Δελτίο Τύπου 17.06.2014
Αρ. Πρωτ.: 2424
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, τη Δευτέρα 16 Ιουνίου, το Συνέδριο «Τουρισμός & Άτομα με Αναπηρία: πρόκληση για την ελληνική οικονομία & κοινωνία». Το Συνέδριο διοργάνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) ως Εταίρος της Αναπτυξιακής Σύμπραξης «ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ», η οποία έχει αναλάβει την υλοποίηση της Πράξης με τίτλο: «Πρόσβαση στον Τουρισμό - Ώθηση στην Εργασία: Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ανέργους/ες με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής».
Στόχος του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη των ευκαιριών που προσφέρει ο «Τουρισμός για Όλους» ή «Προσβάσιμος Τουρισμός» τόσο για την κοινωνική ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρία (είτε ως εργαζομένων είτε ως πελατών) όσο και για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την κατάκτηση νέων ομάδων πελατών. Ομιλητές ήταν πολλά στελέχη του τουριστικού κλάδου που συνεισέφεραν ουσιαστικά στη συζήτηση. Χαιρετισμό στην έναρξη απεύθυναν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος, στη θέση της υπουργού Όλγας Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, ο πρόεδρος του Εθνικού Συστήματος Υποδομών Ποιότητας & Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ) Άγγελος Τόλκας και ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Αλέξανδρος Λαμνίδης. Τον συντονισμό όλου του Συνεδρίου είχε αναλάβει ο γενικός γραμματέας της Ε.Σ.Α.μεΑ. Χρήστος Νάστας.
Ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία (EDF) και της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την Αναπηρία (IDA) αναφέρθηκε στις σύγχρονες τάσεις στον Τουρισμό διεθνώς. «Η Ελλάδα, όπως οι 25 χώρες της ΕΕ έχει υπογράψει τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των ΑμεΑ, στην οποία αναφέρονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των κρατών σχετικά με την προσβασιμότητα. Ο προσβάσιμος Τουρισμός ή Τουρισμός για Όλους είναι και δικαίωμα και υποχρέωση! Θέλουμε να μπορεί να επισκεφτεί τη χώρα μας ο τουρίστας από την άλλη άκρη της γης, αλλά και ο ίδιος ο Έλληνας με αναπηρία να μπορεί να ταξιδέψει στη χώρα του. Δυστυχώς, ο συντονισμός είναι ελλιπής. Εμείς διεκδικούμε και δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να καθίσουν στο τραπέζι όλοι οι παράγοντες της τουριστικής αγοράς, μαζί με τους εκπροσώπους του αναπηρικού κινήματος και να αποφασιστούν και να υλοποιηθούν έργα στήριξης του “Τουρισμού για Όλους”. Μέχρι τώρα έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού σε αυτό το θέμα αλλά και με τον ΕΛΟΤ, με τον οποίο πρόσφατα δημιουργήσαμε το Πρότυπο προσβασιμότητας. Μένουν να γίνουν ακόμη πάρα πολλά, να συντονιστούν οι υπηρεσίες, να ενημερωθεί όλος ο τουριστικός κλάδος. Από την πλευρά μας θα υποβάλουμε αίτημα στο υπουργείο Τουρισμού ώστε να επικαιροποιηθεί και να εκδοθεί σε πολλές γλώσσες ο μόνος Οδηγός Προσβάσιμων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, ο οποίος δημιουργήθηκε από την Ε.Σ.Α.μεΑ. το 2008. Επρόκειτο για μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που μόνο το αναπηρικό κίνημα υλοποίησε».
Μπορείτε να βρείτε τον Οδηγό στην ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ.
Για τον «Τουρισμό & Άτομα με Αναπηρία στην Ελλάδα» μίλησε ο Ι. Πυργιώτης, γενικός γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων του υπουργείο Τουρισμού, ο οποίος εξήρε τη συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ. από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου, αλλά είναι αποσπασματικά και δεν είναι γνωστά στον πληθυσμό. Στηλίτευσε με τη σειρά του την έλλειψη συντονισμού και τόνισε την ανάγκη κατάρτισης όλων των στελεχών στην τουριστική αλυσίδα. Αναφέρθηκε στην πρόθεση του υπουργείου να στηρίξει την επικαιροποίηση, μετάφραση και προώθηση του Οδηγού Προσβάσιμων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων και στην επικείμενη συγκρότηση Επιτροπής στο υπουργείο, στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με την Ε.Σ.Α.μεΑ. για τον προγραμματισμό δράσεων και επιπρόσθετων ενεργειών στο πλαίσιο αυτού.
Περί του «Τουρισμός για Όλους: όχημα για τοπική ανάπτυξη & τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ατόμων με αναπηρία» μίλησε η κ. Μ. Χριστοφή, Τοπογράφος Μηχανικός - Εμπειρογνώμων Προσβασιμότητας, συνεργάτης της Ε.Σ.Α.μεΑ. Η κ. Χριστοφή αναφέρθηκε χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες μελέτες και στο μέγεθος και τα χαρακτηριστικά της αγοράς των ατόμων με αναπηρία και των λοιπών ομάδων με παρόμοιες ανάγκες (ηλικιωμένοι κ.λπ.), στο πραγματικό κόστος των παρεμβάσεων για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας της τουριστικής αλυσίδας, στην τουριστική αλυσίδα και την ανάγκη αξιόπιστων υποδομών και υπηρεσιών, αναδεικνύοντας τη σημασία του Τουρισμού για Όλους για την ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου και της εθνικής οικονομίας, αλλά και τη βελτίωση της ζωής των πολιτών με αναπηρία και την προώθησή τους για απασχόληση στον τουριστικό κλάδο με στόχο την βελτίωση της αξιοπιστίας των επιχειρήσεων στην αγορά των ατόμων με αναπηρία.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ι. Μοσχολιός, Πρόεδρος Δ.Σ. Α.Σ. «ΠΡΟ-ΩΘΗΣΗ», ο οποίος παρουσίασε την Πράξη «Πρόσβαση στον Τουρισμό - Ώθηση στην Εργασία: Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ανέργους/ες με αναπηρία στον τουριστικό κλάδο της Περιφέρειας Αττικής». Στην συγκεκριμένη Πράξη επιδιώκεται η προώθηση στον τριτογενή τομέα, και ειδικότερα στον κλάδο της παροχής τουριστικών υπηρεσιών, της απασχόλησης 100 ανέργων με αναπηρία που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής.
Από την Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης - Πιστοποίησης (Hellas CERT) παρευρέθηκε στο Συνέδριο και μίλησε ο πρόεδρός της Σ. Πελτέκης, για τον ρόλο της πιστοποίησης στη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών. Τόνισε ότι για τη σωστή πιστοποίηση ενός τουριστικού προϊόντος χρειάζεται έλεγχος και επιθεώρηση των υποδομών και υπηρεσιών, εκπαίδευση του προσωπικού, ένα σήμα που θα «επιβραβεύει» καθώς και ένα ολοκληρωμένο σύστημα ποιότητας. «Τα οφέλη της πιστοποίησης είναι μεγάλα: Η ουσιαστική βελτίωση της απόδοσης, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η αύξηση του μεριδίου αγοράς, η βελτίωση της ικανοποίησης του πελάτη και της εμπιστοσύνης αυτού, η ικανοποίηση του προσωπικού, η βέλτιστη χρήση των πόρων κλπ.».
Για τον «ρόλο της πιστοποίησης στον Τουρισμό για Όλους: πρότυπο ΕΛΟΤ 1439, Σήμα Προσβασιμότητας» μίλησε ο Ι. Σαριδάκης, Χημικός Μηχανικός, από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ). Στην παρέμβαση του ανέπτυξε την πολύ καλή συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ., αναφέροντας μάλιστα ότι πρώτη φορά κάθονται στο τραπέζι οι περισσότεροι φορείς του Τουρισμού, ότι πρώτη φορά γίνεται συζήτηση για τον προσβάσιμο Τουρισμό και όλα αυτά μετά από πρωτοβουλία του αναπηρικού κινήματος: «Ένας διεκδικητικός φορέας, ένας εκπρόσωπος της Κοινωνίας των Πολιτών μας συντόνισε. Είναι η ίδια η Κοινωνία που έρχεται και απαιτεί δράσεις».
Για τον ρόλο των ατόμων με αναπηρία στην πιστοποίηση: το παράδειγμα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου μίλησε ο κ. Ε. Ζηδιανάκης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου Ε.Σ.Α.μεΑ., πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Νοτίου Αιγαίου και πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία επαρχίας Ρόδου. Αναφέρθηκε στη δουλειά που έχει κάνει το αναπηρικό κίνημα στη Ρόδο τις τελευταίες 2 δεκαετίες, με αποτέλεσμα σήμερα η Ρόδος να είναι ένας από τους πιο προσβάσιμους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα.
Ο κ. Δ. Μπλούκος, αναπληρωτής προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Εφαρμογής του υπουργείου Τουρισμού μίλησε για την ανάγκη αξιοποίησης και του ΕΣΠΑ 2014 - 2020 για την ανάπτυξη του «Τουρισμού για Όλους»: «Αποτελεί πρόκληση για ολοκληρωμένες δράσεις οικονομικής ανάπτυξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης», είπε χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην υποστήριξη δημιουργίας δικτύου προσβάσιμων προορισμών, ολοκληρωμένη δράση που προωθείται σε όλα τα ΠΕΠ σε συνεργασία με την Ε.Σ.Α.μεΑ.
Για τους τρόπους αξιοποίησης του ΕΣΠΑ μίλησαν και οι επόμενοι δύο ομιλητές: Ο κ. Κ. Γαργάλης, ταμίας της Ε.Σ.Α.μεΑ και επίτιμος πρόεδρος Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος (ΟΜ.Κ.Ε) παρουσίασε τον Οδηγό Προσβάσιμων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, και ο κ. Γιάννης Λυμβαίος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ε.Σ.Α.μεΑ. και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ.) την Πράξη «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις» του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007 - 2013». Η Πράξη «Αγία Νάπα - Ρέθυμνο: Καθολικά Προσβάσιμες Πόλεις» υλοποιείται από την Ε.Σ.Α.μεΑ. σε συνεργασία με τον Δήμο Αγία Νάπας και τον Δήμο Ρεθύμνης.
Τελευταία ενότητα του Συνεδρίου ήταν το στρογγυλό τραπέζι, στο οποίο παρακάθησαν οι κ.κ. Γ. Δημοπούλου, εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού, Λ. Βασιλάκου, μέλος της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.), Α. Χριστίδου, Γενική Διευθύντρια του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Ι. Σαριδάκης, Χημικός Μηχανικός, από τον Ελληνικό Οργανισμό Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), Σ. Πελτέκης, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης - Πιστοποίησης (Hellas CERT) και Μ. Χριστοφή, Τοπoγράφος Μηχανικός- Εμπειρογνώμων Προσβασιμότητας, Συνεργάτης Ε.Σ.Α.μεΑ. Πολύ ενδιαφέρουσες ήταν οι παρεμβάσεις της κ. Χολέβα, από το Γραφείο ΑμεΑ του υπουργείου ΠΕΚΑ και του κ. Πολυχρονίου από το υπουργείο Πολιτισμού.
Μεταξύ των συμπερασμάτων του συνεδρίου περιλαμβάνεται η ανάγκη ανάπτυξης εθνικής στρατηγικής για την προώθηση του «Τουρισμού για Όλους», που αναγνωρίστηκε από όλους τους εμπλεκόμενους ως ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τουριστικός τομέας, η συνέργεια όλων των φορέων με σημαντικό τον ρόλο του αναπηρικού κινήματος, η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την θέσπιση κινήτρων και υποστήριξη των επιχειρηματιών για την προσαρμογή των υποδομών και υπηρεσιών που παρέχουν αλλά και την προώθηση σχετικών δράσεων, η εκπαίδευση των στελεχών του τομέα, η πιστοποίηση με βάση εθνικό σύστημα πιστοποίησης υποδομών και υπηρεσιών, η συγκέντρωση αξιόπιστης πληροφόρησης και η προώθηση αυτής μέσω όλων των ‘καναλιών’ πληροφόρησης, συμβατικών και νέων (π.χ. δίκτυα αναπηρικών φορέων).
Το Συνέδριο έκλεισε με τοποθετήσεις και ερωτήσεις από την πλευρά του κοινού.
Φωτογραφίες από το Συνέδριο εδώ και στο προφίλ της ΕΣΑμεΑ στο facebook.
Το δελτίο Τύπου σε μορφή MS Word 97-2003 (206.5 KB).
Πηγή: http://www.esamea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.