Στη Βερόνα της Ιταλίας, πριν από λίγες ημέρες, τα ελληνικά μάρμαρα και πετρώματα "διηγήθηκαν" αρχαίους ελληνικούς μύθους. Μύθους για τον Ποσειδώνα, τον Ηρακλή, τον αλαζονικό βασιλιά της Θράκης Αίμο και τη σύζυγό του Ροδόπη. Για πρώτη φορά, παρουσιάστηκε μια επιχειρηματική ιδέα, που συνδέει το ελληνικό μάρμαρο με τον ελληνικό μύθο, αλλά και τον μύθο κάθε περιοχής, όπου εξορύσσεται αυτό.
Η παρουσίαση έγινε στους χώρους της 48ης διεθνούς έκθεση μαρμάρου, φυσικών πετρωμάτων και τεχνολογιών Marmomacc 2013, όπου η εταιρεία Stone Group International (Marmor SG SA), με έδρα το Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, παρουσίασε το νέο της concept, «Μυθικά Μάρμαρα», που συνδέει τα πετρώματα με τους μύθους των περιοχών όπου εξορύσσονται.
Για παράδειγμα, το πράσινο μάρμαρο Τήνου συνδέθηκε με τον Ποσειδώνα. Η Τήνος πήρε το όνομά της από τη φοινικική λέξη "Tannoti", που σημαίνει φίδι. Το νησί ήταν γεμάτο επικίνδυνα φίδια, αλλά σύμφωνα με την τοπική παράδοση, ο Ποσειδώνας έστειλε σμήνη πελαργών για να τα εξοντώσουν.
Το κόκκινο μάρμαρο της Ολυμπίας συνδέθηκε με τον Ηρακλή, ο οποίος -κατά μία εκδοχή- εγκαινίασε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, προκειμένου να γιορτάσει έναν από τους άθλους του, τον καθαρισμό των στάβλων του Αυγεία.
Το λευκό της Θάσου "διηγήθηκε" τον μύθο της περιπλάνησης τού Θάσου, ο οποίος ανακάλυψε το νησί κατά την αναζήτηση της αδερφής του Ευρώπης, που είχε απαχθεί από τον Δία.
Το πέτρωμα βώλακας ονομάστηκε "Haemus" και συνδέθηκε με τον μύθο τού βασιλικού ζεύγους Αίμου-Ροδόπης. Ο Αίμος σύγκρινε τον εαυτό του με τον Δία και τη Ροδόπη με την Ήρα και τότε, οργισμένοι οι Θεοί, τους μετέτρεψαν στα ομώνυμα βουνά. Ο βώλακας πήρε το όνομά του από ένα απομονωμένο χωριό στο όρος Φαλακρό, μέρος της οροσειράς της Ροδόπης.
Στη Marmomacc, που διεξήχθη από 25-28 Σεπτεμβρίου, κατεγράφησαν περισσότεροι από 56000 επισκέπτες. Συμμετείχαν 1400 εκθέτες από 60 χώρες και έγιναν 44 επίσημες εμπορικές αποστολές.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.