«Καμπάνα» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Βουλγαρία.
Καταδικαστική ήταν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης το οποίο έκρινε πως η Βουλγαρία είναι ένοχη για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, διότι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ηλεκτροσόκ (συσκευές τέιζερ) σε πολίτες κατά τη διάρκεια έρευνας στα γραφεία εταιρείας του Διαδικτύου.
Η απόφαση του ΕΔΑΔ, η οποία ήταν ομόφωνη, ήταν καταδικαστική σε βάρος της Βουλγαρίας για παραβίαση του Άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το οποίο απαγορεύει την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, αλλά και για ανεπαρκή έρευνα, μετά την εκδίκαση της προσφυγής των Άνζελο Γκεοργκίεβ κ.ά. κατά Βουλγαρίας.
Η προσφυγή αφορούσε τις καταγγελίες περί χρήσης δυσανάλογης βίας από την αστυνομία, και ιδίως της χρήσης όπλων που προκαλούν ηλεκτροσόκ. Οι προσφεύγοντες, Βούλγαροι υπήκοοι που εργάζονταν τη χρονική στιγμή που σημειώθηκε το επεισόδιο σε έναν πάροχο πρόσβασης στο Διαδίκτυο (ISP) στη Βάρνα, κατήγγειλαν ότι υπέστησαν κακομεταχείριση από μασκοφόρους, ένοπλους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας σε δύο γραφεία της εταιρείας για να ερευνηθούν οι υπολογιστές και να κατασχεθεί τυχόν παράνομο λογισμικό.
Στο επεισόδιο αυτό, την 18η Ιουνίου 2008, οι ένοπλοι, μασκοφόροι αστυνομικοί εισέβαλαν στα γραφεία της εταιρείας, υποχρέωσαν τους πέντε παριστάμενους υπαλλήλους της να πέσουν στο έδαφος, έκαναν χρήση ηλεκτροσόκ, τους χτύπησαν και τους κλώτσησαν, προκειμένου να αποσπάσουν μαρτυρία για του πού βρίσκονταν το λογισμικό της εταιρίας που ήθελαν να κατασχέσουν, ενώ κατέστρεψαν εξοπλισμό.
Μετά την καταγγελία που υπέβαλαν οι προσφεύγοντες, διενεργήθηκε προκαταρκτική έρευνα αλλά τον Οκτώβριο του 2008, οι εισαγγελικές αρχές αποφάσισαν να μην ασκηθεί δίωξη κατά των αστυνομικών που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, κρίνοντας ότι οι εργαζόμενοι είχαν παρακούσει τις εντολές των αξιωματικών να ξαπλώσουν στο έδαφος και να μην αγγίξουν τίποτα. Η απόφαση αυτή επικυρώθηκε σε δεύτερο βαθμό, τον Απρίλιο του 2009. Κατόπιν τα θύματα της αστυνομικής βίας προσέφυγαν στο ΕΔΑΔ, την 1η Σεπτεμβρίου 2009, υποστηρίζοντας ότι στην περίπτωση τους είχε παραβιασθεί το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Το Δικαστήριο έκανε δεκτές τις καταγγελίες τους, καταδίκασε την Βουλγαρία για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και ανεπαρκή έρευνα και την υποχρέωσε να καταβάλει 2.500 ευρώ για ηθική βλάβη στους τρεις από τους πέντε προσφεύγοντες (Καμέλια Ντέκοβα, Γκεόργκι Κόσεφ και Πάβελ Τσέκοφ).
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.