Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

SOS από το νοσοκομείο Πύργου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Λειτουργούμε επικίνδυνα», λένε οι γιατροί.

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψαν χθες οι γιατροί του νοσοκομείου Πύργου την κατάσταση που βιώνουν καθημερινά εξαιτίας των τρομακτικών ελλείψεων προσωπικού, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τη λειτουργία του «Ανδρέας Παπανδρέου» τους θερινούς μήνες, προειδοποιώντας ότι αν η 6η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους, θα χαθούν ζωές!

Μοναδική λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί από την ολοκλήρωση της θητείας των ειδικευομένων, της συνταξιοδότησης γιατρών και νοσηλευτών και της μη πρόσληψης μόνιμου ιατρικού προσωπικού, δεν είναι άλλη, όπως οι ίδιοι χαρακτηριστικά ανέφεραν, από την άμεση ανάληψη καθηκόντων στον πυλώνα υγείας του νομού από τους γενικούς και αγροτικούς γιατρούς των Κέντρων Υγείας!

Μια πρόταση, που είχε γίνει και πριν μερικούς μήνες από τον Διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας και η οποία είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις περιοχές όπου λειτουργούν Κέντρα Υγείας. Μάλιστα, οι γιατροί ζήτησαν από όλους τους πολίτες στήριξη και τόνισαν πως «οι δήμαρχοι, δεν έχουν δικαίωμα να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συνανθρώπων μας!».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κοσμάς Αλεξίου και το μέλος Νίκος Χαροκόπος, όσο και οι διευθυντές του Χειρουργικού Βαγγέλης Παπαγεωργίου και του Ουρολογικού τομέα, Θάνος Γιαννόπουλος, επανέφεραν το θέμα του υγειονομικού χάρτη και της ανάγκης ύπαρξης ενός νοσηλευτικού ιδρύματος στην Ηλεία που θα παρέχει πλήρη ιατρική κάλυψη στους.

«Επικίνδυνη λειτουργία»
«Έχουμε φτάσει σε επίπεδο τέτοιο που όχι μόνο οι εφημερίες δεν είναι ασφαλείς αλλά το σύνολο της λειτουργίας του νοσοκομείου Πύργου είναι επικίνδυνη» ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κοσμάς Αλεξίου προσθέτοντας ότι όλα τα προβλήματα έχουν επανειλημμένα επισημανθεί στην διοίκηση και την 6η ΥΠΕ χωρίς ωστόσο να έχουν δοθεί οι απαιτούμενες λύσεις. «Η θητεία των ειδικευομένων λήγει και οι θέσεις τους δεν αναπληρώνονται ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα συνταξιοδοτηθεί και μια σειρά συναδέλφων.

Αυτό θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερη μείωση του προσωπικού με αποτέλεσμα μια σειρά βασικών κλινικών και τμημάτων να αδυνατεί να εφημερεύσει με ασφάλεια. Παράλληλα, αν συνδέσουμε αυτά τα προβλήματα με τις ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού (στους οποίους οφείλονται χιλιάδες ρεπό και άδειες) δημιουργείται μια επικίνδυνη λειτουργία τόσο για εμάς που καλούμαστε να δουλέψουμε σε συνθήκες «λάστιχο» όσο και για τους ασθενείς που δεν θα βρίσκουν γιατρειά».

Ο κ. Αλεξίου επισήμανε ότι «εδώ και τώρα» πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους η Διοίκηση, η 6η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας και τόνισε ότι παρότι έχουν κριθεί μόνιμοι γιατροί και εκκρεμεί η πρόσληψη τους, την ίδια στιγμή προκηρύσσονται 600 θέσεις επικουρικών γιατρών, δηλαδή γιατρών με σύμβαση που σημαίνει ότι τον επόμενο χρόνο τα προβλήματα θα επιστρέψουν. «Απαιτούμε τη λειτουργία του Νοσοκομείου Πύργου, σα νοσοκομείου τέτοιου που θα καλύπτει κομμάτι α/θμιας αλλά και β/θμιας υγείας, και για να γίνει αυτό απαιτούνται μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού».

«Θα την πληρώσουν οι ασθενείς»
Στις σοβαρές ελλείψεις που θα προκύψουν από τον Ιούλιο, μήνα που ολοκληρώνεται η διετής θητεία των ειδικευομένων του χειρουργικού τομέα, αναφέρθηκε ο Διευθυντής της Χειρουργικής Βαγγέλης Παπαγεωργίου. Όπως είπε είναι αδύνατον να καλυφθούν 60 εφημερίες με 4 μόλις γιατρούς γεγονός που θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του τμήματος. «Όταν θα εφημερεύει ένας ειδικευμένος με έναν ειδικευόμενο και γίνει ένα σοβαρό τροχαίο με πολλούς τραυματίες πως θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε; Οι εφημερίες πλέον είναι λείαν επικίνδυνες και ο κίνδυνος είναι μεγάλος».

Ο κ. Παπαγεωργίου επανέφερε την πρόσφατη πρόταση του Δ/ντή της Ιατρικής Υπηρεσίας σχετικά με την πραγματοποίηση εφημεριών στο Νοσοκομείο Πύργου Γενικών και Αγροτικών Ιατρών των Κέντρων Υγείας. «Η 6η ΥΠΕ δεν απάντησε ενώ προκλήθηκε και θύελλα αντιδράσεων από τους Δημάρχους των περιοχών που λειτουργούν τα Κ.Υ. Αυτό όμως που δεν καταλαβαίνουν οι Δήμαρχοι είναι πως σε ένα τροχαίο, αν γίνει για παράδειγμα στη Γαστούνη, αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως την «χρυσή ώρα» που λέμε εμείς από το Νοσοκομείο, μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή του τραυματία.

Αντιδρούν χωρίς να γνωρίζουν ιατρικά θέματα και πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν ότι δεν έχουν δικαίωμα να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συνανθρώπων μας! Η μόνη λύση για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να προσφέρουμε στους Ηλείους είναι να έρθουν Γενικοί και Αγροτικοί Γιατροί στον Νοσοκομείο Πύργου».

Επιπλέον, ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε στην ύπαρξη της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας τονίζοντας ότι λειτουργεί μόνον με 2 Χειρουργούς, 2 Ορθοπεδικούς κτλ και χωρίς το απαιτούμενο προσωπικό με αποτέλεσμα τη μια μέρα να εφημερεύουν και την άλλη όχι. Μάλιστα επισήμανε ότι οι Χειρουργοί της Αμαλιάδας έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να ενσωματωθούν στην ομάδα των Χειρουργών του Νοσοκομείου Πύργου ώστε να μπορέσουν όλοι μαζί να ανταποκριθούν στα περιστατικά του Νομού. «Γιατρούς ζητάμε. Και το «Χίλτον» πρέπει να στελεχωθεί πλήρως. Διαφορετικά εξαιτίας του κομφούζιο που επικρατεί θα την πληρώσουν οι ασθενείς».

«Μόνιμες προσλήψεις»
Με τη σειρά του, ο Πνευμονολόγος, μέλος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Νίκος Χαροκόπος επισήμανε ότι πρόβλημα αντιμετωπίζει το σύνολο των τμημάτων και των κλινικών του «Ανδρέας Παπανδρέου» τονίζοντας ότι η μόνη λύση είναι να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

«Όλες οι κλινικές του Νοσοκομείου Πύργου αντιμετωπίζουν πρόβλημα και δεν μπορούν να έχουν ασφαλή εφημέρευση. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρχει ένα Νοσοκομείο Ηλείας που θα παρέχει πλήρη δευτεροβάθμια περίθαλψη με ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στους πολίτες του Νομού, οι οποίοι ταλαιπωρούνται τρέχοντας από δω και από εκεί για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα τους.

Ζητάμε λοιπόν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να ενεργοποιηθεί ο υγειονομικός χάρτης της Ηλείας. Η πρόληψη θα πρέπει να γίνεται από τα Κέντρα Υγείας τα οποία θα είναι στελεχωμένα και θα δρουν ως δορυφόροι στο Νοσοκομείο Πύργου. Και όσον αφορά το Νοσοκομείο Αμαλιάδας θα πρέπει να έχει λειτουργική διασύνδεση με το Νοσοκομείο Ηλείας».

«Ένα Νοσοκομείο πλήρως στελεχωμένο»
Ακολούθως ο Διευθυντής του Ουρολογικού τομέα Θάνος Γιαννόπουλος, μίλησε για κακοδαιμονία δεκάδων χρόνων που ταλαιπωρεί τον τόπο τονίζοντας ότι το θέμα του υγειονομικού χάρτη την περίοδο της κρίσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα προχωρήσει. Επιπλέον αναφέρθηκε στις προσλήψεις επικουρικών ιατρών τονίζοντας ότι εφευρέθηκε αυτός ο τρόπος για την επίλυση αναγκών των νοσοκομείων και πλέον έχει γίνει «σημαία».

«Το πρόβλημα με τους επικουρικούς είναι ότι έχουν συγκεκριμένη θητεία που λήγει σε έναν χρόνο και μέχρι το Νοσοκομείο να προσλάβει ξανά επικουρικούς περνάνε από 6 μήνες έως έναν χρόνο με αποτέλεσμα η λειτουργία των κλινικών και των τμημάτων να είναι αδύνατο να μπει σε μια σειρά. Από τους 13 επικουρικούς που ζήτησε το Νοσοκομείο Πύργου εγκρίθηκαν μόλις 3 και αυτό αντιλαμβάνεστε τη σημαίνει για την λειτουργία του. Όλα θα αρχίσουν να υπολειτουργούν. Εάν σε αυτό προσθέσουμε και την έλλειψη των ειδικευομένων αλλά και των αγροτικών γιατρών της περιοχής μας συμπεραίνουμε ότι η κατάσταση θα γίνει άκρως πιεστική και τότε όποιος αντέξει.

Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε το καθήκον μας. Δυστυχώς η πολιτεία φαίνεται ότι δεν ακούει. Τα έχουμε πει πάρα πολλές φορές και είμαστε υποχρεωμένοι να τα επαναλαμβάνουμε συνεχώς αλλά τα προβλήματα δεν λύνονται και εάν δεν υπάρχει άλλη λύση επιτέλους κάποιος θα πρέπει να αποφασίσει ότι σε αυτό τον τόπο χρειάζεται ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που να έχει πληρότητα και να παρέχει φροντίδες υγείας. Δεν μπορεί να έχουμε ιδρύματα, να έχουμε κτίρια που να μην παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες. Να έχουμε 3 νοσηλευτικά ιδρύματα και τα 3 να υπολειτουργούν. Να χάνονται ζωές μόνο και μόνο γιατί κάποιοι αρμόδιοι δηλώνουν αναρμόδιοι και δεν μπορούν να βάλουν μία υπογραφή και να δώσουν τις απαραίτητες λύσεις».


Πηγή: http://www.ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.