Χιλιάδες χρήστες του κοινωνικού δικτύου έγιναν εν αγνοία τους «πειραματόζωα» αφού το facebook «πείραζε» τους λογαριασμούς τους κατά βούληση και χρησιμοποιούσε τις αντιδράσεις τους για να διεξαγάγει επιστημονική έρευνα.
Η αποκάλυψη της έρευνας οδήγησε σε έντονη κατακραυγή από τους χρήστες που δεν ρωτήθηκαν ποτέ αν ήθελαν να λάβουν μέρος σε αυτό το ψυχολογικό τεστ.
Συγκεκριμένα οι ειδικοί του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης χειραγωγούσαν τα συναισθήματά 689.003 χρηστών αποκρύπτοντας ευχάριστες ή δυσάρεστες πληροφορίες από το newsfeed τους.
Το τεστ ήθελε να ανιχνεύσει τις αντιδράσεις των χρηστών όταν έπαιρναν μόνο θετικά ή μόνο αρνητικά μηνύματα στις δημοσιεύσεις τους και πώς κινούνταν στη συνέχεια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ψυχολογικού τεστ που διεξήχθη το 2012, όσοι δέχονταν θετικά μηνύματα, στη συνέχεια προχωρούσαν σε δικές του κοινοποιήσεις και μηνύματα που κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση ενώ όσοι εκτέθηκαν σε αρνητικές ειδήσεις, σχόλια και μηνύματα υιοθέτησαν ακριβώς την ίδια συμπεριφορά.
Όπως υποστηρίζουν οι βρετανικές εφημερίδες "Guardian" και "Telegraph" το Facebook έχει την απόλυτη ελευθερία να κάνει τέτοιου είδους πειράματα με την άδεια όμως των χρηστών του, οι οποίοι, όταν ανοίγουν λογαριασμό τους, καλούνται να συμφωνήσουν ή όχι με το αν θέλουν να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους τεστ.
Σύμφωνα με το κείμενο της έρευνας οι συναισθηματικές καταστάσεις μπορούν να μεταφερθούν σε άλλους μέσω ενός συνασθηματικού «ιού», ο οποίος μπορεί να «μολύνει» τα υπόλοιπα άτομα (αρκεί η έκθεση σε έναν φίλο ο οποίος εκφράζει ένα συναίσθημα).
Για το πείραμα επελέγησαν άτομα που χρησιμοποιούσαν την αγγλική έκδοση του Facebook.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, στα πειράματα, που διεξήχθησαν επί επτά ημέρες στις αρχές του 2012 (11-18 Ιανουαρίου), αναλύθηκαν πάνω από τρία εκατομμύρια δημοσιεύσεις, οι οποίες περιείχαν 122 εκατ. λέξεις, τέσσερα εκατομμύρια εκ των οποίων ήταν θετικές και 1,8 εκατομμύρια αρνητικές. «Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι τα συναισθήματα που εκφράζονται από φίλους, μέσω online κοινωνικών δικτύων,επηρεάζουν την συναισθηματική μας κατάσταση. Επίσης, τονίζεται ότι παρατηρήθηκε «σύνδρομο στέρησης»: άτομα τα οποία εκτέθηκαν σε λιγότερα συναισθηματικού χαρακτήρα δημοσιεύσεις (κάθε είδους χαρακτήρα) στα News Feed τους ήταν λιγότερο «εκφραστικά» τις επόμενες ημέρες.
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας έσπευσαν να υποβαθμίσουν την πράξη τους λέγοντας ότι δεν σημειώθηκε άνευ λόγου συλλογή δεδομένων χρηστών. Η απάτη όμως παραμένει και ο βρετανός βουλευτής Τζιμ Σέρινταν, μέλος αρμόδιας επιτροπής της βουλής του Ηνωμένου Βασιλείου, ζήτησε έρευνα προκειμένου να χυθεί άπλετο φως.
Όπως ανέφερε στην εφημερίδα "Guardian", «προβληματίζομαι σχετικά με τη δυνατότητα του Facebook και άλλων να χειραγωγούν τις σκέψεις ανθρώπων σε τομείς όπως η πολιτική και αλλού. Εάν ασκείται έλεγχος σκέψης με αυτόν τον τρόπο πρέπει να υπάρχει προστασία, ή τουλάχιστον γνώση περί αυτού».
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.