Την περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της κατανάλωσης ενέργειας στην Ευρώπη μέσω συγκεκριμένων στόχων εξετάζει η ΕΕ, με την Κομισιόν να προτείνει μείωση των εκπομπών κατά 40% σε σχέση με το 90% και την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών στο 27%.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας econews.gr, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ακούσθηκαν και πολλές αρνητικές φωνές. Τις απόψεις τους για το θέμα ανέλυσαν οι εισηγητές Anne Delvaux (ΕΛΚ, Βέλγιο) και Konrad Szymański (ΕΣΜ, Πολωνία).
“Η πρόταση είναι μια βάση στην οποία μπορούμε να εργασθούμε αλλά χρειάζεται να βελτιωθεί το ταχύτερο” εξηγεί η AnneDelvaux, ενώ για τον Πολωνό συνάδελφό της, “η πρόταση είναι στη σωστή κατεύθυνση στην αναζήτηση νέων λύσεων για τις ανανεώσιμες πηγές, καθώς παρέχει και επαρκή ευελιξία. Από την άλλη πλευρά ο στόχος του 40% είναι εκτός τόπου και χρόνου δεδομένης της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματικά δεν έμαθε τίποτα από την αποτυχία των μονόπλευρων μέτρων για το κλίμα”.
Για το σύστημα εμπορίας εκπομπών η ευρωβουλευτής Anne Delvaux δήλωσε ότι η “Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντοπίσει το πρόβλημα, αλλά προτίθεται να το αντιμετωπίσει το 2021. Είναι πολύ αργά”.
Για τη δημιουργία “νέου μηχανισμού μείωσης που θα βασίζεται στους κανόνες της αγοράς” έκανε λόγο ο Konrad Szymański και συμπλήρωσε λέγοντας ότι “με τις νέες προτάσεις βλέπουμε ξεκάθαρα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να το χρησιμοποιήσει ως χρηματοδοτικό εργαλείο για να για να δημιουργήσει τεχνίτη αγορά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυτό είναι λάθος. Δεν πρέπει να σπάσουμε τον συμβιβασμό που πετύχαμε το 2008″.
Η Anne Delvaux υποστήριξε ότι “μόνο οι τεχνολογίες εξοικονόμησης της ενέργειας θα δημιουργήσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη” και ταυτόχρονα θα “βελτιώσουν την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος”. Ο Szymański από την πλευρά του σημειώνει ότι “ο νέος μηχανισμός μείωσης θα πρέπει να βασίζεται στις πραγματικότητες της αγοράς.
Οι φιλοδοξίες μείωσης της ρύπανσης θα πρέπει να είναι εναρμονισμένες με βάση διεθνείς συμφωνίες”. Πρόσθεσε ότι πιθανότατα θα πρέπει να “σκεφτούμε εναλλακτικές προτάσεις για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και την βιομηχανία ενέργειας”.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.