Το Κέντρο, που λειτουργεί στην οδό Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, πλησίον της Ούλοφ Πάλμε, απέκτησε τρεις νέες αίθουσες πολυαισθητηριακής ολοκλήρωσης, οι οποίες εγκαινιάστηκαν σήμερα από τη γενική γραμματέα Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ευθυμία Μπέκου και τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ειρηναίο.
Σκοπός του Κέντρου είναι να γίνεται θεραπευτική και εκπαιδευτική παρέμβαση στα παιδιά με αναπηρία σύμφωνα με τη μέθοδο "Snoezellen Therapy", με στόχο την προσπάθεια ανίχνευσης όποιας αίσθησης λειτουργεί καλύτερα στο εκάστοτε παιδί, ώστε να αναδειχθεί η ξεχωριστή ικανότητά του.
Με το ΙΤΕ
Καινοτόμο είναι όμως και το αποθεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζει το Κέντρο με τη συνδρομή και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με στόχο την αποτελεσματικότερη αποκατάσταση και αποθεραπεία των παιδιών με αναπηρία στο Κέντρο. Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΚΑΑΠΑΗΚ κ. Γιώργος Μαθιουδάκης, το πρόγραμμα Διαδραστικής Εκπαιδευτικής Διαδικασίας, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά, συνδυάζει τη θεραπεία αποκατάστασης των παιδιών με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Καινοτόμο είναι όμως και το αποθεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζει το Κέντρο με τη συνδρομή και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, με στόχο την αποτελεσματικότερη αποκατάσταση και αποθεραπεία των παιδιών με αναπηρία στο Κέντρο. Όπως μας εξήγησε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΚΑΑΠΑΗΚ κ. Γιώργος Μαθιουδάκης, το πρόγραμμα Διαδραστικής Εκπαιδευτικής Διαδικασίας, το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά, συνδυάζει τη θεραπεία αποκατάστασης των παιδιών με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών.
«Εκμεταλλευόμαστε πάλι τις πιο ανεπτυγμένες δυνατότητες των παιδιών και το πρόγραμμα αυτό ξεκινάει αποκλειστικά από εμάς, με την πρώτη παρουσίασή του να γίνεται τη Δευτέρα 10 Ιουνίου. Θα είναι πρότυπο το Κέντρο μας όσον αφορά στις παρεμβάσεις αυτές, που θα γίνουν σε συνεργασία με το ΙΤΕ, η οποία γίνεται με τη στήριξη της γενικής γραμματέως του υπουργείου Εργασίας κ. Μπέκου», είπε σχετικά ο κ. Μαθιουδάκης.
Αναφορικά με τις νέες αίθουσες, είναι άρτια εξοπλισμένες και λειτουργούν μόνο σε αυτό το Κέντρο σε επίπεδο Κρήτης, όπως μας εξήγησε ο κ. Γιώργος Μαθιουδάκης. Η δε δημιουργία τους έγινε με μέριμνα του προσωπικού και επιχορήγηση των Κρατικών Λαχείων.
Το έργο
Το έργο, οι δράσεις, οι επιστημονικές προσεγγίσεις και προοπτικές του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας Παιδιών με Αναπηρία Ηρακλείου Κρήτης θα αποτελέσουν το βασικό θέμα της ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Η ημερίδα θα λάβει χώρα στις 8:30 το πρωί στους χώρους του Κέντρου, παρουσία και της γενικής γραμματέως Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ευθυμίας Μπέκου.
Η επίσκεψη της γ.γ. στο νησί μας γίνεται κατόπιν πρόσκλησης της διοίκησης του Κέντρου, όπως δήλωσε ο κ. Μαθιουδάκης, για να καταγραφεί η θετική παρουσία που έχει διαγράψει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά παράλληλα να τονιστούν και τα διάφορα δυσλειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, λόγω κυρίως έλλειψης προσωπικού και παράλληλα αύξησης των παιδιών που θέλουν να παρακολουθήσουν τα προγράμματά του.
Η ταυτότητα
Όπως είπε ο κ. Μαθιουδάκης περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου, από πέρυσι έχει φύγει από την ευθύνη του υπουργείου Υγείας και βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του υπουργείου Εργασίας. Λειτουργεί καθημερινά (εκτός σαββατοκύριακα), από τις 9 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Απευθύνεται σε παιδιά με νοητική υστέρηση και ψυχοκινητικές διαταραχές, διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή, σύνδρομα, κινητικές αναπηρίες, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα λόγου και ομιλίας και αισθητηριακές διαταραχές.
Η επιστημονική του ομάδα αποτελείται από βρεφονηπιοκόμους, ειδική παιδαγωγό, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, παιδίατρο, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, φυσικοθεραπευτές, επισκέπτρια υγείας και γυμναστή.
Προγράμματα
Το Κέντρο παρέχει σε κάθε παιδί εξατομικευμένο πρόγραμμα που ορίζεται από αξιολογήσεις της επιστημονικής ομάδας ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ενώ υπάρχει δυνατότητα να οριστούν και ατομικές συνεδρίες. Περιλαμβάνει ομαδικά προγράμματα και εργαστήρια, μεταξύ άλλων: λόγου, καλλιτεχνικών, έκφρασης, ψυχοκινητικής ανάπτυξης, δημιουργικής απασχόλησης.
Επίσης κατά τη διάρκεια του έτους τα παιδιά λαμβάνουν μέρος σε ομάδες και εκδρομές κοινωνικοποίησης, θεατρικές παραστάσεις, κολυμβητήριο, κυκλοφοριακή αγωγή, επισκέψεις σε μουσεία, κατασκηνώσεις, αθλητικούς αγώνες και εορταστικά δρώμενα, προκειμένου να "ακονίζεται" το μυαλό τους, αλλά και για να ξεδιπλώνονται το ταλέντο και οι δεξιότητες του καθενός, που μπορεί να είναι καλά κρυμμένες και να μην τις έχει εξωτερικεύσει ακόμα.
Σε αυτό μπορούν να απευθυνθούν γονείς για παιδιά από τη βρεφική ηλικία, οπότε και διαπιστωθεί ότι παρουσιάζουν κάποια δυσκολία, έως και 18 ετών έφηβοι. Η επιστημονική και ιατρική καθοδήγηση και παρακολούθηση που τους παρέχει το Κέντρο τα βοηθά να ξεπεράσουν το πρόβλημά τους και να μπορέσουν να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνία, χωρίς να αισθάνονται τη διαφορετικότητά τους απέναντι στα άλλα παιδιά και στους υπόλοιπους ανθρώπους.
Έγκαιρα
Στα παιδιά νεογνικής έως και προσχολικής ηλικίας στόχος είναι η έγκυρη παρέμβαση στις διαταραχές που έχουν αρχίσει να φαίνονται, ενώ παράλληλα παρέχεται και συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη των γονέων.
«Τα παιδιά δε νοσηλεύονται στο Κέντρο. Η λειτουργία του είναι περιπατητική. Δηλαδή τα παιδιά συμμετέχουν στα προγράμματά μας και έπειτα επιστρέφουν και πάλι στα σπίτια τους. Βασιζόμενοι στην ιατρική γνωμάτευση του κάθε παιδιού, η επιστημονική μας ομάδα συστήνει το πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί και έτσι το παιδί συμμετέχει στις δραστηριότητες του Κέντρου συγκεκριμένες ώρες την εβδομάδα», τόνισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ΚΑΑΠΑΗΚ, περιγράφοντας τη λειτουργία του Κέντρου, κ. Γιώργος Μαθιουδάκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.