ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Η ΛΙΣΤΑ.
80.000-85.000 άτομα ήταν συνταξιούχοι ή έπαιρναν επιδόματα χωρίς να το δικαιούνται, με τις απώλειες κάθε χρόνο για τα ασφαλιστικά Ταμεία να υπολογίζεται ότι φτάνουν στα 600 εκατ. €
Στο «στόχαστρο» των ελέγχων βρίσκονται εννιά νομοί της χώρας, στους οποίους παρουσιάζονται ασυνήθιστα υψηλά ποσοστά δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων.
Οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και θα επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπου με βάση τα στοιχεία δρούσαν συγκεκριμένα κυκλώματα που λεηλατούσαν το ασφαλιστικό σύστημα. Στόχος είναι να διαπιστωθεί ποιοι συμμετείχαν στα κυκλώματα χορήγησης συντάξεων και επιδομάτων σε ασφαλισμένους «μαϊμού» και με τι οικονομικά ανταλλάγματα.
Ωστόσο μία ακόμα πτυχή που ερευνάται σε συγκεκριμένες περιοχές είναι το κατά πόσο υπήρξε έξαρση ανάλογων φαινομένων σε προεκλογικές χρονιές.
Ενδεικτικό της έκτασης του φαινομένου είναι πως με βάση τις εκτιμήσεις, 80.000 με 85.000 άτομα εισέπρατταν όλα αυτά τα χρόνια συντάξεις και επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται.
Η απώλεια για τα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται σε 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, ποσό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτή τη χρονική συγκυρία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι σε αυτή τη φάση θα επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και ειδικότερα:
- Σε δύο νομούς της Κρήτης, όπου καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά χορήγησης αναπηρικών συντάξεων.Πρόκειται για το Ηράκλειο και τα Χανιά, που καταλαμβάνουν τις δύο πρώτες θέσεις στη λίστα με τις αναπηρικές συντάξεις του ΙΚΑ.
Και αναρρωτικές άδειες
Είναι χαρακτηριστικό πως στους δύο αυτούς νομούς ο ένας στους πέντε ασφαλισμένους στο ΙΚΑ παίρνει αναπηρική σύνταξη. Στην Αθήνα το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 8,9%.
Μάλιστα στο Ηράκλειο φαίνεται πως για χρόνια λειτουργούσε και βιομηχανία χορήγησης αναρρωτικών αδειών σε ασφαλισμένους, με τη ζημιά για το Ταμείο να είναι 500.000 ευρώ. Για παράδειγμα, αποκαλύφθηκε πως ξενοδοχοϋπάλληλος είχε πάρει 900 ημέρες άδεια και 25,000 ευρώ.
- Στη Χίο, όπου παρατηρήθηκαν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά χορήγησης προνοιακών επιδομάτων. Μάλιστα το επόμενο διάστημα θα φτάσει κλιμάκιο του ΙΚΑ για να ελέγξει την κατάσταση.
- Στη Ζάκυνθο, όπου εμφανίζονται πρωτοφανή ποσοστά τυφλών. Το 2% του πληθυσμού εισέπραττε ή ήταν στην αναμονή για να εισπράξει επίδομα τυφλότητας και μάλιστα διερευνάται αν οι γνωματεύσεις δίνονταν σε προεκλογικές περιόδους.
Μέχρι τώρα περίπου 100 άτομα έχουν περάσει από υγειονομικές επιτροπές και διαπιστώθηκε πως οι 60 δεν έχουν πρόβλημα. Το θέμα έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και οι έλεγχοι συνεχίζονται.
- Στην Καρδίτσα, όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων.
- Στην Κάλυμνο όπου πέρσι μέσα σε ένα δίμηνο καταγράφηκαν μεταξύ άλλων 595 δικαιούχοι με βαριά αναπηρία (31% όλου του νομού) και 59 δικαιούχοι επιδόματος καυσίμων (από 68 σε όλα τα Δωδεκάνησα).
- Στον Νομό Αιτωλοακαρνανίας όπου υπήρξαν «ύποπτα» κρούσματα αναπηρικών συντάξεων.
- Στη Λιβαδειά, όπου καταγράφεται σημαντικός αριθμός δικαιούχων επιδομάτων.
Συγκεκριμένα φαίνεται πως δεκάδες άτομα είχαν καταφέρει να πάρουν επίδομα λόγω χρόνιου βρογχικού άσθματος και τώρα ελέγχεται η «επιδημία» προνοιακών επιδομάτων.
Στην Αρτα, όπου υπήρξαν υψηλά ποσοστά αναπηρικών συντάξεων κυρίως στον ΟΓΑ.
Ελεγχος παντού
Εκτός από τις περιπτώσεις χορήγησης αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων σε μη δικαιούχους, οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε άλλες ομάδες ασφαλισμένων.
Τον τελευταίο χρόνο μεταξύ άλλων ελέγχονται οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ (για το αν υπερβαίνουν τα εισοδηματικά κριτήρια) αλλά και όσοι παίρνουν δύο συντάξεις (για το κατά πόσο έχουν ξεπεράσει το πλαφόν).
ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
«Κόβεται» το 30% των ...αναπήρων
Το 30% όσων περνούν από τις επιτροπές αναπηρίας (ΚΕΠΑ) είτε κόβεται είτε παίρνει χαμηλότερο ποσοστό. Το γεγονός αυτό πιστοποιεί την έκταση που είχε πάρει το φαινόμενο χορήγησης αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων σε μη δικαιούχους.
Συνολικά οι δικαιούχοι αναπηρικών συντάξεων είναι 315.000, ενώ άλλα 230.000 άτομα παίρνουν προνοιακά επιδόματα (που μπορεί να κυμαίνονται από 280 έως 600 ευρώ).
Ωστόσο ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να μειωθεί κατά 80.000 με 85.000 άτομα. Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στα ΚΕΠΑ, ωστόσο καταβάλλεται προσπάθεια ώστε από τον Σεπτέμβριο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
«ΨΑΛΙΔΙ» 2 ΔΙΣ. ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
Ελεγχος για μη δικαιούχους και νέα κριτήρια χορήγησης
Από «κόσκινο» θα περάσουν όλα τα επιδόματα, καθώς το μνημόνιο προβλέπει περικοπές 2 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2015. Σε αυτήν τη φάση στόχος είναι να σταματήσει η καταβολή επιδομάτων σε μη δικαιούχους και για τον σκοπό αυτό διενεργούνται εξονυχιστικοί έλεγχοι.
Παράλληλα ολοκληρώθηκε η καταγραφή των δικαιούχων, ώστε να υπάρχει μια σαφής εικόνα ποιοι παίρνουν επιδόματα και πόσα χρήματα εισπράττουν. Στην αμέσως επόμενη φάση θα βρεθεί στο επίκεντρο ο καθορισμός νέων κριτηρίων για τη χορήγηση των επιδομάτων, με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων.
Σημειώνεται πως ήδη έχει υπάρξει περικοπή στο επίδομα ανεργίας (το οποίο υπολογίζεται με βάση τον κατώτερο μισθό), ενώ έχει σταματήσει η υλοποίηση μιας σειράς παροχών (π.χ. από τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας).
Στο τραπέζι αναμένεται να τεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τη χορήγηση των επιδομάτων, όπως:
- Η επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων. Δηλαδή τα επιδόματα να καταβάλλονται μόνο σε άτομα που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Μάλιστα το σκληρό σενάριο προβλέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα περιουσιακά στοιχεία των δικαιούχων. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως ακόμα και άτομα με χαμηλά εισοδήματα θα χάνουν το επίδομα αν έχουν στην κατοχή τους σπίτια, αυτοκίνητα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
- Η επιβολή πλαφόν στον αριθμό των επιδομάτων που καταβάλλονται σε κάθε δικαιούχο. Για παράδειγμα θα εξεταστεί το ενδεχόμενο κάποιος που δικαιούται διαφορετικά επιδόματα να μπορεί να εισπράττει μόνο ένα και να χάνει τα υπόλοιπα.
Πηγή: http://www.ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.