Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ημερίδα για την προσφορά των ζώων σε άτομα με αναπηρίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού.

«Αντιλήψεις όπως "οι σκύλοι είναι γεμάτοι μικρόβια" πρέπει να καταπολεμηθούν, γιατί ουσιαστικά αποβαίνουν εις βάρος της δημόσιας υγείας. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως οι άνθρωποι που δε σχετίζονται με ζώα, έχουν χαμηλότερες ανοσολογικές αντιστάσεις από αυτούς που μεγαλώνουν κοντά σε ζώα», τόνισε η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου στην ημερίδα «Ο ρόλος των ζώων στη θεραπεία, αποκατάσταση και αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με αναπηρίες» που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Σκύλων Οδηγών ΑΜΠΟ και Κινητικότητας Τυφλών και Σκύλων Βοηθείας για Άτομα με Αναπηρίες «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» στο πλαίσιο των εορτασμών για τη Διεθνή Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού.

Η κ. Παπανικολάου επισήμανε πως πρέπει να δρομολογηθούν δράσεις σε στενή συνεργασία πολιτείας και φορέων για να ενταχθούν τα ζώα, όπως οι σκύλοι οδηγοί, στα θεραπευτικά προγράμματα της δημόσιας υγείας για αποκατάσταση των αναπήρων.

Ο Στρατής Χατζηχαραλάμπους, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών (Π.Ε.Α.) δεσμεύτηκε πως σε άμεσο διάστημα η ΠΕΑ θα καταθέσει προτάσεις ώστε να γίνουν τροπολογίες στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Για τα πολλαπλά οφέλη, όπως η κοινωνικοποίηση και η ψυχική γαλήνη, της επαφής ανθρώπων και ζώων μίλησε η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια κ. Βασιλάκη. «Ένας σκύλος δεν θα δώσει ποτέ σημασία στην εμφάνιση, την ηλικία, την καταγωγή ενός ανθρώπου» σχολίασε, προσθέτοντας πως η αλληλεπίδραση με ένα σκύλο ή και άλλα ζώα έχει και αγχολυτικά αποτελέσματα.

Στην εκδήλωση η Ζωή Γερουλάνου, πρόεδρος του Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδας, παρέδωσε το σκύλο οδηγό Μελίττα στον τυφλό μαραθωνοδρόμο Χρήστο Ζώτο, ενώ στο τέλος έγινε παρουσίαση όλων των σκυλιών οδηγών που είναι στο πρόγραμμα του κέντρου, τρία σκυλιά Λαμπραντόρ που βρίσκονται στο στάδιο της εκπαίδευσης και τρία κουτάβια της ίδιας ράτσας που έχουν δοθεί σε ανάδοχους εθελοντές.

Η εκπαιδεύτρια στην κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες της καθημερινής διαβίωσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών (ΠΣΤ), Αγγελική Βερυκοκάκη, εξήγησε τα στάδια που περνάει ένα άτομο μέχρι την αποδοχή του γεγονότος πως έχει απολέσει την όρασή του και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ακολουθεί μέχρι την πλήρη αποκατάσταση, δηλαδή την ενδυνάμωση, την ανεξαρτησία και την αυτοεκτίμησή του.

Επίσης, η κ. Βερυκοκάκη ενημέρωσε πως οι ενδιαφερόμενοι για σκύλους οδηγούς πρέπει πρώτα να κάνουν αίτηση στο κέντρο και μετά ορίζεται ημερομηνία αξιολόγησης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανεξαρτησία στην κίνηση με το λευκό μπαστούνι.

Ένας σκύλος που πρόκειται να εκπαιδευτεί ως σκύλος οδηγός ξεκινά τη ζωή του με έναν ανάδοχο εθελοντή ο οποίος αναλαμβάνει τη φιλοξενία του, τη φροντίδα του και την κοινωνικοποίησή του. Μετά τον πρώτο χρόνο περνά στα χέρια του Εκπαιδευτή Σκύλων Οδηγών και εκπαιδεύεται σε τεχνικές ως σκύλος οδηγός για 6 μήνες. Στο τέλος της εκπαίδευσής του περνά στο χρήστη με πρόβλημα όρασης ο οποίος εκπαιδεύεται μαζί με το σκύλο για 3 εβδομάδες προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για να ζήσει μαζί του τα υπόλοιπα 7-8 χρόνια μέχρι ο σκύλος να ολοκληρώσει την υπηρεσία του ως σκύλος οδηγός, να «συνταξιοδοτηθεί» και να επιστρέψει σε οικογένειες αναδόχων ή στην ίδια οικογένεια του τυφλού χρήστη σαν κατοικίδιο ζώο.

Στο μεγαλόπνοο σχέδιο της τηλεματικής αναφέρθηκε ο Άγγελος Ρουχωτάς, πρώην μέλος της Επιτροπής Προσβασιμότητας του υπουργείου Μεταφορών. Μεταξύ άλλων, πάγιο αίτημα αποτελεί η αυτόματη αναγγελία των σταθμών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπως έχει ήδη εφαρμοστεί στη Θεσσαλονίκη.

Τις πρωινές ώρες στην Τεχνόπολη στο Γκάζι πραγματοποιήθηκαν δράσεις και επιδείξεις δεξιοτήτων από τους σκύλους οδηγούς σε μαθητές σχολείων και στο ευρύτερο κοινό, οι οποίες θα συνεχιστούν και στις 15 Οκτωβρίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.