Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο, ορισμένοι αθλητές να παριστάνουν ότι είναι ανάπηροι προκειμένου να πάρουν μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες; Περισσότερο από ό,τι φαντάζεται κανείς... Ο φυσιοθεραπευτής Γιούργκεν Σμιντ δήλωσε ότι "κάποιος που θέλει πραγματικά να προσποιηθεί ένα μειονέκτημα, μπορεί να το κάνει". Η δήλωση αυτή σηματοδοτεί το γεγονός ότι, στο Λονδίνο, η Οργανωτική Επιτροπή των Παραολυμπιακών Αγώνων θα ενισχύσει τους ελέγχους προκειμένου να αποφευχθούν τέτοιου είδους περιπτώσεις... Και τούτο γιατί όλο και συχνότερα διαπιστώνεται ότι λαμβάνουν μέρος στους Αγώνες όλο και περισσότεροι.
"Υπάρχουν πολλοί που προσποιούνται μεταξύ των μετεχόντων", παρατήρησε το γερμανικό περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ". Και τούτο παρά την αύξηση των ελέγχων και της αυστηρότητάς τους προκειμένου να εντοπιστούν οι προσποιούμενοι. Ένα τελευταίο παράδειγμα είναι εκείνο της Ολλανδέζας ποδηλάτριας Μονίκ Βαν Ντερ Βορστ, που απέσπασε διπλό αργυρό μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Πρόσφατα, ομολόγησε ότι, όταν αγωνιζόταν, μπορούσε να περπατήσει. Για να εξηγήσει τη μετέπειτα θεραπεία της, τότε, έκανε λόγο για... θαύμα.
Το 1996, στους Παραολυμπιακούς της Ατλάντα, διαπιστώθηκε ότι 11 αθλητές είχαν προσποιηθεί και είχαν επιστρέψει άρον - άρον στις πατρίδες τους. Ωστόσο το χειρότερο παράδειγμα είναι εκείνο της ισπανικής ομάδας μπάσκετ που απέσπασε το χρυσό μετάλλιο το 2000 στο Σίδνεϊ. Υποτίθεται ότι η ομάδα αποτελείτο πλήρως από διανοητικά καθυστερημένους παίκτες. Κρίσιμη λεπτομέρεια: οι δέκα δεν ήσαν καθυστερημένοι!
Εξ ου λοιπόν και η ανάγκη ενίσχυσης των ελέγχων. "Για να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι αθλητές έχουν τις ίδιες πιθανότητες επιτυχίας, εξετάζονται και κατατάσσονται στην ανάλογη κατηγορία. Πρόκειται για το αντίστοιχο που ισχύει με τα αυτοκίνητα στους αγώνες αυτοκινήτων. Οι γιατροί και οι φυσιοθεραπευτές μετρούν τα μέλη των αθλητών, ελέγχουν τα αντανακλαστικά τους, τους μύες τους και τον συντονισμό των κινήσεών τους". Το πρόβλημα έγκειται στο ότι ορισμένα μειονεκτήματα είναι δυσκολότερο από άλλα να εντοπιστούν. Όσοι έχουν δυσκολίες όρασης, είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν. Πρέπει να διαθέτουν, μάξιμουμ, μόλις το 10% της όρασής τους.
Για την ιστορία του πράγματος, οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες διοργανώθηκαν το 1960 στη Ρώμη. Ο στόχος του παραολυμπιακού κινήματος είναι να δοθεί η ευκαιρία στους αθλητές με φυσική και διανοητική μειονεξία να πετύχουν επιδόσεις όπως εκείνες αθλητών με πλήρη φυσική και διανοητική ικανότητα. Στο Λονδίνο οι Παραολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν από τις 29 Αυγούστου ώς τις 9 Σεπτεμβρίου. Μένει να δούμε αν και πόσοι θα επιχειρήσουν να... προσποιηθούν αναπηρία.
Πηγή: http://www.avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.