Τα σκήπτρα της «καλύτερης πόλης για να ζει κανείς» στον κόσμο διατήρησε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Μελβούρνη, ενώ επτά θέσεις του «τοπ 10» καταλαμβάνουν πόλεις της Αυστραλίας και του Καναδά.
Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της «Economist Intelligence Unit» (EIU), η αυστραλιανή πόλη της Μελβούρνης κατέκτησε για ακόμα μία χρονιά την κορυφή, ακολουθούμενη από την πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη.
Τρεις καναδικές πόλεις ακολουθούν στην τρίτη, την τέταρτη και την πέμπτη θέση, το Βανκούβερ, το Τορόντο και το Καλγκάρι, ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται, εκτός από τη Μελβούρνη, άλλες τρεις πόλεις της Αυστραλίας- Αδελαΐδα (5η μαζί με το Καλγκάρι), Σίδνεϊ (7η), Περθ (9η)- και το Οκλαντ της Νέας Ζηλανδίας στη 10η θέση.
Εκτός από τη Βιέννη, άλλη μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα φιγουράρει στη δεκάδα, το Ελσίνκι της Φινλανδίας, στην 8η θέση.
Η Μελβούρνη εκτόπισε το Βανκούβερ από την κορυφή της λίστας με τις πόλεις με το καλύτερο βιωτικό επίπεδο το 2011, όταν και άλλες αυστραλιανές πόλεις σημείωσαν μεγάλη άνοδο λόγω των σημαντικών έργων σε υποδομές που έγιναν στη χώρα.
ΒΙΕΝΝΗ: Η πρωτεύουσα της Αυστρίας καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με πολύ μικρή διαφορά στη βαθμολογία από τη Μελβούρνη (97,4 έναντι 97,5), που αναδείχθηκε η καλύτερη πόλη για να ζει κανείς το 2013.
Οι πέντε κατηγορίες στις οποίες βαθμολογήθηκαν οι 140 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα με άριστα το 100 ήταν η σταθερότητα, η υγεία, ο πολιτισμός και το περιβάλλον, η παιδεία και οι υποδομές και στη συνέχεια προέκυψε ένας μέσος όρος με τον οποίον καταρτίστηκε ο κατάλογος.
Τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι κορυφαίες πόλεις της κατάταξης είναι το ότι είναι «μεσαίου μεγέθους, βρίσκονται σε πλουσιότερες χώρες και είναι σχετικά αραιοκατοικημένες», όπως σημείωσε η EIU.
ΒΑΝΚΟΥΒΕΡ: Η πόλη του Καναδά βρίσκεται στην τρίτη θέση της κατάταξης της EIU (βαθμολογία 97,3). Για πολλά συνεχή έτη είχε την πρώτη θέση, μέχρι το 2011, όταν εκτοπίστηκε από τη Μελβούρνη
ΤΟΡΟΝΤΟ: Ακόμα μία καναδική πόλη, το Τορόντο (4η θέση, βαθμολογία 97,2), βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα των πόλεων με τις καλύτερες συνθήκες ζωής στον κόσμο και ακολουθείται από την καναδική πόλη Καλγκάρι
Αραβική άνοιξη
Αντίθετα οι κοινωνικές αναταραχές, η αραβική άνοιξη και η λιτότητα στην Ευρώπη ήταν οι παράγοντες που έριξαν στην κατάταξη πολλές πόλεις, όπως η Μαδρίτη, που έπεσε πέντε θέσεις στην 44η «λόγω των διαδηλώσεων και των ταραχών». Οι εμφύλιες συγκρούσεις είναι υπεύθυνες για τις χαμηλότερες επιδόσεις της λίστας, τις οποίες κατέχουν κυρίως μεσανατολικές και αφρικανικές χώρες, όπως η ουραγός Δαμασκός της Συρίας. Τη δεκάδα των πόλεων με τις χειρότερες συνθήκες ζωής συμπληρώνουν (από την 139η μέχρι την 131η θέση) η Ντάκα του Μπαγκλαντές, το Πορτ Μόρεσμπι της Παπούα Νέα Γουινέα, το Λάγος της Νιγηρίας, η Χαράρε της Ζιμπάμπουε, το Αλγέρι της Αλγερίας, το Καράτσι του Πακιστάν, η Τρίπολη της Λιβύης, η Ντουάλα του Καμερούν και η Τεχεράνη του Ιράν.
Το «τοπ 10» της λίστας του 2013 παρέμεινε ίδιο με εκείνο του 2012, όπως και οι περισσότερες από τις 140 χώρες, ενώ σημαντική μεταβολή κατέγραψε η Μαδρίτη, η οποία έπεσε στην 44η θέση, και η Μπρατισλάβα της Σλοβακίας που ανέβηκε στην 63η θέση.
ΠΤΩΣΗ
Η πρωτεύουσα του πολέμου
Λόγω της κλιμάκωσης της βίας στη Συρία, η Δαμασκός έπεσε μέσα σε έναν χρόνο κατά 10 θέσεις και αναδείχθηκε ως η χειρότερη πόλη για να ζει κανείς το 2013 από το EIU.
Αντίστοιχη πτώση είχε σημειώσει και η Τρίπολη, η οποία όμως, παρόλο που η σύγκρουση έχει λάβει τέλος, έχει παραμείνει στις 10 πόλεις με τη χαμηλότερη βαθμολογία, γεγονός που δείχνει ότι η ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο είναι μια μακρά διαδικασία.
«Σταθερότητα»
Όπως σημειώνει η μελέτη, η «σταθερότητα» είναι μεταξύ των πέντε κατηγοριών εκείνη που καθορίζει περισσότερο τη χαμηλότερη βαθμολογία, αφού η ένοπλη σύγκρουση επηρεάζει και τις υπόλοιπες, καταστρέφοντας, για παράδειγμα, τις υποδομές και επιβαρύνοντας τα νοσοκομεία.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.