Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Παραδόσεις του Πάσχα από όλη την Ευρώπη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Από την Φινλανδία έως τη Νορβηγία και από την Γαλλία ως την Κέρκυρα.

Τα παιδιά στην Ελλάδα και σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου περιμένουν το Πάσχα για να πάρουν λαμπάδες, κόκκινα αυγά, τσουρέκια και σοκολατένια λαγουδάκια. Μια συνήθεια που μπορεί να φαντάζει άκρως περίεργη για έναν ξένο.

Πόσοι είναι άλλωστε αυτοί που γνωρίζουν ότι τα αυγά και τα κουνέλια συμβολίζουν την γονιμότητα και την αναγέννηση; Κάθε λαός του κόσμου έχει τα δικά του μοναδικά έθιμα εορτασμού του Πάσχα.

Συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις πιο εντυπωσιακές πασχαλινές παραδόσεις, από την Φινλανδία έως τη Νορβηγία και από την Γαλλία ως την Κέρκυρα!

Φινλανδία



Τα παιδιά σε αυτή τη σκανδιναβική χώρα βγαίνουν στους δρόμους με καπνισμένα πρόσωπα και κασκόλ γύρω από το κεφάλι τους, κρατώντας κοντάρια, μπρίκια και κλαδιά ιτιάς. Σε ορισμένα μέρη της Δυτικής Φινλανδίας, οι κάτοικοι καίνε φωτιές την Κυριακή του Πάσχα, μια σκανδιναβική παράδοση, που απορρέει από την πεποίθηση ότι οι φλόγες διώχνουν τις μάγισσες που πετούν με τις σκούπες τους από την Μεγάλη Παρασκευή ως την Κυριακή του Πάσχα.

Πολωνία



Μια πασχαλινή παράδοση της Πολωνίας είναι το Smingus – dyngus, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ένας ρίχνει νερό στον άλλο. Την Δευτέρα του Πάσχα, τα αγόρια προσπαθούν να μουσκέψουν άλλους ανθρώπους με κουβάδες νερό, νεροπίστολα ή οτιδήποτε άλλο σκεφτούν. Ο μύθος λέει ότι τα κορίτσια που θα βραχούν πολύ θα παντρευτούν αυτή τη χρονιά. Η δροσιστική παράδοση έχει τις ρίζες της στο βάπτισμα του πολωνικού πρίγκιπα Mieszko τη Δευτέρα του Πάσχα το 966 μ.Χ.

Haux, Γαλλία



Μην ξεχάσετε το πιρούνι σας αν βρεθείτε ποτέ σε αυτή τη νότια γαλλική πόλη τη Δευτέρα του Πάσχα. Κάθε χρόνο, μια γιγαντιαία ομελέτα σερβίρεται στην κεντρική πλατεία της πόλης. Κι όταν λέμε γιγαντιαία, εννοούμε γιγαντιαία, αφού φτιάχνεται από περισσότερα από 4.500 αυγά και μοιράζεται σε έως και 1.000 άτομα. Η παράδοση κρατά από την εποχή που ο Ναπολέων και ο στρατός του διέρχονται από το νότο της Γαλλίας, σταμάτησαν σε μια μικρή πόλη και έτρωγαν ομελέτες. Στον Ναπολέοντα άρεσε τόσο πολύ, που διέταξε τους κατοίκους να συγκεντρώσουν τα αυγά τους και να φτιάξουν μια τεράστια ομελέτα για το στρατό του την επόμενη μέρα.

Κέρκυρα, Ελλάδα



Από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου , το παραδοσιακό έθιμο των “μπότηδων” λαμβάνει χώρα στο νησί της Κέρκυρας. Οι Κερκυραίοι πετούν από παράθυρα και μπαλκόνια τους παραδοσιακούς “μπότηδες”, δηλαδή πήλινα κανάτια, γεμάτα νερό που σπάνε στο έδαφος προκαλώντας μεγάλο θόρυβο. Το έθιμο αποτελεί μεταφορά ενός βενετσιάνικου εθίμου, σύμφωνα με το οποίο οι Ενετοί συνήθιζαν την Πρωτοχρονιά (σημαντικότερη εορτή τους), να ρίχνουν από τα παράθυρά τους παλιά αντικείμενα, προκειμένου να τ’ αντικαταστήσει ο νέος χρόνος. Κατ’ άλλους το έθιμο είναι ειδωλολατρικής προέλευσης, δεδομένου ότι το Πάσχα εγκαινιάζει ουσιαστικά την αρχή της νέας βλαστικής περιόδου, οπότε οι τρυφεροί καρποί συλλέγονται στα νέα δοχεία, ενώ τα παλιά καταστρέφονται.

Νορβηγία



Το Πάσχα είναι τόσο δημοφιλής χρονική περίοδος για την ανάγνωση αστυνομικών μυθιστορημάτων από τους Νορβηγούς, που οι εκδότες δημοσιεύουν ειδικά “Πασχαλινά Θρίλερ”, γνωστά ως Paaskekrimmen. Η παράδοση λέγεται ότι ξεκίνησε το 1923 όταν ένας εκδότης βιβλίων προώθησε το νέο του μυθιστόρημα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Οι διαφημίσεις έμοιαζαν τόσο πολύ με είδηση, που οι άνθρωποι δεν ήξεραν αν πρόκειται για πραγματικό γεγονός ή μυθιστόρημα.

Ρώμη, Ιταλία



Την Μεγάλη Παρασκευή ο Πάπας τιμά τη μνήμη του δρόμου του σταυρού, Via Crucis, στο Κολοσσαίο. Ένας τεράστιος σταυρός με αναμμένους πυρσούς φωτίζει τον ουρανό της πόλης. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα, χιλιάδες επισκέπτες συγκεντρώνονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου περιμένοντας την ευλογία του Πάπα από το μπαλκόνι του ναού, που είναι γνωστή ως " Urbi et Orbi ".

Τσεχία και Σλοβακία



Ταξιδεύετε σε αυτές τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης το Πάσχα; Αν ναι, τότε θα πρέπει να προσέχετε την πλάτη σας! Υπάρχει μια παράδοση την Δευτέρα του Πάσχα, σύμφωνα με την οποία
οι άνδρες δέρνουν τις γυναίκες με χειροποίητα μαστίγια από ιτιά, διακοσμημένα με κορδέλες. Σύμφωνα με το μύθο, η ιτιά είναι το πρώτο δέντρο που ανθίζει την άνοιξη κι έτσι τα κλαδιά υποτίθεται ότι μεταφέρουν τη γονιμότητα του δέντρου στις γυναίκες. Αυτό το παιχνιδιάρικο έθιμο έχει να κάνει μόνο με τη διασκέδαση και δεν έχει σκοπό να προκαλέσει πόνο.

Verges, Ισπανία



Τη Μεγάλη Πέμπτη στην Μεσαιωνική πόλη της Verges στην Ισπανία πραγματοποιείται ο παραδοσιακός “χορός του θανάτου” (dansa de la mort). Σε μια αναβίωση των Παθών, οι κάτοικοι ντύνονται με κοστούμια σκελετών και παρελαύνουν στους δρόμους. Η πομπή τελειώνει με τρομακτική σκελετούς που μεταφέρουν κιβώτια με στάχτες. Ο μακάβριος χορός αρχίζει τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται για τρεις ώρες μέχρι νωρίς το πρωί.

Ουγγαρία



Το “ράντισμα” είναι μια λαϊκή πασχαλινή παράδοση της Ουγγαρίας, που πργαματοποιείται τη Δευτέρα του Πάσχα. Παλαιότερα νεαρά αγόρια έριχναν αρωματισμένο νερό στα κορίτσια, ενώ σήμερα τους ρίχνουν άρωμα ή νερό και τους ζητούν ένα φιλί. Οι άνθρωποι συνήθιζαν να πιστεύουν ότι το νερό καθαρίζει, θεραπεύει και αυξάνει τη γονιμότητα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.