Οι αρχές έδωσαν εντολή για «πυρ» κατά όποιου περνά λαθραία τα σύνορα από τη Σιέρα Λεόνε.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβερίας έλαβαν διαταγή να πυροβολούν οποιονδήποτε αποπειράται να περάσει παράνομα τα σύνορα με τη γειτονική Σιέρα Λεόνε, τα οποία έχουν σφραγιστεί για να αποτραπεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του ιού Έμπολα, έγραψε σήμερα η εφημερίδα Daily Observer.
Οι στρατιώτες που υπηρετούν στις κομητείες Μπόμι και Όρος Γκραντ Κέιπ, οι οποίες γειτονεύουν με τη Σιέρα Λεόνε, διατάχθηκαν να «πυροβολούν αμέσως μόλις δουν» οποιοδήποτε πρόσωπο να προσπαθεί να περάσει τα σύνορα, δήλωσε ο συνταγματάρχης Έρικ Ντένις, στέλεχος του γενικού επιτελείου στρατού της Λιβερίας.
Η διαταγή αυτή εκδόθηκε καθώς αξιωματούχοι που είναι αρμόδιοι για τη φύλαξη των συνόρων αναφέρουν ότι πολίτες της Σιέρα Λεόνε συνεχίζουν να περνούν τα «πορώδη» σύνορα των δύο χωρών παράνομα.
Η κομητεία του Όρους Γκραντ Κέιπ έχει τουλάχιστον 35 γνωστά «σημεία παράνομης εισόδου», σύμφωνα με έναν αξιωματικό της υπηρεσίας μετανάστευσης, τον συνταγματάρχη Σάμιουελ Μούλμπα.
Οι παράνομες διελεύσεις των συνόρων αποτελούν μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, επέμεινε ο Μούλμπα, «διότι δεν γνωρίζουμε την κατάσταση της υγείας όσων περνούν τη νύχτα» στη χώρα.
Η Λιβερία ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορα με τη Σιέρα Λεόνε πριν από εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να περιορίσει την εξάπλωση του Έμπολα, του ιδιαίτερα μολυσματικού ιού το ξέσπασμα μιας επιδημίας του οποίου φέτος έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 1.100 ανθρώπους στη δυτική Αφρική.
Η ανακοίνωση αυτή έγινε αφού κάτοικοι μιας παραγκούπολης κοντά στην πρωτεύουσα εισέβαλαν σε ένα κέντρο απομόνωσης ασθενών του Έμπολα και απελευθέρωσαν έως και 30 εξ αυτών, όπως ανέφερε η λιβεριανή εφημερίδα Front Page Africa.
«Καθώς σας μιλάω το αστυνομικό τμήμα έχει εγκαταλειφθεί. Δεν υπάρχει ασφάλεια αυτή τη στιγμή στη συνοικία Ουέστ Πόιντ», είπε ο Μόουζες Τέα, ένας κάτοικος, στην εφημερίδα. Η εισβολή των πολιτών που διαμαρτύρονταν για τις κακές συνθήκες στα κέντρα απομόνωσης όπου νοσηλεύονται ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον Έμπολα εγείρει φόβους πως ο ιός θα εξαπλωθεί στην παραγκούπολη.
«Είδα αρρώστους να μεταφέρονται εκτός του κέντρου αντιμετώπισης του Έμπολα. Ορισμένοι πήραν (τους συγγενείς τους) στο σπίτι για να τους φροντίσουν», είπε ο Τέα.
Άλλοι πολίτες, οι οποίοι αρνούνται να πιστέψουν πως υπάρχει ο Έμπολα, λεηλάτησαν το κέντρο καραντίνας, παίρνοντας μαζί τους στρώματα των ασθενών, ματωμένα σεντόνια και κλινοσκεπάσματα, σκεύη κουζίνας και φάρμακα, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης.
Ορισμένοι Λιβεριανοί πιστεύουν ότι η επιδημία του Έμπολα δεν υπάρχει και είναι ένα τέχνασμα της κυβέρνησης για να λάβει διεθνή βοήθεια, σύμφωνα με την εφημερίδα Ντέιλι Ομπζέρβερ.
Πολλοί Λιβεριανοί επικρίνουν την κυβέρνηση διότι δεν προσφέρει επαρκείς υπηρεσίες στους ασθενείς του Έμπολα, όπως περίθαλψη, τροφή και ασφαλή ταφή σε περίπτωση θανάτου.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προειδοποιήσει ότι χρειάζεται μια «μεγάλη αύξηση της διεθνούς ανταπόκρισης» για να τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία.
Ως την 15η Αυγούστου είχαν καταγραφεί 2.127 κρούσματα και 1.145 θάνατοι από τον Έμπολα στη Γουινέα, στη Λιβερία, στη Νιγηρία και στη Σιέρα Λεόνε.
Στη Λιβερία έχουν καταγραφεί 786 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα και 413 θάνατοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Αυτή η επιδημία έχει προκληθεί από το πιο θανατηφόρο στέλεχος του ιού Έμπολα, ο οποίος προκαλεί μαζική αιμορραγία κι είναι θανατηφόρος έως και στο 90% των περιπτώσεων. Μεταδίδεται διαμέσου της επαφής με το αίμα ή με άλλα σωματικά υγρά.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.