Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την πορεία εγγραφής εθελοντών στην Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού, που δημιούργησε ο Σύλλογος «Ελπίδα».
Στον έναν μήνα λειτουργίας της έχουν εγγραφεί 1.100 εθελοντές δότες και στόχος είναι να συγκεντρωθούν 100.000 δότες τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκουν μόσχευμα εύκολα όχι μόνο οι Έλληνες, αλλά και ξένοι ασθενείς. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν 23 εκατομμύρια εθελοντές δότες, με την Ελλάδα να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις με λιγότερους από 30.000.
Σε εκδήλωση που έγινε σήμερα στο υπουργείο Υγείας για τη στήριξη της προσπάθειας του Συλλόγου «Ελπίδα», εθελοντής δότης μυελού των οστών έγινε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ το παράδειγμά του ακολούθησαν και υπάλληλοι του υπουργείου.
«Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία που έρχεται να καλύψει ένα πραγματικό κενό που δεν τιμά την πατρίδα μας», δήλωσε ο υπουργός αναφερόμενος στα χαμηλά ποσοστά δοτών. «Οι Έλληνες είμαστε φιλότιμος λαός. Εάν εξηγήσουμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι αυτό και πόσο εύκολο είναι για τον καθένα μας, θα μπορέσουμε πολύ γρήγορα να δώσουμε χιλιάδες εγγραφές στην Τράπεζα και να σώσουμε τα επόμενα χρόνια πολλές ανθρώπινες ζωές» προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από όλα τα υπουργεία να κάνουν ανάλογη κίνηση, για να στηρίξει συνολικά η κυβέρνηση αυτή την προσπάθεια, ενώ σχεδιάζεται και ενημερωτική καμπάνια.
Στην υπερσύγχρονη Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Βαρδινογιάννη- Ελπίδα» λειτουργεί Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών για παιδιά, μοναδική στην Ελλάδα, ανέφερε ο διοικητής του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία», Εμμανουήλ Παπασάββας. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 60 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων και μαζί με τις μεταμοσχεύσεις ενηλίκων, αγγίζουν τις 180 με 200 ετησίως. Σύμφωνα με τον κ. Παπασάββα, μόνο για το 30% βρίσκεται μόσχευμα στο οικογενειακό περιβάλλον, ενώ για τις υπόλοιπες περιπτώσεις η αναζήτηση στρέφεται σε παγκόσμια τράπεζα, όπου η ανεύρεση είναι μία διαδικασία η οποία παίρνει αρκετό χρόνο και πολλές φορές είναι ζωτικής σημασίας για τον ασθενή, ενώ έχει και μεγάλο οικονομικό κόστος. Μόσχευμα που θα βρεθεί στην Ευρώπη, κοστίζει 15.000 ευρώ, και εάν το μόσχευμα βρεθεί στην Αμερική, το κόστος ανέρχεται στις 30.000 ευρώ. «Με τη δημιουργία του καινούργιου Συλλόγου και της Τράπεζας ευελπιστούμε, τα αμέσως επόμενα χρόνια, να μειώσουμε κατά πολύ το ποσοστό ανεύρεσης συμβατού δότη από τράπεζες του εξωτερικού», κατέληξε ο κ. Παπασάββας.
Ο παιδίατρος- αιματολόγος και επιστημονικός υπεύθυνος της Τράπεζας Δοτών Μυελού των Οστών, Στέλιος Γραφάκος, εξήγησε ότι η διαδικασία για να γίνει κάποιος δότης είναι πολύ απλή. Για σχεδόν το σύνολο των περιπτώσεων είναι ένας τρόπος σαν την αιμοδοσία. Είναι τελείως ανώδυνο και ασφαλές και μέσα σε δύο-δυόμισι ώρες μπορεί κάποιος να προσφέρει τα αιμοποιητικά κύτταρα, για να σώσει τη ζωή ενός ασθενούς.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.