Δουλεύοντας αποπληρώνουν τις οφειλές τους στον Πύργο.
Εργάζονται σε υπηρεσίες δήμων ή άλλων φορέων, για να «εξαργυρώσουν» μικρές ποινές, που τους έχουν επιβληθεί, και να κερδίσουν με την παροχή εργασίας την ελευθερία τους. Άνδρες και γυναίκες διαφόρων ηλικιών, που προσφέρουν αμισθί υπηρεσίες στο δήμο Πύργου, σκουπίζοντας καθημερινά πεζοδρόμια ή ασχολούμενοι με την περιποίηση του πρασίνου. Άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί για πλημμελήματα και αδυνατούν να εξαγοράσουν την ποινή τους και προκειμένου να αποφύγουν την φυλακή κάνουν χρήση του θεσμού της κοινωφελούς εργασίας.
Τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί στην Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Υγείας για προσφορά εργασίας στο δήμο Πύργου έχουν αυξηθεί κατακόρυφα την τελευταία διετία καθώς ολοένα και περισσότεροι αδυνατούν να συνεχίσουν την πληρωμή των δόσεων για την εξαγορά της ποινής τους.
Μάλιστα, την συγκεκριμένη περίοδο στις υπηρεσίες του δήμου εκτίουν την ποινή τους δέκα άτομα, δυο μόλις την ολοκλήρωσαν ενώ εκκρεμούν ακόμα έξι αιτήσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί θετικές βεβαιώσεις από τη δημοτική Αρχή και αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου. Οι «εργαζόμενοι» αυτοί, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καθημερινά (4ωρο) στην Διεύθυνση Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου μέσα στην πόλη του Πύργου αλλά και στις δημοτικές ενότητες Ιάρδανου και Βώλακα.
Η πλειοψηφία αυτών που στρέφονται στην κοινωφελή εργασία έχουν καταδικαστεί για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οικονομικά αδικήματα ή για άλλα πλημμελήματα.
«Ο δήμος Πύργου έχει ενεργοποιήσει το θεσμό της μετατροπής και έκτισης της ποινής με τη μορφή κοινωνικής εργασίας. Στα πλαίσια αυτά μετά από έλεγχο προτείνει την απασχόληση πολιτών που έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης και με έγκριση της Εισαγγελίας απασχολούνται ως εργαζόμενοι σε διάφορες θέσεις των υπηρεσιών του δήμου (πράσινο, καθαριότητα, τεχνική υπηρεσία κτλ).
Με τον τρόπο αυτό, η έκτιση της ποινής αποκτά πέρα από την εκδοχή της τιμωρίας και κοινωνική χρησιμότητα. Αυτή τη στιγμή δέκα πολίτες εκτίουν την ποινή τους με τη μορφή της κοινωνικής εργασίας στο δήμο» επισήμανε ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος και πρόσθεσε πως μια τέτοια δραστηριότητα θέλει ιδιαίτερη προσοχή και οι δημοτικές υπηρεσίες ελέγχουν με αυστηρότητα όλη τη διαδικασία.
Αυξημένο ενδιαφέρον
Η οικονομική κρίση αλλά και η απλοποίηση των όρων και διαδικασιών για την έκτιση ποινών μη σοβαρών εγκλημάτων, μέσω κοινωφελούς εργασίας, που εισήγαγε το υπουργείο Δικαιοσύνης, λειτούργησαν καθοριστικά για την ισχυροποίηση και αποδοχή του θεσμού. Όπως, δε, προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου, το ενδιαφέρον για χρήση της ρύθμισης, τόσο από καταδικασθέντες, όσο και από φορείς, που προσφέρονται για να τους απασχολήσουν, είναι διαρκώς αυξανόμενο.
Ειδικότερα, με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου για τον «εξορθολογισμό και τη βελτίωση στην απονομή της Ποινικής Δικαιοσύνης» δίνεται η δυνατότητα σε καταδικασθέντες σε ποινές φυλάκισης έως τριών ετών, που αδυνατούν να πληρώσουν για τη μετατροπή της ποινής τους, να παρέχουν κοινωφελή εργασία σε φορείς, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα. Ο νόμος, που στοχεύει και στο κρίσιμο θέμα της αποσυμφόρησης των φυλακών, δίνει δυνατότητα παροχής εργασίας του καταδικασθέντος και προς τον παθόντα, εφόσον ο ίδιος συναινεί.
Σύμφωνα με τον νόμο, για έναν χρόνο ποινής φυλάκισης προβλέπονται από 100 έως 240 ώρες εργασίας, για έναν έως δύο χρόνια φυλάκισης από 241 έως 480 ώρες εργασίας και για δύο έως τρία χρόνια φυλάκισης από 481 έως 720 ώρες εργασίας.
Πηγή: http://www.ilialive.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.