Το πρόγραμμα αξιοποιεί την κινητή τηλεφωνία και το δίκτυο γνωστής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας.
Το πρόγραμμα τηλεϊατρικής, που βοηθά αποφασιστικά στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της προληπτικής ιατρικής και στηρίζει κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της Κρήτης, παρουσιάστηκε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ).
Πρόκειται για το πρόγραμμα τηλεϊατρικής γνωστής εταιρείας κινητής τηλεφωνίας που υλοποιείται σε συνεργασία με ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας και τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Υγείας και Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στην υλοποίηση του προγράμματος συμμετέχουν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής της Υγείας και εταιρία τηλεματικών εφαρμογών στην υγεία, που μετουσιώνει τα αποτελέσματα της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης σε χρηστικά προϊόντα υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
Στη συνέντευξη Τύπου τονίστηκε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην 7η ΥΠΕ Κρήτης τον Σεπτέμβριο του 2013, με τη συνεργασία και συμβολή των διοικήσεων των νοσοκομείων. Σε αυτό έχουν ενταχθεί δέκα περιφερειακά ιατρεία και κέντρα υγείας του νησιού και μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί και αποσταλεί περισσότερες από 380 εξετάσεις.
Το πρόγραμμα αξιοποιεί την τεχνολογία της κινητής επικοινωνίας και το δίκτυο της εταιρείας, που το υποστηρίζει στον τομέα της υγείας σε συνδυασμό με ιατρικά μηχανήματα νέας γενιάς, με σκοπό την παροχή υψηλού επιπέδου ειδικευμένων υπηρεσιών υγείας σε όλους, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας τους. Έτσι, κάθε ιατρείο που συμμετέχει παραλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφο, σπιρόμετρο, οξύμετρο, πιεσόμετρο, γλυκοζόμετρο, καθώς και ένα tablet και σχετικό αναλώσιμο υγειονομικό υλικό.
Οι γιατροί των περιοχών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, χρησιμοποιώντας τον εξοπλισμό του, έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν ασθενείς με καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα και στη συνέχεια να στείλουν τις εξετάσεις, μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας, σε ειδικευμένους καρδιολόγους και πνευμονολόγους του νοσοκομείου της Αθήνας. Αυτοί με τη σειρά τους, αφού λάβουν τις εξετάσεις, θα αποστείλουν εντός 24 ωρών τη γνωμάτευση στους αγροτικούς ή γενικούς ιατρούς, πάλι μέσω του δικτύου κινητής επικοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο, τα περιφερειακά ιατρεία και τα κέντρα υγείας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο της παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μπορούν, πλέον, να παρέχουν και συγκεκριμένες ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας.
«Οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας αποτελούν προτεραιότητα της 7ης ΥΠΕ, κάτι που φαίνεται, τόσο από τις μέχρι σήμερα πιλοτικές εφαρμογές, όσο και από τον σχεδιασμό της ΥΠΕ για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014 - 2020, όπου υπερέχουν οι προτεινόμενες δράσεις e-health» σημείωσε η υποδιοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, δρ. Άννα Τριχοπούλου.
Η κ. Τριχοπούλου πρόσθεσε ότι «οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας, όποια μορφή κι αν έχουν, αποτελούν τα εργαλεία με τα οποία θα μειώσουμε τις ανισότητες πρόσβασης των πολιτών στο εθνικό σύστημα υγείας». Επίσης, ανέφερε ότι από τα στατιστικά στοιχεία προκύπτει πως ένας από τους βασικούς στόχους του προγράμματος, αυτός της έγκαιρης διάγνωσης και πρόληψης, εκπληρώνεται τη στιγμή που ένας στους τρεις εξεταζόμενους παραπέμπεται για περαιτέρω εξετάσεις ή προτείνεται να τεθεί υπό παρακολούθηση.
Τέλος, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, εκπρόσωποι της εταιρείας τηλεματικών εφαρμογών στην υγεία και της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας ανέλυσαν τον τρόπο και τη μέθοδο λειτουργίας του προγράμματος σε επίπεδο εξοπλισμού και λογισμικού, ενώ γιατροί που μετέχουν στο πρόγραμμα αναφέρθηκαν στη σημασία και την προσφορά του σε ασθενείς απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.