Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Τριτοκοσμικές καταστάσεις στις επιτροπές αναπηρίας στα Δωδεκάνησα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Γάκης κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ που απευθύνεται στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας με θέμα: «Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και τριτοκοσμικές καταστάσεις στις επιτροπές πιστοποίησης αναπηρίας στα Δωδεκάνησα και σε όλη τη νησιωτική χώρα».

Η επίκαιρη ερώτηση θα συζητηθεί στο πλαίσιο της άσκησης ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Eιδικότερα, αναφέρονται στην ερώτηση τα εξής:
“Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την τρόικα, προχώρησε στο «μεσοπρόσθεσμο κόψιμο» των προνοιακών και των κοινωνικών επιδομάτων. Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η ταλαιπωρία των ΑμΕΑ σε όλη την χώρα και ιδιαίτερα των ΑμΕΑ, κατοίκων των νησιών του Αιγαίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ, έχει θέσει έντονα στη διοίκηση του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στη Βουλή, τόσο το θέμα των διαδικασιών για τη χορήγηση των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων στα ΑμΕΑ και σε άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όσο και τις καθυστερήσεις στην απονομή της πρώτης πιστοποίησης και στην επαναβεβαίωση της αναπηρίας που κατά απαράδεκτο τρόπο επί μήνες, δυσκολεύουν την επιβίωση των ιδίων των ατόμων και των οικογενειών τους με τη συνεχή χρονική μετάθεση της λύσης του προβλήματος.

Θα θέλαμε να μεταφέρουμε την εξαιρετική ανησυχία των κατοίκων της νησιωτικής χώρα εξ αιτίας του δραστικού περιορισμού των κοινωνικών δαπανών του κράτους και να τονίσουμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα που αφορά στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και ιδιαίτερα της Δωδεκανήσου.

Για όλες τις διαδικασίες πιστοποίησης, από την υποβολή της αίτησης για εξέταση, ή επανεξέταση, μέχρι την οριστική κρίση της επιτροπής, οι κάτοικοι των νησιών είναι υποχρεωμένοι να μετακινούνται από το νησί όπου κατοικούν προς το νησί που έχει έδρα το ΚΕΠΑ, π.χ. προς τη Ρόδο, ή τη Σύρο, με αποτέλεσμα ταλαιπωρία, αυξημένα έξοδα και χάσιμο χρόνου για τους ενδιαφερόμενους και τις οικογένειές τους. Η ιδιαιτερότητα των απομακρυσμένων νησιών και οι δυσκολίες της συγκοινωνιακής τους σύνδεσης (προσβασιμότητα) με άλλα νησιά, αποτελεί ένα θέμα με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους, όπως καταδεικνύεται και από την πρόσφατη αναφορά για τους Λειψούς, σε διημερίδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Επειδή, οι απαντήσεις της κυβέρνησης στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου είναι ελλιπείς, ανεπαρκείς και χωρίς να δίνουν συγκεκριμένη λύση στο πρόβλημα και η κατάσταση στη νησιωτική χώρα με την ψήφιση του ΜΠΔΣ την οδηγεί σε «διπλή» κοινωνική και οικονομική απομόνωση.

Επειδή, προτάσεις κοινοτικών και εθνικών μελετών και γνωμοδοτήσεις της ΕΕ, λαμβάνουν υπόψη τα δημογραφικά και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά των νησιωτικών περιοχών της ΕΕ, καταδεικνύοντας τις τεράστιες δυσκολίες που δημιουργούνται στους κατοίκους των νησιών –ειδικά στα νησιά του Αιγαίου- λόγω της κακής και ανεπαρκούς συγκοινωνιακής πρόσβασης αλλά και του μεγέθους των νησιών, ενώ η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει ότι οι υπηρεσίες υγείας, είναι πρώτες και τρίτες στην κατάταξη προτεραιοτήτων των νησιωτών (Hotchkiss, 1994, W.H.O.)

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προτίθεται να προβεί σε άμεσα μέτρα για την βελτίωση των διαδικασιών πιστοποίησης των ΑμεΑ στις νησιωτικές περιοχές; Προτίθεται να αλλάξει άμεσα, το καθεστώς που συνοπτικά προαναφέραμε, βελτιώνοντας τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών προς τα ΑΜΕΑ, τόσο ως προς το καθεστώς υποδοχής αιτήσεων σε τοπικό επίπεδο, όσο και με τη δημιουργία επιτροπών σε περισσότερα νησιά;

2. Προτίθεται να καταργήσει τις διατάξεις που αναστέλλουν τη χορήγηση του αναπηρικού επιδόματος καθώς και των δικαιωμάτων των ΑΜΕΑ κατά τη διάρκεια αναμονής επανεξέτασης της πιστοποίησης τους;
Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Γάκης”



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.