Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Ο κλιματισμός στο αυτοκίνητο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το κλιματιστικό του αυτοκινήτου μας είναι ένα πολύ σημαντικό σύστημα για την άνεση και την ασφάλεια των επιβατών, ιδιαίτερα τις καυτές ημέρες του καλοκαιριού, που είναι πολύ κοντά.

Ο κλιματισμός συμβάλλει σημαντικά στην άνεση των επιβατών, οι οποίοι πλέον απολαμβάνουν τη διαδρομή, δίχως να υποφέρουν από την αφόρητη ζέστη του καλοκαιριού. Επίσης, αυξάνει τα επίπεδα ασφάλειας, διότι ο οδηγός νιώθει άνετα, χωρίς ζαλάδες από την υψηλή θερμοκρασία, η οποία μπορεί να επιφέρει ακόμα και δυσφορία, ιδιαίτερα σε μεγάλες ηλικίες ανθρώπων.

Τα είδη του κλιματισμού

Στις βασικές εκδόσεις κάποιων μοντέλων, αλλά και σε παλαιότερα αυτοκίνητα, ο κλιματισμός που υπήρχε ήταν απλός και οι ρυθμίσεις του γινόντουσαν με τα γνωστά χειριστήρια του καλοριφέρ. Στη συνέχεια εμφανίστηκε ο αυτόματος κλιματισμός, στον οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε μία επιθυμητή θερμοκρασία και το σύστημα να λειτουργήσει ανάλογα, ώστε να τη διατηρήσει σταθερή.

Τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα μοντέλα εφοδιάζονται με αυτόματο διζωνικό κλιματισμό (διαφορετική θερμοκρασία για οδηγό-συνοδηγό), ενώ κάποια πολυτελή διαθέτουν και τρίτη ζώνη κλιματισμού για τους πίσω επιβάτες.

Γρήγορη μείωση θερμοκρασίας

Το άνοιγμα των θυρών θα βοηθήσει στην αποβολή της θερμότητας από το εσωτερικό, ώστε να μειωθεί η θερμοκρασία γρηγορότερα από τον κλιματισμό. Το καλοκαίρι η θερμοκρασία στην καμπίνα σταθμευμένου αυτοκινήτου στον ήλιο μπορεί να φθάσει αρκετά υψηλά (πάνω από 60 βαθμούς Κελσίου).

Σε αυτό παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες, όπως το χρώμα του αμαξώματος, η μόνωση των κρυστάλλων κ.ά. Το αποτέλεσμα είναι, ότι όταν προσπαθήσουμε να μπούμε στο εσωτερικό του, μας πιάνουν τάσεις λιποθυμίας.

Έτσι, για να μειώσουμε σε μικρό χρονικό διάστημα τη θερμοκρασία, θα πρέπει να ανοίξουμε τις αντικριστές πόρτες, μπροστά ή πίσω. Στη συνέχεια να εισέλθουμε και αφού ενεργοποιήσουμε τον κινητήρα και στη συνέχεια τον κλιματισμό στη χαμηλότερη θερμοκρασία και στην υψηλότερη ταχύτητα, να πατήσουμε το μπουτόν για την ανακύκλωση του αέρα.

Επίσης, καλό είναι για 1-2 λεπτά να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα, καθώς κινούμαστε με το αυτοκίνητο.

Άσχημη μυρωδιά

Αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο είναι η αποβολή άσχημης μυρωδιάς από τους αεραγωγούς του αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια χρήσης του κλιματισμού. Αυτό οφείλεται κυρίως σε μύκητες που έχουν δημιουργηθεί, οι οποίοι παρατηρούνται συχνότερα σε οχήματα που χρησιμοποιούν καπνιστές.

Ένας απλός τρόπος για να το αντιμετωπίσουμε είναι να απενεργοποιήσουμε το σύστημα του κλιματισμού, αφήνοντας σε λειτουργία τον ανεμιστήρα στη μεγαλύτερη ταχύτητα για λίγα λεπτά, ώστε να εξατμιστεί η παραμένουσα υγρασία. Βέβαια, με αυτό τον τρόπο θα καθυστερήσουμε το παραπάνω φαινόμενο, αλλά τελικά δεν θα το αποφύγουμε.

Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά χημικά σε μορφή αφρού ή σπρέι, με τα οποία ψεκάζουμε στο εσωτερικό των αεραγωγών μία μεγάλη ποσότητα, η οποία καταστρέφει τους μύκητες. Όταν όμως κάνουμε την παραπάνω διαδικασία, καλό είναι να αντικαταστήσουμε το φίλτρο καμπίνας, ώστε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Φίλτρο καμπίνας

Το φίλτρο παίζει μεγάλο ρόλο στην καθαρή ατμόσφαιρα της καμπίνας. Γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να το αντικαθιστούμε όποτε ορίζει ο κατασκευαστής (ή και νωρίτερα), ιδιαίτερα μετά την περίοδο της άνοιξης.

Τα συστήματα κλιματισμού αυτοκινήτου εφοδιάζονται με ειδικά φίλτρα, τα οποία βρίσκονται στο τμήμα της εισαγωγής του αέρα και ως βασικό στόχο έχουν να απαγορεύουν την εισχώρηση γύρης, σκόνης και άλλων ουσιών μέσα στην καμπίνα του οχήματος.

Επίσης, στο εμπόριο κάποιες εταιρείες προσφέρουν φίλτρα καμπίνας ενεργού άνθρακα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να προστατεύουν από τις πλέον καταστροφικές ουσίες, όπως επικίνδυνα αέρια (κάδμιο, βανάδιο, μόλυβδο, βενζίνη), καθώς και άσχημες οσμές καυσαερίων. Το κόστος των φίλτρων αυτής της κατηγορίας είναι ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με τα απλά, αλλά η λειτουργία τους είναι αρκετά αποτελεσματική, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι τα συνηθισμένα φίλτρα καμπίνας δεν έχουν την απαραίτητη απόδοση στην κατακράτηση των ουσιών.

Η αντικατάστασή τους θα πρέπει να γίνεται ανάλογα με το τι ορίζει ο κατασκευαστής, εκτός και αν παρατηρηθούν κάποιες δυσάρεστες οσμές, οπότε μπορεί να γίνει και νωρίτερα. Σε περίπτωση που το φίλτρο δεν αντικατασταθεί την περίοδο που πρέπει, μπορεί να δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα το θάμπωμα του παρμπρίζ και των υπόλοιπων κρυστάλλων, δυσφορία και κούραση των επιβατών, λόγω μη φρέσκου αέρα, άσχημη μυρωδιά αλλά και δυσλειτουργία του κλιματιστικού.

Η δυσλειτουργία αυτή οφείλεται στο ότι ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει μέσα από το μπλοκαρισμένο από τους ρύπους φίλτρο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται το σύστημα με τη λειτουργία του, προκαλώντας του κάποια βλάβη, ενώ επίσης θα αυξηθεί παράλληλα και η κατανάλωση του κινητήρα.

Μειωμένη απόδοση

Ο κλιματισμός (ιδιαίτερα σε παλαιότερα αυτοκίνητα) χρειάζεται συντήρηση, όπως και όλα τα υπόλοιπα συστήματα του αυτοκινήτου. Η συντήρηση, εκτός της αλλαγής φίλτρου καμπίνας και του καθαρισμού στο εσωτερικό των αεραγωγών, αφορά και στο ψυκτικό μέσον (φρέον), το οποίο είναι υπεύθυνο για την ψύξη του αέρα.

Σε περίπτωση που η απόδοση του κλιματισμού είναι μειωμένη, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε κάποιο συνεργείο αυτοκινήτων, ώστε να αναλάβει την παραπάνω συντήρηση. Σε περίπτωση που κινούμαστε με το αυτοκίνητο με ενεργοποιημένο τον κλιματισμό και παρατηρήσουμε ποσότητα καπνού να εξέρχεται από το χώρο της μηχανής, θα πρέπει άμεσα να απενεργοποιήσουμε το air condition.

Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται όταν κάποιος σωλήνας του συστήματος έχει κοπεί, με αποτέλεσμα να χάνετε το ψυκτικό μέσον -μαζί με το λιπαντικό που διαθέτει- στο περιβάλλον. Αν δεν απενεργοποιήσουμε το σύστημα, ο κομπρέσσορας του κλιματισμού δε θα λιπαίνεται, με αποτέλεσμα να προκληθεί σε αυτόν ανεπανόρθωτη βλάβη.

Υγεία επιβατών

Θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη ρύθμιση του κλιματισμού, ώστε να αποφύγουμε κάθε πιθανό κρυολόγημα των επιβατών. Ο δροσερός αέρας που παράγει το κλιματιστικό στο αυτοκίνητο είναι μία ανάσα δροσιάς για τους επιβάτες, ιδιαίτερα τις καυτές ημέρες. Όμως, σε καμία περίπτωση ο αέρας των αεραγωγών του ταμπλό δε θα πρέπει να "χτυπά" πάνω στα σώματα των επιβατών, διότι η πιθανότητα σοβαρού κρυολογήματος είναι πολύ πιθανή.

Το ίδιο ισχύει και για τη ρύθμισή του, η οποία θα πρέπει να γίνεται ομαλά, ώστε να μη γίνει απότομα η αλλαγή θερμοκρασίας στην καμπίνα, κάτι που αν συμβεί, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μύθοι και πραγματικότητες

Όταν χρειαστούμε μέγιστη απόδοση του κινητήρα για μία προσπέραση ή επιτάχυνση, ο εγκέφαλος του κλιματισμού διακόπτει τη λειτουργία του κομπρέσσορα αυτόματα. Όταν σταθεροποιηθούν οι στροφές του κινητήρα, τότε συνεχίζει τη λειτουργία του.

Κάτι που ακούμε αρκετά συχνά από πολλούς, είναι ότι πρέπει να απενεργοποιείται ο κλιματισμός κατά τη διάρκεια προσπεράσματος, όπου χρειάζεται ο οδηγός τη μέγιστη ισχύ του κινητήρα.

Αυτό είναι μία λανθασμένη άποψη, διότι το σύστημα του κλιματισμού διαθέτει εγκέφαλο, ο οποίος απενεργοποιεί τον κομπρέσσορα (που αντλεί δύναμη από τον κινητήρα), ώστε να μη μειώνεται η ισχύς και συνεχίζει τη λειτουργία του όταν αντιληφθεί ότι οι στροφές του μοτέρ παραμένουν σταθερές.

Αυτό όμως που ισχύει και θα πρέπει να προσέξουμε, είναι να απενεργοποιούμε τον κλιματισμό, όταν θέλουμε να απενεργοποιήσουμε ή να ενεργοποιήσουμε τον κινητήρα. Επίσης, όταν το όχημα βρίσκεται εν κινήσει και εμείς θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τον κλιματισμό, θα πρέπει να μειώσουμε στροφές στον κινητήρα, ώστε η εμπλοκή του συστήματος να γίνει ομαλά.

Ακόμα μία λανθασμένη κίνηση είναι η αφαίρεση του ιμάντα που μεταδίδει τις στροφές από τον κινητήρα στον κομπρέσσορα του κλιματισμού, επειδή πολλοί υποστηρίζουν ότι μειώνει την απόδοση του κινητήρα και γι αυτό το λόγο δε χρειάζεται τους χειμερινούς μήνες.

Η αλήθεια είναι ότι η απόδοση μειώνεται ελάχιστα, λόγω του ότι ο κομπρέσσορας δε χρησιμοποιείται, με αποτέλεσμα να μην απορροφά ενέργεια από το μοτέρ. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι αυτή η άποψη είναι σωστή, διότι τον κλιματισμό τον χρειαζόμαστε και το χειμώνα, όπως για να ξεθαμπώσουν τα κρύσταλλα από την υγρασία.



Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.