Σάββατο 15 Δεκεμβρίου 2012

Τρεις γείτονες και ένας χουντονόμος στερούν σπίτι σε ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τρεις γείτονες και ένα διάταγμα της χούντας ήταν αρκετά για να αφήσουν χωρίς στέγη παιδιά από το κέντρο «Ζωοδόχος Πηγή», που παρέχει υπηρεσίες σε άτομα με αυτισμό και νοητική υστέρηση. Το περιστατικό αποτελεί ένα ακόμα μέρος της απογοητευτικής, και συνάμα εξοργιστικής, ελληνικής πραγματικότητας και όπως δηλώνει στο tvxs.gr ο Χρήστος Τζαμούσης διευθυντής του Κέντρου «το θέμα πλέον είναι τι κοινωνία θέλουμε να δημιουργήσουμε και τι κοινωνία εκκολάπτεται στο σήμερα».

Το Κέντρο Ειδικών Παιδιών «Ζωοδόχος Πηγή» ιδρύθηκε το 1991 στη Νέα Αλικαρνασσό στο Ηράκλειο. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός. Πρόκειται για ένα ειδικώς αναγνωρισμένο Φιλανθρωπικό Σωματείο, το οποίο υπόκειται στην αξιολόγηση και τον έλεγχο των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Πρόνοιας και παρέχει υπηρεσίες σε 50 περίπου ΑμεΑ.

Όπως αναφέρεται από το Κέντρο «με την Αρ. Πρωτ. Π3α/Φ.ΕΣΠΑ/ΓΠ139098/20-1-2012 Απόφαση του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, εγκρίθηκε από άποψη σκοπιμότητας η αγορά από το Κέντρο ενός κτιρίου «για τη στέγαση Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ατόμων με Αναπηρία» και προτάθηκε η ένταξη του συγκεκριμένου έργου στο Ε.Π ‘Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013’».

Το Κέντρο πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με το κατάλληλο κτίριο που θα στεγάσει τα παιδιά, ώστε να τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις, όπως αυτές ορίζονται από το ΕΣΠΑ. Τελικά κατέληξε σε μία μεζονέτα, που βρίσκεται σε συγκρότημα τεσσάρων αυτόνομων κατοικιών στις Μεσαμπελιές, στο Ηράκλειο.

Στην εν λόγω μεζονέτα πραγματοποιήθηκαν, ύστερα από σχετική συμφωνία, εργασίες διαμόρφωσης των εσωτερικών χώρων, με άδεια της πολεοδομίας και την έγκριση της ιδιοκτήτριας εταιρείας, ώστε να πληρούνται οι προδιαγραφές.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, όπως αναφέρεται από το Κέντρο, υπήρξε απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης (3247/25-6-2012) με την οποία το νέο ειδικά διαμορφωμένο κτίριο εντάχθηκε στον άξονα Προτεραιότητας «07-Αειφόρος Ανάπτυξη &Ποιότητα Ζωής στην Περιφ.Κρήτης» του Ε.Π. «Κρήτη &Νήσοι Αιγαίου». Ωστόσο η εκταμίευση του ποσού για την αγορά του κτιρίου δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.

Ο λόγος ήταν πως οι ιδιοκτήτες των τριών άλλων αυτόνομων κατοικιών του συγκροτήματος, κάποιοι μάλιστα από αυτούς και εκπαιδευτικοί, αντέδρασαν γιατί όπως υποστηρίζουν «υποβαθμίζονται οι ιδιοκτησίες τους». Για αρχή προσπάθησαν να εμποδίσουν το έργο με ασφαλιστικά μέτρα. Στη συνέχεια με προσφυγή τους προσβάλουν την οικοδομική άδεια με την οποία έγιναν οι αλλαγές στο κτίριο και τέλος , όπως σημειώνεται από το κέντρο «Ζωοδόχος Πηγή», κατάφεραν «μέσω της Περιφέρειας (και με την συμπαράσταση της Δημόσιας Διοίκησης) με νομικά τερτίπια, και απαρχαιωμένα νομικά διατάγματα της επαίσχυντης επταετίας να ακυρώσουν την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ αφού όλοι οι άλλοι ισχυρισμοί αποδείχθηκαν αβάσιμοι και προσχηματικοί».

Ειδικότερα ξέθαψαν ένα διάταγμα της χούντας (11/11-1972), σύμφωνα με το οποίο, όπως δηλώνει ο Χρήστος Τζαμούσης στο tvxs.gr, «για να τροποποιηθεί η περιουσία ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος απαιτείται διυπουργική απόφαση τεσσάρων υπουργών στην οποία να αναγράφεται και η τιμή». «Προφανώς το διάταγμα αυτό αναφέρεται σε περίπτωση που θέλει να πουλήσει το ίδρυμα ιδιοκτησία του».

«Για μας είναι μια παράνομη απόφαση. Δεν δεχόμαστε πως ένα χουντικό διάταγμα μπορεί να καθορίζει διαδικασίες ΕΣΠΑ. Ωστόσο αυτό είναι το τυπικό, το ουσιαστικό είναι πως δεν μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά απροστάτευτα στις ρατσιστικές μειοψηφίες, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω πως είναι η πλειοψηφία, μάλλον το αντίθετο, άλλωστε οι εκδηλώσεις υποστήριξης είναι πολύ ενθαρυντικές», δήλωσε στο tvxs.gr ο Χρήστος Τζαμούσης.

«Είναι ένα μεγάλο θέμα το τι κοινωνία θέλουμε και τι κοινωνία εκκολάπτεται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Επίσης μεγάλο θέμα είναι ότι η Περιφέρεια ενέδωσε σε όλη αυτήν την ιστορία και τελικά κατάφεραν να απεντάξουν το έργο από το ΕΣΠΑ», επισήμανε και σημείωσε ότι «υπάρχει τόση πολυνομία στην Ελλάδα που αν η δημόσια διοίκηση θέλει να φρενάρει μια διαδικασία θα βρει ένα νόμο, όπως επίσης αν θέλει να προστατέψει ή να προωθήσει ένα έργο θα βρει επίσης σχετικό νόμο».

Ο Χρήστος Τζαμούσης διερωτάται αν υπάρχει και «κάποιος συμβολισμός σε όλο αυτό». «Τα ρατσιστικά συναισθήματα τριών γειτόνων κατάφεραν να απεντάξουν ένα έργο ενταγμένο στο ΕΣΠΑ επικαλούμενοι διάταγμα της επταετίας», σημειώνει.

Καταλήγοντας ο διευθυντής του Κέντρου «Ζωοδόχος Πηγή» τονίζει πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε τα παιδιά μας απροστάτευτα». «Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτά τα πέντε παιδιά έρμαιο της πολιτείας, όπως αυτή εκφράζεται με τις εν λόγω αποφάσεις, ή μέρους της κοινωνίας, όπως αυτή εκφράζεται από τη στάση των τριών γειτόνων», αναφέρει και καλεί τη κοινωνία συνολικά «να αντιδράσουμε και στα φαινόμενα ρατσισμού αλλά και σε αυτά τα φαινόμενα διοίκησης». «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να κυριαρχήσει αυτό το πνεύμα ρατσισμού».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα prismanews.gr ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σχολιάζοντας την απόφαση για αφαίρεση του έργου από το ΕΣΠΑ δήλωσε : «Από τη στιγμή που υπάρχει καταγγελία από πολίτες και εκκρεμή δικαστήριο η υπηρεσία δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη. Βλέπετε, υπάρχει ο νόμος έστω και αν είναι από την περίοδο της Χούντας. Όταν ολοκληρωθούν όλα και εφόσον πάνε καλά για το ίδρυμα μπορούν ακόμα και να επανενταχθούν».



Πηγή: http://www.tvkosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.