Τα πιο συχνά λάθη που σαμποτάρουν τη δίαιτα.
Είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα διατροφής προκειμένου να χάσετε βάρος ή το έχετε ήδη ξεκινήσει και ξαφνικά, αρχίζουν να τιτιβίζουν ενοχλητικά στο μυαλό σας ερωτήσεις του τύπου «Κι αν δεν τα καταφέρω να χάσω το βάρος που θέλω;», «Και ποτέ θα ξαναφάω αυτά που μου αρέσουν;», «Δε θα ξαναφάω πότε γλυκό;», «Κι αν δεν έχω τα ίδια αποτελέσματα με τη φίλη μου που αδυνάτισε;», «Κι αν κουραστώ και τα παρατήσω;», «Κι αν ξαναπάρω τα χαμένα κιλά;»!
Μα είναι δυνατόν ακόμη καλά καλά δεν ξεκινήσατε να είστε τόσο απαισιόδοξοι και να αντιμετωπίζετε τον εαυτό σας σαν έτοιμο να αποτύχει;! Σίγουρα το να πάρετε απόφαση να ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα διατροφής δεν είναι και ότι πιο εύκολο και είναι εύλογο να έχετε κάποιους δισταγμούς, όμως μη φτάνετε στο άλλο άκρο! Μην αφήνετε άλλο δισταγμούς, απαισιοδοξία και κρίσεις βουλιμίας να σας στοιβάζουν κιλά! Ξεκινήστε με τη βοήθεια κάποιου διαιτολόγου της επιλογής σας, ένα σωστό κι ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής και κυρίως μην κάνετε τα ακόλουθα μεγάλα και συνηθισμένα λάθη:
1. Μην βάζετε μεγάλους στόχους και μην απογοητεύστε όταν δεν τους πετυχαίνετε! Θα αναρωτηθείτε ποιο το νόημα της δίαιτας εάν δεν βάλετε σαν στόχο κάποιο συγκεκριμένο αριθμό κιλών. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Για παράδειγμα όσο περνάνε τα χρόνια, οργανικά ο μεταβολισμός αλλάζει κι η προσπάθεια για απώλεια βάρους γίνεται δυσκολότερη ή τα συχνά σκαμπανεβάσματα βάρους, συχνά αδρανοποιούν το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να μην χάνετε εύκολα βάρος. Και φυσικά να τονίσουμε για άλλη μία φορά ότι ιδανική εβδομαδιαία απώλεια βάρους είναι το 1% των τωρινών σας κιλών. (Αν για παράδειγμα είστε 80κιλά, θα πρέπει κατά μέσο όρο να χάνετε 800γρ εβδομαδιαίως με εξαίρεση ίσως τις πρώτες εβδομάδες που θα μπείτε σε κάποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος, όπου λόγω της μείωσης των κατακρατήσεων και της μεγάλης αποβολής υγρών, συνήθως βλέπετε στη ζυγαριά μεγαλύτερη απώλεια). Όποτε μη θεωρείτε ότι «κολλήσατε» όταν δεν χάνετε 2 κιλά την εβδομάδα, ούτε ότι μπορείτε να χάσετε 20 κιλά σε 2 μήνες! Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να θέσετε ως στόχο την αύξηση της φυσικής σας δραστηριότητας, να είστε όσο πιο συνεπείς μπορείτε στο πρόγραμμα της διατροφής σας, να είναι καλά ενυδατωμένος ο οργανισμός σας και να αφήσετε το σώμα σας να χάσει όσο ενδείκνυνται, χωρίς άγχος!
2. Δίαιτα δε σημαίνει λιμοκτονία και στέρηση! Ο στόχος μιας σωστά σχεδιασμένης δίαιτας είναι να σας βοηθήσει να μάθετε να τρώτε υγιεινά και να εντάξετε στην καθημερινότητά σας την ισορροπημένη διατροφή. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι βλέπουν τη δίαιτα μόνο ως μέσο για απώλεια βάρους και πολλές φορές προσπαθούν αυθαίρετα και από μόνοι τους να στερούνται όλα τα αγαπημένα τους φαγητά και πολλές φορές να λιμοκτονούν. Σίγουρα, εάν επιθυμείτε να χάσετε βάρος θα πρέπει να περιορίστε πχ τα γλυκά ή τα junk food. Άλλο όμως περιορίζω κι άλλο τα κόβω εντελώς. Σκοπός είναι μέσα από τη δίαιτα να αναπτύξετε καλύτερα τους μηχανισμούς εγκράτειας κι όχι να σας δημιουργηθούν σύνδρομα στέρησης. Το παν είναι να βάλετε στη ζωή σας το μέτρο. Φάτε όποια λαχταριστή λιχουδιά θέλετε, αλλά σε μικρή ποσότητα και όχι κάθε μέρα! Είτε φάτε ένα κουταλάκι, είτε όλο το ταψί η γεύση παραμένει ακριβώς η ίδια!
3. Μην συγκρίνεστε! Μη βάζετε στόχο να μοιάσετε σε καμία διασημότητα, σε κανένα φίλο, γνωστό ή συγγενή! Το σώμα σας είναι μοναδικό και το πώς αντιδρά στη διατροφή, στην άσκηση, στο άγχος, την αγάπη ή την ευτυχία είναι διαφορετικό! Πρέπει να σέβεστε το σώμα σας, τις δυνάμεις σας και τις αδυναμίες σας και να βασίζεστε στα δυνατά σας σημεία. Ο καθένας γύρω σας μπορεί να έχει χάσει αρκετά κιλά, αλλά ο σωματότυπος του διαφέρει από το δικό σας. Σίγουρα μπορείτε να ρωτήσετε τι έκαναν για να πετύχουν το στόχο τους αλλά το πιο σημαντικό είναι να βρείτε εσείς αυτό που θα σας βοηθήσει και αυτό που ταιριάζει σε εσάς ώστε να πετύχετε τον δικό σας στόχο.
4. Μην τελειώσετε απότομα με τη δίαιτα τη μία μέρα και την αμέσως επόμενη πέσετε με τα μούτρα στο φαγητό! Συχνά, οι άνθρωποι βλέπουν τη δίαιτα με σημείο έναρξης και σημείο λήξης. Ο σκοπός είναι να χρησιμοποιείτε τη δίαιτα για να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες είτε ελαττώνοντας τη ζάχαρη ή τα λιπαρά, είτε μειώνοντας τις καταναλισκόμενες ημερήσιες θερμίδες, είτε αλλάζοντας τον τρόπο μαγειρέματος, είτε αυξάνοντας την κατανάλωση νερού, είτε τρώγοντας μικρά και συχνά γεύματα κ.ο.κ.. Η προσπάθειά σας θα πρέπει να είναι ο περιορισμός των κακών συνηθειών σας. Όταν ξεκινήσετε μια δίαιτα θα πρέπει να αλλάξετε κάποια πράγματα στον τρόπο ζωής σας οπότε φροντίστε να είναι λογικά και υλοποιήσιμα. Κι από κει κι έπειτα όταν χάσετε τα επιθυμητά κιλά, κάντε σωστά και το μεταβατικό στάδιο της συντήρησης και στο υπόλοιπο της ζωής σας, εστιάστε απλά στις δικές σας καλές συνήθειες και μειώστε ή τροποποιείστε όπως μάθατε με το διαιτολόγο σας τις κακές. Ακόμη, να θυμάστε ότι αν νιώσετε ότι η δίαιτα έχει αρχίσει να σας κουράζει, μην φτάσετε τον οργανισμό σας στα άκρα, αλλά προτιμήστε να κάνετε ένα διάλλειμα, σχεδιάζοντας μαζί με το διαιτολόγο σας το στάδιο της συντήρησης. Είναι προτιμότερο να συντηρήσετε λιγότερα κιλά, παρά να χάσετε περισσότερα κι σύντομα να τα ξαναπάρετε γιατί δεν είχατε καμία διάθεση να συνεχίσετε με το στάδιο της συντήρησης.
5. Να συμβουλεύστε πάντα κάποιον ειδικό! Όλοι οι άνθρωποι γνωρίζουν τι πρέπει να τρώνε. Όμως, λόγω της πληθώρας των πληροφοριών που υπάρχουν, πολλές φορές δημιουργείται σύγχυση σχετικά με το ποια φαγητά είναι καλά και ποια όχι. Σίγουρα κάποιος μπορεί να τα καταφέρει και μόνος του και να χάσει και πάρα πολλά κιλά. Το θέμα όμως είναι τι είδους δίαιτα θα κάνει και τι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει τόσο στην ψυχολογία, όσο και στην υγεία του (αδυναμία, κόπωση, ζαλάδες, τριχόπτωση, ορμονικές διαταραχές, διαταραχές θυρεοειδούς αδένα, προβλήματα σε νεφρά, συκώτι καρδιά είναι μερικά συμπτώματα από αστραπιαίες και μη σωστά σχεδιασμένες δίαιτες). Ένα σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο, πρέπει να καλύπτει επαρκώς τις ανάγκες του συγκεκριμένου και ο διαιτολόγος να εκπαιδεύει το άτομο για τις αξίες της διατροφής, για τον τρόπο μαγειρέματος, να του δίνει ιδέες και λύσεις για τα διατροφικά προβλήματα που μπορεί ν' αντιμετωπίζει και φυσικά να του παρέχει όσο μπορεί και την απαιτούμενη ψυχολογική υποστήριξη!
6. Το γεγονός ότι ξεκινήσατε γυμναστική δε σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε, ούτε ότι θα χάσετε αμέσως πολύ περισσότερο βάρος! Η αλήθεια είναι ότι απλά και μόνο με γυμναστική δεν είναι δυνατόν να πετύχετε απώλεια βάρους και να τη διατηρήσετε μακροχρόνια. Η άσκηση θα πρέπει να είναι συνυφασμένη με όλα τα παρακάτω: περισσότερη ενέργεια, βελτιωμένη ποιότητα ζωής, μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, καρδιοαγγειακών παθήσεων και οστεοπόρωσης. Βρείτε ένα από τα εκατοντάδες πλεονεκτήματα που σας ενδιαφέρουν και ξεκινήστε να ασκείστε. Το να ασκήστε απλά για να ελέγχετε το βάρος σας, δεν είναι αρκετό για να διατηρήσετε την απώλεια βάρους. Και μην κάνετε το λάθος να θεωρήσετε ότι με το που ξεκινήστε το γυμναστήριο θα χάσετε περισσότερο βάρος!
7. Οι σημειώσεις κάνουν τη διαφορά! Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να φάτε κάτι και μετά να πείτε «ήταν λίγο, δεν μετράει»; Εάν σημειώνετε αυτά που τρώτε θα εντοπίσετε που έχετε αδυναμίες. Και όταν εντοπίσετε αυτές τις αδυναμίες, θα μπορέσετε να ξεκινήσετε βήματα για να τις αλλάξετε, μια μια. Αυτό είναι το μυστικό για μια μακροχρόνια επιτυχία - μικρά βήματα, μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Ξεκινήστε λοιπόν για λίγες ημέρες να καταγράφετε τι τρώτε, την ώρα και το μέρος, το βαθμό της πείνας σας πριν το κάθε γεύμα, αλλά και τα συναισθήματα σας και τις καταστάσεις την ώρα του κάθε γεύματος.
8. Αποφάσεις για τη μια νέα αρχή! Μην περιμένετε τη Δευτέρα για να ξεκινήσετε δίαιτα! Σταματήστε να θεωρείτε τη νέα εβδομάδα ως μια νέα αρχή προσπάθειας άσκησης κι απώλειας βάρους. Γιατί; Γιατί αυτή την αρχή θα τη μεταφέρετε συνεχώς για την επόμενη εβδομάδα κι ολοένα θα αναβάλλετε το στόχο σας. Αστέ που μέχρι τελικά να ξεκινήστε θα έχετε πάρει μερικά κιλάκια ακόμη, σκεφτόμενοι ας φάω κι αυτό τώρα πριν τη δίαιτα! Δεν είναι σωστό να νομίζετε ότι το κλειδί στην επιτυχία είναι το να περιμένετε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να ξεκινήσετε μια νέα αρχή. Απλά σκεφτείτε πόσες φορές έχετε ξαναπεί στον εαυτό σας ότι από την επόμενη εβδομάδα θα προσπαθήσετε να αδυνατίσετε και να ασκείστε. Αρχίστε να κάνετε μικρά βήματα αλλαγής προς την υγιεινή ζωή. Αρχίστε να κάνετε μικρές αλλαγές που θα επιφέρουν μεγάλη επίδραση στην ποιότητα της ζωής σας. Μόνο εσείς μπορείτε να πάρετε τις αποφάσεις για αλλαγές στη ζωής σας και μόνο εσείς μπορείτε να αποφασίσετε ποιες αλλαγές αξίζουν το κόπο και ποιες όχι!
Πηγή: http://diatrofi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.