Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Οδηγίες συντήρησης τροφίμων το καλοκαίρι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η μη τήρηση των κανόνων υγιεινής μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, λόγω αύξησης της θερμοκρασίας, τα τρόφιμα αλλοιώνονται γρηγορότερα και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εκδήλωσης ασθενειών από τροφικές δηλητηριάσεις.

Οι τροφοδηλητηριάσεις συνήθως οφείλονται στην κατανάλωση τροφίμων για την προετοιμασία, διατήρηση ή διάθεση των οποίων δεν έχουν τηρηθεί οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής.

Γενικές οδηγίες

- Ελέγχουμε τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, οσμή, γεύση), καθώς και τις ημερομηνίες λήξης και τις συνθήκες διατήρησής τους.

- Δεν επιλέγουμε και δεν αφήνουμε τρόφιμα εκτεθειμένα στον ήλιο ή τα έντομα.

- Τοποθετούμε τα ευαλλοίωτα τρόφιμα όσο πιο γρήγορα γίνεται μετά την αγορά τους στο ψυγείο ή την κατάψυξη.

Χυμοί και εμφιαλωμένα νερά

- Τα αγοράζουμε από ψυγεία που λειτουργούν σωστά ή φυλάσσονται σε δροσερά και σκιερά μέρη.

- Τα ψυγεία πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες κάτω των 7οC και δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στον ήλιο.

- Μετά το άνοιγμά τους, τα φυλάσσουμε στο ψυγείο.

Παγωτά

- Τα αγοράζουμε από καταψύκτες που λειτουργούν σωστά. Αυτό σημαίνει ότι λειτουργούν σε θερμοκρασίες κάτω των 18οC, δεν είναι εκτεθειμένοι στον ήλιο και κλείνουν καλά.

- Τα παγωτά δεν πρέπει να είναι μαλακά και δεν πρέπει να υπάρχει πάγος στο εσωτερικό τους.

- Δεν αγοράζουμε προϊόντα που εμφανίζουν ελαττώματα στη συσκευασία τους, όπως παραμορφωμένες ή σκισμένες συσκευασίες, που υποδηλώνουν είτε προβλήματα στη λειτουργία του καταψύκτη, είτε λανθασμένους χειρισμούς κατά τη μεταφορά, μεταχείριση ή διάθεσή τους.

- Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν είναι υποχρεωτική η αναγραφή της ημερομηνίας λήξης στις ατομικές συσκευασίες, παρά μόνο στις συσκευασίες «οικογενειακού» τύπου.

- Όσοι προτιμάμε το χύμα παγωτό, ελέγχουμε αν το κατάστημα τηρεί τους κανόνες υγιεινής και ελέγχουμε τις συνθήκες διατήρησής τους στις βιτρίνες, που πρέπει να λειτουργούν σε θερμοκρασίες κάτω των 14οC και να μην είναι εκτεθειμένες στον ήλιο.

- Πριν την κατανάλωσή τους παρατηρούμε αν έχουν σχηματιστεί κρύσταλλοι στο εσωτερικό τους. Ο αποχρωματισμός και οι μεγάλοι κρύσταλλοι πάγου αποτελούν ένδειξη απόψυξης και επανακατάψυξης, γεγονός που ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων.

Φαγητό έξω

- Επιλέγουμε καταστήματα που φαίνεται να τηρούν τους κανόνες υγιεινής (καθαρά πατώματα, τοίχοι, τραπεζομάντιλα, τουαλέτες, απουσία εντόμων και προσωπικό με καθαρά ρούχα).

- Ζητάμε τα κρέατα, πουλερικά και ψάρια καλοψημένα.

- Προτιμάμε φαγητά πρόσφατης παρασκευής ή αυτά που ετοιμάζονται την ώρα της παραγγελίας.

Στο ταξίδι

- Έτοιμα σάντουιτς (με αλλαντικά, τυριά, αβγά, σαλάτες, σάλτσες κτλ) πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο.

- Τα έτοιμα σνακ(τυρόπιτες, πίτσες, σπανακόπιτες κτλ) πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία άνω των 60οC, να είναι δηλαδή πολύ ζεστά.

- Σαλάτες που διατίθενται σε salad bars πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη και σε ειδικές προθήκες.

- Τα τρόφιμα που δεν καταναλώνουμε μέσα σε 2 ώρες από την αγορά τους και δεν διατηρήθηκαν σε ψυγείο, πρέπει να απορρίπτονται.


Πηγή: http://www.vita.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.