Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Κρύβουν κινδύνους τα γενόσημα φάρμακα;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι απαντούν οι αρμόδιοι.

Είναι ένα από τα θέματα των ημερών και ίσως από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που λαμβάνονται στον χώρο του φαρμάκου. Ωστόσο το θέμα των γενόσημων φαρμάκων έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων και αντιπαραθέσεων στον ιατρικό κόσμο.

«Είναι μέρες τώρα που δεχόμαστε πρωτοφανή πόλεμο σε προσωπικό επίπεδο από συμφέροντα που δεν αποτελούν την υγιή, πατριωτική, εθνική επιχειρηματικότητα». Αυτά έλεγε μεταξύ άλλων υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης χθες από το βήμα της Βουλής.

Παράλληλα , ο υπουργός μίλησε για ένα πρωτοφανή πόλεμο και μία λασπολογία που εγείρει πολλά ερωτήματα.
«Σε αυτούς που πολεμούν με μέσα ανίερα και έχουν βρει τις φωνούλες τους στον δημόσιο βίο απαντάμε με κατάλληλα επιχειρήματα. Οι λασπολόγοι έχουν την αλήθεια απέναντί τους. Ελβετία, ΗΠΑ, Γερμανία χώρες που παράγουν πρωτότυπα φάρμακα χρησιμοποιούν κατά 80% γενόσημα. Θα πεθάνουν οι άνθρωποι λένε. Σοβαρά; Πώς το ξέρει ο καθηγητής και γιατί δεν το ξέρει ο ΕΟΦ και ποιος του είπε να βγει σε κάποιο συγκεκριμένο κανάλι; Είναι λασπολόγοι και ψεύτες. Ας το βρουν οι περίεργοι τι κρύβεται από πίσω».

Τι απαντούν όμως σχετικά με την ασφάλεια των γενόσημων φαρμάκων οι αρμόδιοι:

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών


Ο ΙΣΑ στηρίζει τα επώνυμα γενόσημα φάρμακα, αντιθέτως είναι αντίθετος σε όσα εισάγονται από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.

Σε ανακοίνωσή του έχει υπογραμμίσει μεταξύ άλλων:


«Η επικίνδυνη πολιτική που ακολουθείται στο χώρο του φαρμάκου, πρόκειται να οδηγήσει σε υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας, σε δραματική αύξηση της θνητότητας και της θνησιμότητας του πληθυσμού.

Η κυριαρχία των αριθμών στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πλευρά της Κυβέρνησης, επισκιάζει κάθε κοινωνικό και ποιοτικό κριτήριο, με τελικό θύμα τους ίδιους τους ασθενείς. Οι οποίοι καλούνται είτε να αποδεχθούν την υποβάθμιση της Υγείας τους, είτε να επωμιστούν οι ίδιοι το οικονομικό φορτίο της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Για το 2012 προβλέπεται από το Υπουργείο Υγείας περαιτέρω μείωση κατά 1 δισ. ευρώ και πλέον ευρώ, μόνο για εξωτερικούς ασθενείς, ενώ με την τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία, επιβάλλεται η συνταγογράφηση γενοσήμων για τους ασφαλισμένους.

Με την απόφαση αυτή τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών κι επιβαρύνονται μακροπρόθεσμα άσκοπα τα ταμεία, αφού τελικά αποδεικνύεται ότι «το φθηνό αποβαίνει ακριβό και επικίνδυνο».

Σύμφωνα με επίσημη καταγγελία του Τμήματος Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, σκευάσματα γενοσήμων που χρησιμοποιούνται σε τριτοβάθμια νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν επιφέρει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησαν σε αλλεργικό σοκ τους ασθενείς θέτοντας σε κίνδυνο τη ίδια τους τη ζωή.

Το τραγικό κενό της νομοθεσίας στην Ελλάδα έχει αποτέλεσμα να κυκλοφορούν γενόσημα χωρίς έλεγχο του Ε.Ο.Φ. και με τη βούλα του Νόμου. Ουδέποτε έχουμε δει δημοσιευμένες από τους καθ’ ύλη αρμόδιους φορείς μελέτες βιοδιαθεσιμότητας και κλινικής αποτελεσματικότητας για τα γενόσημα της ελληνικής αγοράς.

Γιάννης Τούντας (πρόεδρος ΕΟΦ)

«Όλα τα φάρμακα συμπεριλαμβανομένων και των γενοσήμων ανεξάρτητα από την χώρα παραγωγής τους (ΗΠΑ, Ινδία κα.), για να εισαχθούν και να κυκλοφορήσουν στην Ελλάδα, έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Μ.Α.) και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος διενεργεί συστηματικά εργαστηριακούς έλεγχους και επιθεωρήσεις. Επιπλέον, μετά την αδειοδότηση και κυκλοφορία των φαρμάκων, ο ΕΟΦ διενεργεί εργαστηριακούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις».

Σύλλογος Εργαζομένων ΕΟΦ

Οι εργαζόμενοι στον ΕΟΦ καταγγέλλουν ότι το ελάχιστο προσωπικό του Οργανισμού αδυνατεί να φέρει σε πέρας τους ελέγχους. Ο Σύλλογος των Εργαζομένων αναφέρει ότι ενώ τον Ιανουάριο του 2010 υπήρχαν 250 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν μείνει μόνο 150.

Επίσης εκτιμά ότι το 2012 θα αποχωρήσουν και άλλοι επιστήμονες είτε λόγω συνταξιοδότησης είτε για να μεταβούν στο εξωτερικό προκειμένου να βρουν καλύτερα αμειβόμενη εργασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.