημία χολέρας επηρεάστηκε το βόρειο ημισφαίριο της Γης. Η πανδημία ξεκίνησε, όπως και η πρώτη, με ξεσπάσματα κατά μήκος του δέλτα του ποταμού Γάγγη στην Ινδία. Εξαπλώθηκε στην Ασία, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, ενώ διήρκεσε 20 χρόνια. Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνονται ο εμετός, η αφυδάτωση και η διάρροια. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 100.000 ανθρώπους.

1847 - 1848: Επιδημία Τύφου (Typhus Epidemic)

Η επιδημία τύφου του 1847 ήταν η πρώτη μεγάλη επιδημία τύφου, που εξαπλώθηκε σε όλον τον Καναδά. Προκαλούσε πυρετό, πονοκεφάλους, εξανθήματα, έμετο και βήχα και σκότωσε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε ένα χρόνο.

1852 - 1860: Τρίτη Πανδημία Χολέρας (Third Cholera Pandemic)

Η τρίτη μεγάλη πανδημία της χολέρας εξαπλώθηκε σε όλη τη Ρωσία το 1852. Διήρκεσε περίπου 8 χρόνια, μολύνοντας εκατομμύρια ανθρώπους στη Ρωσία και σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα εκατομμύριο σε λιγότερο από μια δεκαετία.

1889 - 1890: Πανδημία Γρίπης (Flu Pandemic)

Η πρώτη μεγάλη επιδημία της γρίπης εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο μεταξύ του 1889 και του 1890, μολύνοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Χωρίς τις απαραίτητες ιατρικές εγκαταστάσεις και τις γνώσεις για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η επιδημία, ο αριθμός των νεκρών από τον ιό της γρίπης έφτασε σε επταψήφια νούμερα.

1918 - 1923: Πανδημία της Ισπανικής Γρίπης (Spanish Flu)

Η πανδημία γρίπης που ξέσπασε το 1918 ήταν μία από τις χειρότερες πανδημίες γρίπης στην ιστορία της ανθρωπότητας, που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός των νεκρών έφτασε τα δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους (τουλάχιστον 75 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους).

1957 - 1958: Ασιατική Γρίπη (Asian Flu)

Η επιδημία της ασιατικής γρίπης του 1957 ήταν ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο στέλεχος της γρίπης και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Όπως και με τα προηγούμενα κρούσματα γρίπης, ο αριθμός των νεκρών ήταν ιδιαίτερα υψηλός, σκοτώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε μια περίοδο 12 μηνών.

1968 - 1969: Η Γρίπη του Χονγκ Κονγκ (Hong Kong Flu)

Η επιδημία της γρίπης του Χονγκ Κονγκ κράτησε μόνο ένα χρόνο, αλλά κατάφερε να εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο. Σε διάστημα μόλις ενός έτους, ο αριθμός των νεκρών έφτασε σε επταψήφια νούμερα, καθιστώντας τη από τα χειρότερα κρούσματα της γρίπης στη σύγχρονη ιστορία.

1974: Επιδημία Ευλογιάς της Ινδίας (Smallpox Epidemic of India)

Η επιδημία ευλογιάς της Ινδίας διήρκεσε λιγότερο από ένα χρόνο, αλλά σε αυτό το διάστημα μολύνθηκαν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Σε λιγότερο από δώδεκα μήνες, η επιδημία ευλογιάς στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και άφησε ένα μόνιμο στίγμα όλη την Ινδία.

2002 - 2003: Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS)

Το ξέσπασμα του SARS το 2002 ξεκίνησε στην Κίνα και εξαπλώθηκε σε όλη την Ασία σε μια περίοδο 12 μηνών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι η Κίνα ήταν πια «καθαρή» από τον SARS το Μάιο του 2004, όμως από τότε τα ξεσπάσματα του ιού έχουν σκοτώσει πάνω από 700 άτομα.

2009 - 2010: Πανδημία της Γρίπης των Χοίρων (2009 Flu Pandemic)

Η πανδημία της γρίπης των χοίρων ήταν η δεύτερη από τα δύο πανδημίες, που αφορούν τον ιό της γρίπης Η1Ν1, αν και αποτελούσε μια νέα «εκδοχή» αυτής. Ο ιός εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, μολύνοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και σκοτώνοντας χιλιάδες εξ αυτών.

2014: Ξέσπασμα του ιού Έμπολα στη Δυτική Αφρική (West Africa Ebola Virus)

Το 2014 «βλέπει» το χειρότερο ξέσπασμα του ιού Έμπολα στην ιστορία. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2014 ο αιμορραγικός πυρετός έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 3.800 ανθρώπους. Η επιδημία έχει ένα ποσοστό θνησιμότητας της τάξης του 50%.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το AIDS είναι η πέμπτη πιο θανατηφόρα ασθένεια στην ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς ευθύνεται για το θάνατο περίπου 40 εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.