Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Το σχέδιο που αλλάζει την Αθήνα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σε θελκτική μεσογειακή πρωτεύουσα θα μεταμορφωθεί η πληγωμένη σήμερα Μητρόπολη των Αθηνών, με το νέο «Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας - Αττικής 2021» του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος Αθήνας (ΟΡΣΑ), το οποίο θα ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου.



Το 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, που θα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χλμ., από το Σύνταγμα έως τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Το 2016 αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, που θα εκτείνεται σε μήκος 1,5 χλμ., από το Σύνταγμα έως τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Το φιλί της ζωής θα δώσει στην ιστορική πόλη το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (ΡΣΑ), το οποίο σήμερα η πρωτεύουσα υποδέχεται ως έρημος τόπος, αφιλόξενος για κατοίκηση ή επαγγελματική δραστηριότητα, μοιραία εγκαταλειμμένος στα ναρκωτικά, την πορνεία και την παραβατικότητα. Η καρδιά της πόλης θα χτυπήσει ξανά με τα έργα και τις παρεμβάσεις του νέου Ρυθμιστικού, που προβλέπει μεγαλεπήβολα σχέδια για τα χρονικά της πρωτεύουσας, τα οποία θα πραγματοποιηθούν με πόρους κυρίως από το ΕΣΠΑ, αλλά και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Η διπλή ανάπλαση

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, το Σχέδιο περιλαμβάνει το έργο της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και τη δημιουργία χώρου πρασίνου έκτασης 200 στρεμμάτων που θα εκτείνεται μέχρι την πλατεία Αιγύπτου, τη διπλή ανάπλαση της περιοχής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και του Ελαιώνα που θα προσδώσει πάνω από 400 στρέμματα πρασίνου στο Αστυ, την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στον Βοτανικό, τη μετεγκατάσταση των ΚΤΕΛ Κηφισού στον Ελαιώνα (ΣΥΛ), τη δημιουργία συνεχούς δικτύου από τον Ελαιώνα μέχρι τον Ρέντη, όπου μια καλή σκέψη είναι και η μετεγκατάσταση της λαχαναγοράς και η δημιουργία εκθεσιακού χώρου.

«Το ΡΣΑ επαναπροσδιορίζει τον ρόλο, τη σημασία και τον χαρακτήρα του Ιστορικού Κέντρου», τονίζει το μέλος του ΟΡΣΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Ακόμη, την απομάκρυνση του σταθμού απορριμματοφόρων του Δήμου Αθηναίων από την Ιερά οδό για να γίνει χώρος πρασίνου, την ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος, το άνοιγμα της πόλης στο παραλιακό μέτωπο και έργα ανάπλασης από το ΣΕΦ μέχρι τη Γλυφάδα, την ανάδειξη του Φαληρικού Ορμου, το πάρκο στη Δραπετσώνα, τις αναπλάσεις στον Δήμο Πειραιά, το έργο της τριτοβάθμιας επεξεργασίας των λυμάτων του ΚΕΛ Ψυττάλειας ύψους 30 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αποδώσει 800.000 κ.μ. νερού ημερησίως για την άρδευση των ορεινών όγκων περιαστικών αλσών του Ελληνικού, καθώς και το κλείσιμο των ΧΑΔΑ, τη μετεγκατάσταση οχλουσών και ρυπογόνων δραστηριοτήτων και πλήθος άλλες παρεμβάσεις.

Ακόμη προωθείται η μείωση των συντελεστών δόμησης στις περιοχές κατοικίας, η μετατροπή της Βασιλίσσης Ολγας και της Πανεπιστημίου σε άξονες πεζών, ποδηλάτων και μέσων μαζικής μεταφοράς, αλλά και ο επανασχεδιασμός των λεωφόρων Αμαλίας, Πειραιώς και Πατησίων.

Με σύντομο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2021, το νέο σχέδιο νόμου εντάσσεται στο πλαίσιο της Επιχείρησης Εθνικής Μεταρρυθμιστικής Χωρικής Ανασυγκρότησης, η οποία ευελπιστεί να επιλύσει τα κενά και τις ασυμβατότητες του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου και των επιμέρους Ειδικών Χωροταξικών, των Ρυθμιστικών Σχεδίων των αστικών κέντρων, ενσωματώνοντας τα Προεδρικά Διατάγματα και τα Διαχειριστικά Σχέδια των περιοχών ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.