Υποχωρεί ο παραδοσιακός τρόπος πληρωμών με μετρητά.
Την επιλογή να μπορούν να πληρώνουν το αντίτιμο του εισιτηρίου τους σε μέσα μεταφοράς, όπως το μετρό και τα λεωφορεία ή και τα ταξί, δίχως τη χρήση μετρητών αλλά με πλαστικό χρήμα, αναμένεται να έχουν σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και οι πολίτες στην χώρα μας, κάτι που ήδη συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, Νίκος Καμπανόπουλος, η Visa επιθυμεί να συζητήσει με τους συγκοινωνιακούς φορείς (λεωφορεία, Μετρό, κλπ) προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες χρήσης της τεχνολογίας των «ανέπαφων πληρωμών», είτε με την χρήση κάρτας σε πρώτο στάδιο, είτε με την χρήση κινητού τηλεφώνου ή φορητής συσκευής (tablets) σε μεταγενέστερο χρόνο, ως εναλλακτικής επιλογής για την χρήση των μαζικών μέσων μεταφοράς, από τον παραδοσιακό μέχρι σήμερα τρόπο αγοράς του εισιτηρίου με μετρητά.
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ραγδαίας ανάπτυξης τω ανέπαφων πληρωμών σε μέσα μεταφοράς στην Ευρώπη, αναφέρεται η περίπτωση των παραδοσιακών λεωφορείων του Λονδίνου, όπου ήδη το 20% των συνολικών συναλλαγών σε αυτά γίνεται με την τεχνολογία των ανέπαφων πληρωμών, μόλις μερικούς μήνες μετά την υιοθέτηση της τεχνολογίας αυτής σε 8.500 λεωφορεία.
Η νέα τεχνολογία των ανέπαφων πληρωμών, που γνωρίζει ήδη μεγάλη ανάπτυξη σε χώρες της Ευρώπης αλλά έχει κάνει την εμφάνιση της και στην χώρα μας, επιτρέπει την πληρωμή για αγορές μικρών ποσών χωρίς την εισαγωγή κάρτας στο τερματικό της επιχείρησης, απλά με το πέρασμα της κάρτας σε μικρή απόσταση αυτό.
Ήδη όπως αναφέρει ο κ. Καμπανόπουλος σε περισσότερα από 400 ταξί στην Αθήνα υπάρχει η δυνατότητα πληρωμής με «πλαστικό» χρήμα, ενώ στο άμεσο μέλλον εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά παρέχοντας την δυνατότητα και για ανέπαφες πληρωμές.
Δυνατότητα πληρωμής με πλαστικό χρήμα και συγκεκριμένα με τις ανέπαφες συναλλαγές θα υπάρξει και σε περίπτερα, εταιρίες εστίασης/fast food, καφέ, κλπ.
Εξάλλου, μέχρι το 2014 εκτιμάται ότι θα έχει κάνει την εμφάνιση του και στην χώρα μας το «ηλεκτρονικό πορτοφόλι», που θα επιτρέπει στο κάτοχο του να πραγματοποιεί πληθώρα συναλλαγών χωρίς την χρήση μετρητών, μέσω του κινητού του τηλεφώνου ή της ταμπλέτας του ή του υπολογιστή του.
Με απλά λόγια, οι συσκευές αυτές θα περιλαμβάνουν, σε ηλεκτρονική μορφή όλες τις χρεωστικές και πιστωτικές του κάρτες του καταναλωτή ο οποίος με ένα «κλικ» θα έχει την ευχέρεια επιλέξει που θα πιστώσει την αγορά του και η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται σε ελάχιστα δευτερόλεπτα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Visa Europe, μέχρι το 2020, το ένα τρίτο όλων των Ευρωπαίων καταναλωτών, θα χρησιμοποιεί το νέο ψηφιακό πορτοφόλι «V.me», που έχει κάνει ήδη την εμφάνιση του σε ευρωπαϊκές αγορές και δίνει την δυνατότητα στους καταναλωτές να ολοκληρώνουν τις συναλλαγές τους.
Ήδη το αρχικό λανσάρισμα του ψηφιακού πορτοφολιού για online συναλλαγές έγινε στην Μ.Βρετανία, την Ισπανία και την Γαλλία και θα ακολουθήσει σε Ιρλανδία και Πολωνία ενώ το 2014 εκτιμάται ότι θα έρθει και στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί που ασχολούνται με την ανάπτυξη των νέων τρόπων πληρωμών στην Ελλάδα οι προοπτικές μείωσης της χρήσης μετρητών, είναι ιδιαίτερα μεγάλες για δύο βασικούς λόγους.
Ο πρώτος συνδέεται με την διείσδυση των έξυπνων συσκευών, μέσω των οποίων μπορεί να λειτουργήσει το ηλεκτρονικό πορτοφόλι, στον γενικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις ερευνών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας η διείσδυση των έξυπνων κινητών, που μπορεί να υποστηρίξουν την πραγματοποίηση συναλλαγών, είναι πάνω από 35% στην ελληνικό πληθυσμό, μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ε.Ε. και στα ίδια επίπεδα με τις ΗΠΑ.
Επίσης ποσοστό που ξεπερνά το 50% από τις συνολικές πωλήσεις κινητών στην χώρα μας αφορά συσκευές τρίτης γενιάς.
Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται με την χαμηλή χρήση, σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης του πλαστικού χρήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα ευρώ στα 6,75 ευρώ δαπάνης στην Ευρώπη γίνεται με κάρτες Visa, με τη Βρετανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση καθώς ένα ευρώ δαπάνης στα 3 ευρώ γίνεται με τις κάρτες της Visa, όταν στην Ελλάδα μόλις ένα στα 33 ευρώ δαπάνης γίνεται με κάρτες Visa.
Ενθαρρυντικό για την ανάπτυξη πληρωμών, χωρίς την χρήση μετρητών αποτελεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα παρατηρούνται από τα χαμηλότερα ποσοστά απάτης σε όλη της Ευρώπη με πληρωμές μέσω καρτών πληρωμών με κάρτες Visa: το 2011 η αναλογία περιστατικών απάτης σε σχέση με τις πωλήσεις μειώθηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά 27% σε 0,038%.
Αυτό σημαίνει ότι σήμερα τα περιστατικά απάτης αναλογούν σε λιγότερο από 4 λεπτά ανά 100 ευρώ δαπάνης. Στην Ελλάδα τα περιστατικά απάτης είναι ακόμη πιο περιορισμένα με αποτέλεσμα να αναλογούν περίπου σε 2 λεπτά ανά 100 ευρώ δαπάνης και να είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.
Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη η μείωση της χρήσης μετρητών και στην Ελλάδα θα επηρεάσει αποφασιστικά την «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής και της μαύρης οικονομίας, ενώ έχει θετικά αποτελέσματα αναφορικά και με το σημαντικό κόστος που προκύπτει από την χρήση μετρητών.
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το κόστος διαχείρισής τους φθάνει το 2,5% του ΑΕΠ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.