Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Αντιμετώπιση των ψυχικών διαταραχών με άσκηση

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Εδώ και πολλά χρόνια η σωματική άσκηση χρησιμοποιείται ως θεραπευτική τεχνική για άτομα που πάσχουν από ψυχοπαθολογικά προβλήματα. Η ψυχική διάθεση των εφήβων αλλά και των ενηλίκων επηρεάζεται από την άσκηση καθώς έρευνες δείχνουν ότι η καθημερινή συμμετοχή σε προγράμματα άσκησης συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης. Μάλιστα αρκετές έρευνες δείχνουν την ύπαρξη θετικής σχέσης μεταξύ άσκησης και ψυχικής υγείας σε περιπτώσεις αλκοολισμού ή ακόμα και σχιζοφρένειας!

Η άσκηση έχει σημαντική επίδραση στην ψυχική υγεία!

Κατά τους ερευνητές η σχέση άγχους και ημερήσιας ή χρόνιας άσκησης προσομοιάζει τις τεχνικές ψυχολογικής παρέμβασης όπως πχ. τη χαλάρωση, το διαλογισμό και την ανάπαυση. Τα αποτελέσματα της άσκησης στη μείωση του άγχους σε άτομα όλων των ηλικιών και στα δύο φύλα, μπορούν να διαρκέσουν από 2 έως και 4 ώρες μετά την ολοκλήρωσή της, όπως έδειξαν έρευνες κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ψυχοφυσιολογικές μέθοδοι καταγραφής όπως η ηλεκτομυογραφία και η ηλεκτροεγκεφαλογραφία.

Η άσκηση ως ένας ασφαλής, οικονομικός και φυσικός τρόπος αντιμετώπισης ψυχικών διαταραχών

Η γυμναστική λειτουργεί υποστηρικτικά στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής ή σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί ακόμα και αντικαταστήσει τα φάρμακα. Μάλιστα σε πρόσφατες έρευνες φαίνεται ότι η καθημερινή σωματική άσκηση μέτριας ή υψηλής έντασης έχει παρόμοια επίδραση με την επιπλέον χορήγηση δεύτερου αντικαταθλιπτικού φαρμάκου που συχνά δίδεται όταν η αρχική θεραπευτική αγωγή δεν είναι αρκετή. Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι ο συνδυασμός άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να μειώσει ή και να αναστείλει πλήρως τα συμπτώματα κατάθλιψης ακόμα και σε περιπτώσεις που αυτή είναι βαριάς μορφής. Όμως το είδος, η διάρκεια και η ένταση της άσκησης που επιλέγεται πρέπει να είναι πάντα ανάλογα με τα ιδιαίτερα ψυχικά και σωματικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Έτσι η άσκηση δεν μπορεί να είναι ίδια για όλους τους ανθρώπους που πάσχουν από παρόμοια ψυχική διαταραχή. Αντίθετα πρέπει να προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα ψυχικά αλλά και σωματικά χαρακτηριστικά του κάθε ατόμου. Παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το βάρος και το αρχικό επίπεδο φυσικής κατάστασης πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν κατά το σχεδιασμό του προπονητικού προγράμματος που πρέπει να γίνεται πάντα μετά από συνεργασία ψυχολόγου και ειδικά εκπαιδευμένου γυμναστή. Έτσι με την κατάλληλη καθοδήγηση η άσκηση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για τη θεραπεία αλλά και τη διασφάλιση της υγείας ατόμων που πάσχουν από ασθένειες της ψυχής.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.