Εγκαινιάστηκε το Ειδικό Κέντρο Άμεσης Πρόσβασης.
Στη σκιά της μείωσης των πόρων και της περιστολής των δαπανών του, παρουσιάστηκε σήμερα ο απολογισμός έργου του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), για το 2012.
Η μείωση του προσωπικού κατά 80 άτομα και η μη δυνατότητα νέων προσλήψεων, λόγω των μέτρων της δημοσιονομικής πολιτικής, σε συνδυασμό με την περικοπή της κρατικής επιχορήγησης του ΚΕΘΕΑ από το 2009 ως το 2012 κατά 28%, δυσχεραίνουν το έργο του Κέντρου, επισήμανε ο πρόεδρος του ΔΣ Γεράσιμος Νοταράς. Σε αντιστάθμισμα, το ίδιο διάστημα, το ΚΕΘΕΑ περιέστειλε τις δαπάνες του κατά 33% και ενέτεινε τις ενέργειες αυτοχρηματοδότησης.
Όπως ανέφερε ο κ. Νοταράς, το ΚΕΘΕΑ προσέφερε υπηρεσίες σε περισσότερους από 1.600 χρήστες στον δρόμο, μέσω ειδικών παρεμβάσεων, και 2.850 εξαρτημένοι συμμετείχαν στα Συμβουλευτικά του Κέντρα. Περισσότερα από 1.500 άτομα έλαβαν υπηρεσίες απεξάρτησης και επανένταξης, και υποστηρίχθηκαν από τον οργανισμό περισσότερα από 6.000 μέλη οικογενειών με προβλήματα χρήσης. Πάνω από 2.000 κρατούμενοι και αποφυλακισμένοι πήραν μέρος σε παρεμβάσεις του ΚΕΘΕΑ. Οι αποδέκτες των υπηρεσιών πρόληψης στις σχολικές κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες ξεπέρασαν τους 9.000, ενώ πάνω από 800 εκπαιδευόμενοι επαγγελματίες και νέοι επιστήμονες συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ.
Η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ναρκωτικών, Φωτεινή Σκοπούλη εξήρε το έργο του ΚΕΘΕΑ και εξέφρασε την αγωνία της για το μέλλον της υγείας στην Ελλάδα, λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης. «Στο υπουργείο δίνουμε έναν διαρκή αγώνα για τα αυτονόητα, γιατί με πρόσχημα τον εξορθολογισμό οδηγούμαστε στη μείωση του κοινωνικού κράτους», τόνισε η κ. Σκοπούλη. Χαρακτήρισε το ΚΕΘΕΑ πρότυπο οργανισμό με συνεχή εξέλιξη, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις που δρα αποτελεσματικά.
Ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Χαράλαμπος Πουλόπουλος σχολίασε ως «παρανοϊκά τα σενάρια περί κατάργησης ή συρρίκνωσης οργανισμών κοινής ωφέλειας, όπως το ΚΕΘΕΑ». Παράλληλα, ο κ. Πουλόπουλος αναφέρθηκε σε πρακτικές και πολιτικές στιγματισμού ομάδων, όπως η διαπόμπευση και η δημοσιοποίηση, το 2012, προσωπικών στοιχείων οροθετικών γυναικών, οι επιχειρήσεις «σκούπα» της αστυνομίας και οι μεταφορά εξαρτημένων ατόμων στην Αμυγδαλέζα.
Πριν τη συνέντευξη, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Ειδικού Κέντρου Άμεσης Πρόσβασης του ΚΕΘΕΑ, στην οδό Κουμουνδούρου 28 στην Αθήνα, το οποίο απευθύνεται σε χρόνιους χρήστες με υψηλό βαθμό περιθωριοποίησης, οι οποίοι είναι αποκομμένοι από δίκτυα και πηγές βοήθειας.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.