Η οικογένεια είναι ο μοναδικός θεσμός στον οποίο στρέφονται οι Έλληνες όταν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα και χρειάζονται βοήθεια σε ποσοστό που φτάνει το 72,2%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα». Ακολουθούν οι φίλοι με ποσοστό 15,5% και με αμελητέα ποσοστά η Εκκλησία (1,0%) και το Κράτος (0,1%).
Τι σημαίνει η οικογένεια για τους Έλληνες;
Οι ερωτηθέντες απάντησαν υποστήριξη και αλληλεγγύη σε ποσοστό 75,3%, αγάπη σε ποσοστό 66,1%, ευτυχία (42,6%) και ασφάλεια (42,3%).
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση οι ελληνικές οικογένειες διαθέτουν σε ποσοστό 74,8% ιδιόκτητη κατοικία, ενώ μόλις το 16,8% δηλώνει ότι μένει στο ενοίκιο.
Η κοινωνία εμφανίζεται κομμένη στα δύο, στους εργαζόμενους (51,3%) και στους ανέργους (48,7%). Η πλειονότητα των ανέργων είναι χωρίς δουλειά από έξι μήνες έως έναν χρόνο (40,1%) και ως τρία χρόνια το 39%. Αλλά και όσοι εργάζονται νιώθουν ανασφαλείς. Από αυτούς το 98,1% είχε στο παρελθόν αμειβόμενη εργασία. Την ίδια στιγμή, σχεδόν τρεις στους δέκα παραδέχονται ότι έχουν σκεφτεί να αλλάξουν επάγγελμα και σε ποσοστό 89,7% δηλώνουν ότι γνωρίζουν κάποιον που απολύθηκε το τελευταίο έτος.
Η προσαρμογή στις νέες συνθήκες έχει συνέπειες και στην ψυχική υγεία καθώς το 89% παραδέχεται ότι αισθάνεται ανασφάλεια, το 70% αδυναμία να τα βγάλει πέρα και να ελέγξει αυτό που συμβαίνει και ένα υψηλό ποσοστό 58,2% ομολογεί ότι πάσχει από ήπιας μορφής κατάθλιψη.
Συγκλονιστικό εύρημα αποτελεί το γεγονός ότι το 16,4% δηλώνει ότι δεν έχει καθόλου εισόδημα.
Στην ερώτηση «πώς τα βγάζουν πέρα» το 71% απαντά «δύσκολα και πολύ δύσκολα» και σχεδόν το 80% ότι έχει υποστεί σημαντική απώλεια εισοδημάτων κυρίως από τη φορολογία, την αύξηση στους λογαριασμούς και την περικοπή των μισθών.
Σε ποιους τομείς αναγκάστηκαν να κάνουν τις περισσότερες περικοπές οι Έλληνες; Το 93,7% απαντά «στη διασκέδαση» και το 91,8% «στα είδη ένδυσης και υπόδησης», ενώ ακολουθούν η θέρμανση, τα είδη οικιακού εξοπλισμού και η βενζίνη
Λίγο περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους (53%) όχι μόνο λαμβάνουν βοήθεια από τους γονείς τους για να αντεπεξέλθουν αλλά τη θεωρούν απαραίτητη. «Σημαντική αλλά όχι απαραίτητη» βοήθεια λαμβάνει από τους γονείς και το 35,1% των ζευγαριών παντρεμένων ή σε συμβίωση.
Με άλλα λόγια το 78% των ζευγαριών στηρίζεται περισσότερο ή λιγότερο στους γονείς τους. Παράλληλα έχει αναπτυχθεί ένας άτυπος δανεισμός μεταξύ συγγενών και φίλων ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες (το 34,4% δάνεισε χρήματα και το 41,2% δανείστηκε).
Σε ό,τι αφορά την έξοδο από την κρίση το 31,2% των ερωτηθέντων την τοποθετούν χρονικά μετά το 2020 και το 34% πιστεύει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει ποτέ.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.