Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

7 μαθήματα επιτυχίας που μας δίδαξε... η εθνική ομάδα!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Για να σηκώσετε κι εσείς τη δική σας κούπα, σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής:
«Ο,τι χρειάζεται να μάθω στη ζωή το έμαθα στο... γήπεδο»
θα μπορούσαμε να πούμε, παραφράζοντας τον τίτλο του βιβλίου «All Ι need to know Ι learned in kindergarten», που έγινε μεγάλη εκδοτική επιτυχία πριν από χρόνια και στόχο είχε να δείξει ότι τα βασικά διδάγματα για την επιτυχία στη ζωή μπορούμε να τα βρούμε σε απλές εμπειρίες. Ο απόηχος της κατάκτησης του πανευρωπαϊκού κυπέλλου ηχεί ακόμη στ' αφτιά μας... Μπορεί το παράδειγμα της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου να μας δώσει κάποια μίνι μαθήματα για να βελτιώσουμε τη ζωή μας είτε ως αθλητές είτε ως... κοινοί θνητοί στον στίβο της καθημερινότητας; H απάντηση είναι: σίγουρα!

1. Βάζουμε στόχους και προχωράμε σταδιακά, με κατάλληλα βήματα στην πραγματοποίησή τους. Και ενώ κάτι τέτοιο ακούγεται απλό και προφανές, στην πραγματικότητα όμως δεν συμβαίνει και τόσο συχνά, όπως μας διαβεβαιώνει ο Δρ David Burns, ψυχίατρος και συγγραφέας πολλών βιβλίων best seller αυτοβοήθειας. Οι περισσότεροι άνθρωποι είτε θέτουν έναν μη ρεαλιστικό στόχο (και δεν κάνουν την παραμικρή προσπάθεια για να φτάσουν πιο κοντά στην πραγμάτωσή του) είτε... δεν θέτουν κανέναν μεγάλο στόχο (και μετά παραπονιούνται για αυτό!). Σύμφωνα με τον Δρα Burns, ο καλύτερος τρόπος για να πετύχει κανείς οτιδήποτε είναι να ξεκινήσει θέτοντας έναν στόχο, να καθορίσει μια σειρά από βήματα και στρατηγικές που πρέπει να ακολουθήσει για να τον προσεγγίσει και ύστερα να περάσει από τη θεωρία στην πράξη.

2. Συνεργασία των μελών της ομάδας. Αλλο ιδιαίτερα σημαντικό σημείο για την επιτυχία στον αθλητισμό, στην επαγγελματική ή στην κοινωνική ζωή είναι η συνεργασία της ομάδας. Δεν εννοούμε ότι ένας κάνει όλη τη δουλειά και οι υπόλοιποι δρέπουν τους καρπούς των κόπων του. Αν και πολλές φορές, τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στην καθημερινή ζωή, ένας είναι αυτός που «βάζει το γκολ», ωστόσο απαραίτητη προϋπόθεση για να φτάσει ως εκεί είναι να έχει την πλήρη και καλύτερη δυνατή συνεργασία με τα άλλα μέλη της ομάδας. Αυτό σημαίνει να μην κατηγορεί ο ένας τον άλλον για τα λάθη που γίνονται, να μην επιμένει στη γνώμη του, να μην προσβάλλει, να μη μεταθέτει την ευθύνη αλλού και να μην... κατεβάζει τα μούτρα και αποσύρεται όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελε ο ίδιος. Πάνω σ' αυτή τη λογική βασίζεται και μια σειρά «ασκήσεων ζωής και συνεργασίας» οι οποίες δίνονται στο Harvard Business School και σκοπό έχουν την καλλιέργεια της συνεργασίας στους μελλοντικούς μάνατζερ.

3. Κατάλληλη ψυχική διάθεση. Χωρίς αυτή, λίγα πράγματα γίνονται! Χρειάζεται ηρεμία, αυτοσυγκέντρωση και θετική σκέψη. Οι έρευνες του Δρος Herbert Benson, καθηγητή της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Harvard, δείχνουν ότι η ικανότητα να επικεντρωθεί κανείς στα θετικά του στοιχεία και στην αίσια έκβαση μιας κατάστασης βοηθά ώστε τα πράγματα να πάνε όντως προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο ένας μικρός βαθμός άγχους δικαιολογείται, μια που έρευνες δείχνουν ότι το χαμηλής έντασης άγχος βοηθάει στην πραγματοποίηση των στόχων, ενώ το καθόλου ή το μεγάλης έντασης άγχος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα.

4. Κατάλληλη πνευματική διάθεση. Σημαντικό είναι να ξέρει κανείς τι θέλει να πετύχει και να μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να πετυχαίνει σ' αυτό! Οταν επιθυμεί κάτι αλλά δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του σ' αυτή την κατάσταση, ή όταν κάνει καταστροφολογικά σενάρια, δεν δίνει τη δυνατότητα στον εαυτό του να συγκεντρώσει τις πνευματικές του δυνάμεις προς την επιθυμητή κατεύθυνση, παρά, αντίθετα, αυτοτορπιλίζεται. H ομάδα του Δρος Benson έχει δείξει ότι η νοητική απεικόνιση αυτού του είδους μπορεί να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην επιτυχία του ανθρώπου στη ζωή του. Ειδικά στην αθλητική ψυχολογία, η χρήση των νοερών εικόνων (για παράδειγμα, η παίκτρια που φαντάζεται τις κινήσεις που πρέπει να κάνει για ένα δυνατό σερβίς ή για να αποκρούσει μια δύσκολη μπαλιά) αποτελεί σημαντικό τμήμα της προπόνησης των αθλητών. Με την ίδια λογική, είναι εξίσου απαραίτητη και στην προπόνηση για την επιτυχία στην καθημερινή ζωή.

5. H σημασία της ομάδας και η ατομική ταυτότητα. Σύμφωνα με τον Irving Yalom, ψυχίατρο και παγκοσμίως γνωστό από τα πολυδιαβασμένα του μυθιστορήματα, η ομάδα έχει τεράστια σημασία τόσο για την αυτοβελτίωση του ατόμου όσο και για το καλό του συνόλου. H απόκτηση ατομικής ταυτότητας δεν είναι απαραίτητα ατομική πορεία, αλλά ενέχει και ένα συλλογικό στοιχείο: ανάλογα με την ομάδα της οποίας είναι κάποιος μέλος προσδιορίζεται ως μεμονωμένο άτομο και καλλιεργεί και αξιοποιεί τα ατομικά του χαρακτηριστικά. Επομένως, ακόμη και αν κάποιος δεν συμμετέχει ενεργά στην ομάδα (δεν είναι ένας από τους παίκτες), μπορεί να συμβάλει θετικά στην επιτυχία της με τη δημιουργία θετικού κλίματος (οι οπαδοί που στηρίζουν την ομάδα τους με την παρουσία τους και συμβάλλουν στη νίκη της, όπως δείχνουν πρόσφατες αγγλικές έρευνες).

6. Αυτοπεποίθηση. Συνήθως ταυτίζουμε την αυτοπεποίθηση με την πίστη του ατόμου στον εαυτό του, αλλά επίσης σχετίζεται με την πίστη της ομάδας στον εαυτό της. Με τη συλλογική έννοια η αυτοπεποίθηση χρειάζεται ώστε η ομάδα να μη δειλιάζει μπροστά σε δυσκολίες ή να μην εγκαταλείπει την προσπάθεια χωρίς να ολοκληρώσει, αλλά και να μη δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε κακεντρεχή αρνητικά σχόλια τα οποία δεν έχουν να προσφέρουν κάτι εποικοδομητικό.

7. Πίστη στον προπονητή και συνοχή της ομάδας. Σύμφωνα με έρευνες της Δρος Gayles, του Πανεπιστημίου του Τέξας, σημαντικό στοιχείο της αθλητικής ή της επαγγελματικής επιτυχίας είναι να υπάρχει πίστη στον προπονητή και στις γνώσεις του. Ακόμη και όταν υπάρχουν ατομικές διαφωνίες, θα πρέπει το μέλος της ομάδας να μπορεί να αναγνωρίσει ότι το άτομο που βρίσκεται στη θέση της αρχηγίας (είτε είναι προπονητής είτε μάνατζερ) βρίσκεται εκεί για την προαγωγή και επιτυχία της ομάδας και όχι για να προβάλλει τον εαυτό του ή για προσωπικό όφελος (κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί μόνο ως απόρροια της ομαδικής επιτυχίας, διότι σε περίπτωση αποτυχίας αυτό είναι το άτομο που θα τη χρεωθεί). Και βέβαια η συνοχή της ομάδας, με την έννοια ότι υπάρχει το ομαδικό πνεύμα, η αφοσίωση στον κοινό στόχο, ο αλληλοσεβασμός και η στάση αρωγής και συνεργασίας στα δύσκολα και τα εύκολα είναι αυτά που καθορίζουν την επιτυχημένη πορεία της ομάδας.



Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.