Απλό περπάτημα μισής ώρας την ημέρα μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη κατά 35%-40%, και αν αυτή η εύκολη φυσική δραστηριότητα συνδυαστεί με έναν υγιεινό τρόπο ζωής και καλύτερες διατροφικές συνήθειες, αποτελεί την καλύτερη «ασπίδα» παιδιών και ενηλίκων κατά του σακχαρώδη διαβήτη.
Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας, Πρόληψης και Θεραπείας του Σακχαρώδη Διαβήτη και των Επιπλοκών του (Ε.ΚΕ.ΔΙ.), καθηγητής Παθολογίας, Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Σακχαρώδη Διαβήτη, Σωτήριος Ράπτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, που κορυφώνεται την ερχόμενη Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, με κεντρικό σύνθημα «Ας τιθασεύσουμε το σακχαρώδη διαβήτη τώρα».
Η πρόληψη και η εκπαίδευση των ατόμων με διαβήτη για τη σωστή αντιμετώπιση της ασθένειας είναι τα βασικά θέματα στα οποία επικεντρώνει τις προσπάθειες της η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη και στο πλαίσιο της παγκόσμιας ενημερωτικής εκστρατείας, με σύνθημα «Πρόλαβε το διαβήτη σου κι αν έχεις ήδη αντιμετώπισέ τον σωστά», το υπουργείο Υγείας αναπτύσσει δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που στοχεύουν τόσο στην αποτελεσματική πρόληψη όσο και στην έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη.
Η Ελλάδα συμμετέχει επίσης και στην παγκόσμια πρωτοβουλία φωταγώγησης κεντρικών κτιρίων και έτσι την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου, το κτίριο του Ελληνικού Κοινοβουλίου θα φωταγωγηθεί με το παραδοσιακό μπλε χρώμα της παγκόσμιας εκστρατείας κατά του σακχαρώδη διαβήτη.
Στην όλη προσπάθεια συμμετέχει και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) και όπως είπε ο προεδρός του, Γιώργος Πατούλης, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου, και ώρες 09:00 - 17:00, θα διενεργούνται στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής (Σεβαστουπόλεως 113, Αθήνα, τηλ. 2103816404, 3304008) δωρεάν μετρήσεις γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c) στους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, από εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό, με απλή αιμοληψία από το δάκτυλο.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο σακχαρώδης διαβήτης έχει πάρει διαστάσεις «πανδημίας» την τελευταία δεκαπενταετία, καθώς ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη σε ολόκληρο τον κόσμο έχει, πλέον, σχεδόν διπλασιαστεί και από 151 εκατομμύρια το 2000, σήμερα ξεπερνούν τα 300 εκατ. Το πλέον απογοητευτικό, όμως, είναι ότι η «έκρηξη» αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, καθώς έως το 2020 ο συνολικός αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζεται ότι θα έχει φτάσει τα 600 εκατομμύρια.
Στην Ελλάδα , τόνισε ο κ. Ράπτης, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε 1.200.000, δηλαδή ποσοστό περίπου 12% του γενικού πληθυσμού, ενώ ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό πάσχει χωρίς να το γνωρίζει.
Ιδιαίτερα ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, που αποτελεί το 95% του συνόλου των ατόμων με διαβήτη, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς ως «ύπουλος», καθώς τα πρώτα χρόνια της υπάρξεώς του υφίσταται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα και σύμφωνα με τους επιστήμονες η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης του στο δυτικό κόσμο αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη συσχέτισή του με το σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κακές διατροφικές συνήθειες, το κάπνισμα, την παχυσαρκία και την έλλειψη σωματικής άσκησης. Αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, νεφρικής ανεπάρκειας, νευροπάθειας, μονίμων βλαβών του αμφιβληστροειδούς του οφθαλμού και άλλων σοβαρών επιπλοκών.
«Η παγκόσμια αυτή επιδημία πρέπει να αναχαιτιστεί με τη λήψη προληπτικών διαγνωστικών και παιδαγωγικών μέτρων» ανέφερε ο κ. Ράπτης, προσθέτοντας ότι η υγεία των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη εξαρτάται κατά μεγάλο μέρος από τους ίδιους, ενώ ο γενικός πληθυσμός θα πρέπει να προσανατολιστεί σε αλλαγή του τρόπου ζωής του.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.