Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

"Αποκλεισμένοι" ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ο Μανώλης Αλιφιεράκης φοβάται μήπως ξαναξυπνήσει ο καρκίνος. Οι εξετάσεις του δείχνουν καλές για την ώρα, ο πόνος όμως παραμένει. Η νόσος τον χτύπησε πέρσι στην κάτω γνάθο. Τρέφεται μόνο με αλεσμένο φαγητό, κάθε τόσο πίνει παγωμένο νερό για να καλύψει το τσούξιμο στον λαιμό του και στο αριστερό του μάγουλο δεν φυτρώνουν γένια. Κάηκαν από τις θεραπείες. Καρκινοπαθής και ανασφάλιστος στα 56 του χρόνια δεν θα είχε τύχη εάν δεν του παρείχαν δωρεάν περίθαλψη εθελοντές γιατροί.

Για 33 χρόνια δούλευε ως υδραυλικός. Ήταν ασφαλισμένος στο ΙΚΑ και για κάποιο διάστημα είχε και ΤΕΒΕ ως εργολάβος σε οικοδομές. Από το 2005 αραίωσαν τα μεροκάματά του. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια από την οποία ταλαιπωρείται και μια κατάθλιψη τον άφησαν εκτός δουλειάς και σταδιακά όπως λέει έμεινε εκτός ασφάλισης. Επειτα ήρθε ο καρκίνος. «Εάν δεν είχα βοήθεια οι εξετάσεις και οι θεραπείες μου θα κόστιζαν 30.000 ευρώ», λέει. «Χωρίς το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού το πολύ να είχα πεθάνει. Ή θα καθόμουν έξω από το νοσοκομείο Αγιος Σάββας με το χέρι απλωμένο ζητώντας ελεημοσύνη. Σε άλλες εποχές, σε άλλες χώρες θα καλυπτόμουν ασφαλιστικά».



Ο κ. Αλιφιεράκης άρχισε δωρεάν χημειοθεραπείες στην ογκολογική μονάδα του Σωτηρία. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο 100 ανασφάλιστοι ασθενείς όπως αυτός έχουν παραπεμφθεί εκεί από την εθελοντική οργάνωση του Μητροπολιτικού Ιατρείου Ελληνικού και τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Προ κρίσης κάθε καρκινοπαθής είχε ελεύθερη, άμεση και δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. «Πριν από δύο χρόνια όμως διαπιστώσαμε ότι για τους ανασφάλιστους αυτό έπαψε να ισχύει», λέει ο διευθυντής της Ογκολογικής στο Σωτηρία, Κωνσταντίνος Συρίγος.

Εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας διευκρινίζει ότι ανασφάλιστοι καρκινοπαθείς δεν μπορούν να υποβάλλονται δωρεάν σε χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες στα δημόσια νοσοκομεία. «Ο άπορος έχει βιβλιάριο. Ο ανασφάλιστος δεν έχει. Δεν είναι ταυτόσημες κατηγορίες. Πρόκειται για μια καινούργια κοινωνική ομάδα που δεν την ξέραμε», λέει ο κ. Συρίγος. «Μπορεί κάποιος να είναι ανασφάλιστος, να έχει χάσει τη δουλειά του, αλλά αυτό δεν τον κάνει αυτομάτως άπορο εάν έχει σπίτι και μένει».


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.