Ο Νομπελίστας ανακάλυψε τον ενοχοποιητικό ρόλο των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων.
Tο Νομπελίστα Καθηγητή Harald zur Hausen, ο οποίος το 2008, ανακάλυψε τον ενοχοποιητικό ρόλο των ιών των ανθρωπίνων θηλωμάτων (ΗPV), στην ανάπτυξη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, αναγόρευσε σε Επίτιμο Διδάκτορα το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με ειδική εκδήλωση, στο Συνεδριακό Κέντρο «Κάρολος Παπούλιας» του Ιδρύματος.
«Θεωρούμε ότι, η αναγόρευση του Καθηγητή σε επίτιμο Διδάκτορα του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου μας, είναι μια μεγάλη τιμή για το Ίδρυμα, αλλά και την περιοχή ενώ παράλληλα είναι και μία επίσημη ένδειξη της αναγνώρισης της πολύπλευρης ερευνητικής του προσφοράς», τονίζει στο ΑΜΠΕ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης.
«Ο Νομπελίστας Καθηγητής κ. Harald zur Hausen είναι μια εξαιρετική ακαδημαϊκή προσωπικότητα διεθνούς κύρους και ακτινοβολίας, στον τομέα της Φυσιολογίας της Ιατρικής», προσθέτει ο κ. Αλμπάνης, καθώς «το ενδιαφέρον, επικεντρώνεται κυρίως με την δουλειά του, στις κακοήθειες, λοιμώδους προελεύσεως. Μαζί με την ομάδα των συνεργατών του, ο Καθηγητής έχει αποδείξει, τον ρόλο των ιών των ανθρώπινων θηλωμάτων στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και ανακάλυψε πολλούς νέους τύπους ιών».
Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, λέει ο Πρύτανης, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις ακαδημαϊκές αξίες και στην διεπιστημονικότητα της εκπαίδευσης, καθώς επίσης και στην πολυφωνία. Μάλιστα, έχει ένα πρόγραμμα να επιδιώκει συνεχώς και νέες συνεργασίες με σπουδαίους επιστήμονες. Η γνωριμία και η συνεργασία με στον τομέα της Βιολογίας και στην Φυσιολογίας της Ιατρικής θεωρείται ως θετική για τις ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ο καθηγητής Harald zur Hausen έχει λάβει πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία ενώ είναι επίτιμος διδάκτωρ 12 Πανεπιστημίων. Πέραν από τα επιστημονικά του επιτεύγματα, διακρίνεται από τα φιλελληνικά του αισθήματα, καθώς μαζί με 21 άλλους νομπελίστες, τον Απρίλιο του 2012, συνέγραψε υπόμνημα για την υποστήριξη της Επιστήμης στην Ελλάδα, κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Το υπόμνημα απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Νομπελίστας καθηγητής έφτασε στα Ιωάννινα, προσκεκλημένος και από την Οργάνωση, «Παγκόσμια Ελληνική Βιοχημική Ένωση», στο πλαίσιο Συνεδρίου το οποίο διοργανώνει, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.