Η κυβέρνηση στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έστειλε κατεπειγόντως τον υπουργό Υγείας και μια ομάδα ειδικών στη βόρεια απομακρυσμένη επαρχία Εκουατέρ, όπου πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα μιας ασθένειας η οποία έχει συμπτώματα παρόμοια με αυτά του Έμπολα, όπως δήλωσαν ένας τοπικός αξιωματούχος και ένας καθηγητής σήμερα.
Δεν είναι προς το παρόν σαφές εάν υπάρχει κάποια σύνδεση της ασθένειας αυτής με το ξέσπασμα του Έμπολα στη δυτική Αφρική, μια επιδημία η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.200 ανθρώπους στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Σιέρα Λεόνε και στη Νιγηρία.
«Μια ασθένεια εξαπλώνεται στο Μποεντέ, αλλά δεν γνωρίζουμε περισσότερα πράγματα για την προέλευσή της», δήλωσε ο Μισέλ Ουάνγκι, ένας εκπρόσωπος του κυβερνήτη. «Η κυβέρνηση έστειλε μια ομάδα ειδικών από το Εθνικό Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας (INRB) το πρωί υπό την ηγεσία του υπουργού Υγείας (Φελίξ) Καμπάνγκε Νούμπι και του ασκούντος χρέη κυβερνήτη Σεμπαστιάν Ιμπέτο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ένας καθηγητής ο οποίος συνοδεύει την αποστολή, η οποία χρησιμοποιεί το προεδρικό αεροσκάφος, επιβεβαίωσε ότι βρισκόταν καθ' οδόν σήμερα για την περιοχή, σε μια προσπάθεια να ανακαλυφθεί «η ακριβής φύση της ασθένειας η οποία προκάλεσε τους θανάτους στο Μποεντέ».
Ένας κάτοικος της επαρχίας Εκουατέρ που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι έχουν πεθάνει περίπου 10 άνθρωποι, ανάμεσά τους τέσσερα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Είχαν υψηλό πυρετό, διάρροια και αιμορραγία από τα αυτιά και τα ρουθούνια. Όλα αυτά τα συμπτώματα συνάδουν με τη μόλυνση από τον ιδιαίτερα θανατηφόρο ιό Έμπολα.
Ο Έμπολα, ένας ιδιαίτερα μολυσματικός ιός, μπορεί να σκοτώσει έως και το 90% των ανθρώπων που προσβάλλει. Δεν υπάρχει ως σήμερα κανένα γνωστό εμβόλιο για την πρόληψή του και οι μόνες θεραπείες που υπάρχουν βρίσκονται ακόμη σε πειραματικό στάδιο και δεν είναι γνωστές οι τυχόν παρενέργειές τους.
Το Κονγκό δεν συνορεύει με καμιά από τις χώρες που έχουν πληγεί από την συνεχιζόμενη επιδημία στη δυτική Αφρική. Όμως στη χώρα αυτή έχουν σημειωθεί επανειλημμένα ξεσπάσματα επιδημιών του ιού, μετά την πρώτη φορά που ανακαλύφθηκε ο Έμπολα, κοντά στον Ποταμό Έμπολα στο βόρειο Κονγκό, το 1976.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.