Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Σφίγγει ο κλοιός για τους συνταξιούχους - «μαϊμού»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το πρώτο βήμα πριν από την αναζήτηση των υπευθύνων και την επιστροφή των χρημάτων που παρανόμως καταβάλλονταν μέχρι πριν από λίγους μήνες έγινε από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννη Βρούτση, ο οποίος απέστειλε στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις που αφορούν κάθε ταμείο ξεχωριστά, ενώ καθημερινά αποκαλύπτονται νέες περιπτώσεις «συνταξιούχων» ή «δικαιούχων» προνοιακών επιδομάτων οι οποίοι επί σειρά ετών έκλεβαν εν ψυχρώ το Δημόσιο, εκμεταλλευόμενοι την ανοργανωσιά των υπηρεσιών του, την έλλειψη μηχανοργάνωσης και την απουσία ελέγχων.

Τα στοιχεία που παρέδωσε ο κ. Βρούτσης έχουν ως ακολούθως:

- Στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ οι αναπόγραφες συντάξεις είναι 6.600. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προέβη σε διασταύρωση στοιχείων, από την οποία προέκυψε ότι από το σύνολο των περιπτώσεων περίπου 2.500 αφορούσαν συνταξιούχους που είχαν πεθάνει και από αυτές έχουν διακοπεί προς το παρόν 2.250 συντάξεις, λόγω θανάτου των δικαιούχων. Για όσες περιπτώσεις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων, κατατέθηκαν μηνυτήριες αναφορές. Από τον Ιούνιο του 2011 έως σήμερα έχουν κατατεθεί 148 μηνυτήριες αναφορές για παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις από διάφορες αιτίες (αναπόγραφοι, διπλοσυνταξιούχοι, εργαζόμενοι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας κ.ά.). Το υπουργείο διευκρινίζει ότι δε συντρέχουν απαραιτήτως προϋποθέσεις υποβολής μηνυτήριας αναφοράς σε όλες τις περιπτώσεις αναπόγραφων συνταξιούχων λόγω θανάτου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που τα ποσά συντάξεων πιστώθηκαν αχρεωστήτως μετά το θάνατο του δικαιούχου και παρέμειναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ διεξάγεται έρευνα και για τη διαπίστωση χορήγησης αχρεωστήτως συντάξεων λόγω εικονικής ασφάλισης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο νομό Ξάνθης διακόπηκαν συντάξεις και υποβλήθηκαν 54 μηνυτήριες αναφορές, διότι προέκυψε σε έλεγχο ότι υπήρχαν εργαζόμενοι σε γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίοι είχαν προβεί σε εικονική ασφάλιση.

- Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) οι αναπόγραφοι συνταξιούχοι στους οποίους δεν καταβάλλεται πλέον σύνταξη είναι 137. Εχουν ασκηθεί 20 αγωγές και μία μήνυση το 2011 και 42 αγωγές και τρεις μηνύσεις το 2012.

- Στο ΕΤΑΑ (Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων - ΤΣΜΕΔΕ) δεν καταβάλλεται σύνταξη σε 99 μη απογραφέντες και έχουν ήδη ζητηθεί στοιχεία για τον έλεγχο, προκειμένου στη συνέχεια όσες περιπτώσεις πρέπει να διαβιβαστούν στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

- Στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ), από τον έλεγχο προέκυψε η καταβολή δύο παράνομα εισπραχθεισών συντάξεων μετά το θάνατο των συνταξιούχων. Επίσης, εντοπίστηκαν 11 αναπόγραφοι, οι οποίοι έχουν διαγραφεί και το ταμείο έχει προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.

- Στον Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών (ΤΣΑΥ), ασφαλής έλεγχος θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των συνταξιούχων με φυσική παρουσία. Αυτή η καταγραφή έχει οριστεί να γίνει από 1η Οκτωβρίου του 2012 έως 15 Νοεμβρίου του 2012.

- Στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) έχει εντοπιστεί και έχει σταλεί στη Δικαιοσύνη μία περίπτωση αχρεωστήτως καταβληθείσας σύνταξης λόγω θανάτου του δικαιούχου.

Ελεγχος από τον ΟΓΑ

- Στον ΟΓΑ, στο πλαίσιο ελέγχου καταβολής συνταξιοδοτικών παροχών, διενεργήθηκε απογραφή - έλεγχος των συνταξιούχων ανασφάλιστων ομογενών από την Αλβανία και τους ζητήθηκε να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Διαπιστώθηκε ότι 3.140 άτομα δεν είχαν τις προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω παροχής και ο οργανισμός διέκοψε οριστικά τη σύνταξή τους.

Ακόμη, 1.200 άτομα δεν παρουσιάστηκαν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και η σύνταξή τους έχει ανασταλεί από 1η Σεπτεμβρίου του 2011. Το τρέχον έτος, διενεργείται παρόμοιος έλεγχος για ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς, που έχουν γεννηθεί ή κατάγονται από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, καθώς και την Τουρκία και την Αίγυπτο. Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάντως, 2.000 άτομα δεν προσκόμισαν έγκαιρα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η σύνταξή τους έχει ανασταλεί.

Ο ΟΓΑ, στη συνέχεια, θα ελέγξει τα δικαιολογητικά για 17.000 ενδιαφερόμενους και, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, θα διακοπεί η σύνταξή τους. Επίσης, στο πλαίσιο του ελέγχου στον ΟΓΑ, έχει παραδοθεί στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία 1.014 συνταξιούχων οι οποίοι δεν έχουν απογραφεί.

- Σε ό,τι αφορά τους φορείς επικουρικής ασφάλισης, έχουν εντοπιστεί και σταλεί στη Δικαιοσύνη πέντε περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων λόγω θανάτου δικαιούχου.

Ερευνα σε εξέλιξη

Στο μεταξύ, εντολή για έρευνα ώστε να αποκαλυφθεί ποιοι έπαιρναν παράνομα συντάξεις και προνοιακά επιδόματα αλλά και αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες δημοσίων υπαλλήλων έχει ήδη δώσει ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθανάσιος Κατσιρώδης. Οι εισαγγελίες εφετών της χώρας έχουν ήδη κληθεί να διενεργήσουν έρευνα, κατά απόλυτη προτεραιότητα, προκειμένου να εντοπιστούν και να παραπεμφθούν άμεσα σε δίκη όσοι ελάμβαναν συντάξεις και προνοιακά επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται.

Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας, πέραν της απόδοσης τυχόν ποινικών ευθυνών, είναι και η επιστροφή των παρανόμως εισπραχθέντων ποσών από τους επιτήδειους, οι οποίοι φέρονται να έχουν ζημιώσει με εκατομμύρια το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας -που έχει την ευθύνη για τη χορήγηση των προνοιακών επιδομάτων- το 4% αυτών των επιδομάτων που δίνονται στη χώρα μας πηγαίνουν σε λογαριασμούς μη δικαιούχων. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι από τα 6,2 δισ. ευρώ που δίνονται κάθε χρόνο για προνοιακά επιδόματα στην Ελλάδα, τα 250 εκατομμύρια ευρώ καταβάλλονται παράνομα.

Τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν κατά την πρώτη φάση της απογραφής ήταν εντυπωσιακά. Ενας στους έξι δικαιούχους προνοιακού επιδόματος δεν εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της απογραφής, ενώ, μεταξύ άλλων, εντοπίστηκε άτομο που «ξέχασε» να δηλώσει το θάνατο της μητέρας του η οποία λάμβανε επίδομα. Από το 2006 που αυτή πέθανε, ο γιος της εισέπραξε το ποσό των 17.660 ευρώ! Ομως, δεν είναι ο μόνος. Χιλιάδες επιτήδειοι φαίνεται ότι έπαιρναν διπλά ή τριπλά τα ίδια επιδόματα ή είχαν αποκρύψει το θάνατο δικαιούχου, ώστε οι ίδιοι να καρπώνονται κάποιο επίδομα ή σύνταξη. Επίσης, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι έπαιρναν επίδομα αναπηρίας ενώ ήταν υγιείς ή εισέπρατταν σύνταξη ενώ εργάζονταν και μάλιστα στο… Δημόσιο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.