Κυριακή 7 Ιουλίου 2013

Η συστηματική άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής στη ζωή

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ευχάριστα νέα για τους ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο.
Οι ασθενείς με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, λόγω της ιδιαιτερότητας της νόσου, αλλά και εξαιτίας της πολύωρης παραμονής τους στη μονάδα τεχνητού νεφρού, έχουν χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο και χαμηλή ποιότητα ζωής.

Η συστηματική άσκηση αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, προσθέτοντας όχι μόνο χρόνια, αλλά και ποιότητα στη ζωή των ασθενών με χρόνια νεφρική νόσο, τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ o Γεροδήμος Βασίλειος, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας «Συμμαχία για την υγεία-Άσκηση».

Οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα (exerciseforhealth) απαντούν σε πέντε σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με την άσκηση σε άτομα με νεφροπάθειες.

Τι επιδιώκω με την άσκηση;

Με τη συστηματική άσκηση στοχεύουμε: α) στη βελτίωση της λειτουργικής ικανότητας, β) στην πρόληψη των καρδιαγγειακών επιπλοκών και γ) στη διατήρηση ή τη μείωση της πτωτικής πορείας της νεφρικής λειτουργίας.

Γιατί είναι σημαντικό να ασκηθώ;

Η συστηματική άσκηση: 1) μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και σακχαρώδους διαβήτη, 2) μειώνει τα υποτασικά επεισόδια μετά την αιμοκάθαρση, 3) συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, 4) μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους, 5) συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σωματικού βάρους και στη βελτίωση ή τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, 6) συμβάλλει στη διατήρηση της ικανότητας αυτοεξυπηρέτησης σε ηλικιωμένους ασθενείς, 7) μειώνει τα συμπτώματα κόπωσης και γενικής εξάντλησης, 8) μειώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών και 9) βελτιώνει την ποιότητα της αιμοκάθαρσης.

Ποιο είδος άσκησης είναι κατάλληλο για την πάθησή μου;

Σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο συστήνεται: α) αερόβια άσκηση χαμηλής έως μέτριας έντασης (5 - 7 φορές την εβδομάδα) για τουλάχιστον 30 λεπτά/ημέρα. Για τους αιμοκαθαιρόμενους, η καλύτερη μορφή άσκησης είναι η ποδηλάτηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας (30 - 45 λεπτά), ενώ για τους περιτοναϊκούς το περπάτημα (μεταξύ των αλλαγών), β) ασκήσεις με αντιστάσεις ή με το βάρος του σώματος (2 με 3 φορές την εβδομάδα).

Τι θα πρέπει να προσέξω;

Γυμναστείτε με σύνεση. Αποφύγετε την άσκηση, σε εξωτερικό χώρο, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή ή χαμηλή. Μη γυμνάζεστε όταν: α) έχετε πυρετό (θερμοκρασία σώματος πάνω από 38.3ο C), β) έχετε χάσει μια συνεδρία αιμοκάθαρσης, γ) πάσχετε από νόσο που δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα, ή δ) η άσκηση σας προκαλεί πόνο.

Παρά τα θετικά οφέλη της άσκησης, δε θα πρέπει να προβείτε σε οποιαδήποτε διακοπή ή μεταβολή της φαρμακευτικής σας αγωγής, χωρίς την έγκριση του ιατρού που σας παρακολουθεί.

Θα πρέπει να ασκούμαι συστηματικά και για πόσο διάστημα;

α. Από την πρώτη κιόλας ημέρα θα νιώσετε ευεξία και ευφορία.
β. Όσο πιο συχνά γυμνάζεστε τόσο μεγαλύτερα θα είναι τα οφέλη για την υγεία σας.
γ. Ύστερα από 12 προπονήσεις (3 - 4 εβδομάδες), θα νιώσετε τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα στο σώμα σας και στη διάθεσή σας.
δ. Ύστερα από τρεις μήνες συστηματικής άσκησης, θα εμφανιστούν οι πρώτες βελτιώσεις σε μετρήσιμους δείκτες υγείας.
ε. Ύστερα από έξι μήνες ... δεν θα αναγνωρίζετε τον εαυτό σας!
στ. Για βέλτιστα αποτελέσματα, η άσκηση θα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ζωής του ασθενούς με χρόνια νεφρική νόσο.



Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.