Στόχος η ενίσχυση του έργου των γιατρών.
Ράμματα, λήψη ιστορικού, εξέταση ασθενών και συμμετοχή σε εφημερίες θα μπουν στο καθημερινό πρόγραμμα των εθελοντών φοιτητών ιατρικής που θα προσφέρουν εθελοντικά την εργασία τους στα κέντρα υγείας της Θάσου και της Χαλκιδικής.
Έτσι θα μάθουν από πρώτο χέρι πώς είναι να εργάζεσαι υπό αντίξοες συνθήκες, εν μέσω πίεσης και με πολλές ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά και μάλιστα στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου, οπότε ο πληθυσμός στις τουριστικές περιοχές αυξάνεται και οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται.
Ταυτόχρονα, η εθελοντική εργασία των φοιτητών αναμένεται να ανακουφίσει τις τουριστικές περιοχές της Χαλκιδικής και της Θάσου, και συγκεκριμένα τα κέντρα υγείας Καλλικράτειας, Νέων Μουδανιών, Κασσανδρείας, Αγίου Νικολάου, Αγίου Όρους και Θάσου, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη».
Οι φοιτητές έχουν εξασφαλισμένη τη διαμονή τους, καθώς θα μένουν εντός των κέντρων υγείας όπου θα εργαστούν και θα απασχολούνται 7-8 ώρες την ημέρα, ενώ τα έξοδα μετακίνησης και διατροφής θα τα καλύπτουν από την τσέπη τους.
Η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στο παράρτημα Θεσσαλονίκης της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδος (Ε.Ε.Φ.Ι.Ε.), το οποίο κατάφερε να υλοποιήσει και πάλι, αρχής γενομένης από πέρυσι, το πρόγραμμα «Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Βορείου Ελλάδος», ύστερα από τρία χρόνια που είχε μείνει ανενεργό, εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων.
Στόχος του προγράμματος είναι η ενίσχυση του έργου των γιατρών σε μονάδες υγείας της Βόρειας Ελλάδας από φοιτητές Ιατρικής ΑΠΘ - μέλη της Ε.Ε.Φ.Ι.Ε., κατά τους θερινούς μήνες, οπότε παρουσιάζονται αυξημένες ανάγκες λόγω της τουριστικής αιχμής και των κλιματολογικών συνθηκών.
Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί σε έξι επταήμερα, τα οποία είναι τα εξής: πρώτο επταήμερο (15 - 21 Ιουλίου), δεύτερο επταήμερο (22 - 28 Ιουλίου), τρίτο επταήμερο (29 Ιουλίου - 4 Αυγούστου), τέταρτο επταήμερο (5 - 11 Αυγούστου), πέμπτο επταήμερο (12 - 18 Αυγούστου) και έκτο επταήμερο (19 - 25 Αυγούστου).
Αποφασισμένη να ζήσει την εμπειρία της εργασίας σε ένα κέντρο υγείας τουριστικής περιοχής είναι η Αντωνία Μπίρνιου, η οποία μόλις τελείωσε το τέταρτο έτος των σπουδών της στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ.
«Είναι η πρώτη φορά που δηλώνω συμμετοχή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Επέλεξα το κέντρο υγείας στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής. Ασχολούμαι με οτιδήποτε είναι εθελοντικό. Θέλω να προσφέρω και να βοηθήσω και τους ασθενείς και τους γιατρούς, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες. Είναι ευκαιρία να εφαρμόσω στην πράξη όσα έχω μάθει στη θεωρία. Να δοκιμαστώ υπό ένταση, με δυσκολίες κι ελλείψεις σε εξοπλισμό», δηλώνει στη «Θεσσαλονίκη» η Αντωνία και προσθέτει πως «ξέρω ότι θα πηγαίνω για ένα οκτάωρο στο κέντρο υγείας. "Θυσιάζω" μια εβδομάδα από τις διακοπές μου, για να βοηθήσω και να εκπαιδευτώ. Πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο και θα το πρότεινα και σ’ άλλους συμφοιτητές μου».
Την εμπειρία που έζησε πέρυσι περιγράφει στη «Θεσσαλονίκη» ο Δημήτρης Παπαδόπουλος από τη Σκύδρα, ο οποίος μόλις τελείωσε το τέταρτο έτος των σπουδών του στην Ιατρική σχολή του ΑΠΘ.
«Πέρυσι είχα δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα και είχα εργαστεί για μία εβδομάδα, από 21-29 Ιουλίου, στο κέντρο υγείας Κασσανδρείας, στη Χαλκιδική. Ήταν πολύ καλή εμπειρία. Δούλεψα και στο χειρουργικό και στο παθολογικό τμήμα. Κάναμε ράμματα, περιποιηθήκαμε τραύματα. Υπήρχε πολύς κόσμος και κυρίως τουρίστες και χρειαζόταν να ξέρεις αγγλικά», θυμάται ο Δημήτρης.
Μάλιστα, όπως λέει, «ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που έκανα ράμματα σε ασθενή, ο οποίος είχε ένα βαθύ κόψιμο στο πόδι. Η συμπεριφορά όλων ήταν άψογη κι ας ήμουν φοιτητής. Αυτό που διαπίστωσα ήταν ότι υπήρχαν ελλείψεις σε υλικά και οι γιατροί έφερναν τα δικά τους, για να κάνουν τη δουλειά τους. Εγώ δούλευα από τις 9 το πρωί έως τις πέντε το απόγευμα και μετά είχα ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μου. Στο τρίτο και τέταρτο έτος δεν έχουμε επαφή με ασθενείς, οπότε η εμπειρία είναι μοναδική. Είμαι χαρούμενος που έζησα αυτή την εμπειρία».
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.