Χωρίς επαρκή υγειονομική κάλυψη παραμένουν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα χωριά στο ανατολικό τμήμα του Δήμου Πλατανιά στην Κρήτη. Αλικιανός, Βατόλακκος, Κουφός, αλλά και Μεσκλά, Φουρνές, δεν διαθέτουν αγροτικούς γιατρούς με αποτέλεσμα τα προβλήματα, ειδικά για τους ηλικιωμένους και τους οικονομικά αδύναμους, να είναι μεγάλα.
Στον Αλικιανό πριν από ενάμιση μήνα η μόνιμη γιατρός που υπηρετεί πήρε άδεια κυήσεως. Ωστόσο, η αντικατάστασή της καθυστερεί, κάτι που προκαλεί αγανάκτηση στους κατοίκους του χωριού που είναι από τα μεγαλύτερα της περιοχής.
«Η περιοχή μας δεν εξυπηρετείται σωστά γιατί πέρα από τον Αλικιανό, είναι ο Βατόλακκος, ο Ψαθογιάννος, ο Κουφός, οι κάτοικοι των οποίων έρχονται στον γιατρό εδώ», λέει ο κ. Σταύρος Βίγλης. Ο ίδιος σημειώνει ότι τώρα οι κάτοικοι του χωριού είναι αναγκασμένοι να πάνε στον ιδιώτη γιατρό για να γράψουν τα φάρμακά τους. «Και είμαστε και τυχεροί γιατί έχουμε έναν καλό ιδιώτη γιατρό, τον κ. Κασελάκη, αλλά και αυτός από μόνος του δεν αρκεί. Το ιατρείο του γεμίζει, αλλά και τα 5 ευρώ που κοστίζει το γράψιμο των φαρμάκων είναι σημαντικά για κάποιον συνταξιούχο», τονίζει.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Στέλιος Σιγανάκης. «Οι αρμόδιοι πρέπει να πάνε να κάνουν άλλη δουλειά. Εχουν καταστρέψει τα πάντα και στην υγεία. Θα έπρεπε να ντρέπονται να αφήνουν το χωριό χωρίς γιατρό. Γιατί δεν είναι μικρό χωριό, έχει τόσους κατοίκους ο Αλικιανός», λέει ο κ. Σιγανάκης, τον οποίο και συναντάμε κοντά στο φαρμακείο από όπου πήρε τα φάρμακά του. Και ο κ. Στέλιος είναι πολύ απογοητευμένος από την κατάσταση. «Αναρωτιέμαι τόσα παιδιά που βγαίνουν από τα Πανεπιστήμια, γιατροί και άλλες επιστήμες, δεν μπορούν να βρουν μια δουλεία στην ύπαιθρο, ώστε να δώσουν και μια πνοή στα χωριά μας;», είναι το ερώτημά του. «Η υγεία είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε, αλλά δυστυχώς υποβαθμίζεται συνεχώς, δεν μπορεί να απουσιάζει ένας γιατρός δικαιολογημένα και να μην έχει αντικατασταθεί», αναφέρει η κα Μαρία.
«Ο γιατρός του Αλικιανού εξυπηρετεί ολόκληρη την περιοχή. Θέλουν οι άνθρωποι να γράψουν φάρμακα και δεν μπορούν. Πρέπει να πάνε σε ιδιωτικό και να πληρώσουν», δηλώνει ο κύριος Μιχάλης, κάτοικος και αυτός της περιοχής.
Χωρίς γιατρό από τον Σεπτέμβρη έχει μείνει και ο Φουρνές καθώς ο γιατρός έχει πάρει γονική άδεια και επιστρέφει τον Φεβρουάριο. Κάτοικοι της περιοχής τονίζουν ότι θα έπρεπε να αντικατασταθεί για το χρονικό διάστημα αυτό προκειμένου τουλάχιστον να γράφουν τα φάρμακά τους. «Είμαστε πολύ τυχεροί στον Φουρνέ γιατί έχουμε έναν εξαιρετικό γιατρό και άνθρωπο τον κ. Αλυγιζάκη. Θα επιστρέψει στις αρχές Φεβρουαρίου από την άδειά του. Κάλυπτε Μεσκλά, Φουρνέ και Θέρισο και όπως καταλαβαίνετε με το να μην υπάρχει τώρα και γιατρός στον Αλικιανό του Ε.Σ.Υ. οι ηλικιωμένοι, οι μεγάλοι άνθρωποι είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν στο Νοσοκομείο», δηλώνει η κα Σμαράγδη Φυτουράκη, κάτοικος του χωριού.
Αλλος κάτοικος μας αναφέρει πως «για ένα στραμπούληγμα, έναν μικροτραυματισμό, ενώ είχαμε τον γιατρό μας, πρέπει αναγκαστικά να πάμε στο Νοσοκομείο, αφού ο Αλικιανός δεν εξυπηρετεί».
Με καθυστέρηση σχεδόν 12 μηνών επανδρώθηκε το αγροτικό ιατρείο στους Λάκκους, που καλύπτει και τ’ Ασκορδαλού, το Ορθούνι, τα Καράνου. «Εδώ και δύο εβδομάδες επιτέλους έχουμε γιατρό και στο χωριό μας. Ολα σχεδόν τα χωριά της ρίζας των Λευκών Ορέων είχαν μείνει χωρίς ιατρική κάλυψη για μεγάλο χρονικό διάστημα», αναφέρει ο κ. Μ. Σολιδάκης.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.