Είναι μία από τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου ανηλίκων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι ενήλικες αλλά και τα παιδιά. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι μία από τις δέκα κυριότερες αιτίες θανάτου παιδιών σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που θα παρουσιάσει ο καθηγητής παιδιατρικής του ΑΠΘ, Ευάγγελος Παύλου σε επιστημονική ημερίδα, η συχνότητα εγκεφαλικών επεισοδίων σε παιδιά, παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία 25 χρόνια.
Το 10% των παιδιών που παθαίνουν τέτοιο επεισόδιο πεθαίνουν, το 20% επιβιώνουν αλλά εμφανίζουν υποτροπές και περίπου τα 70% εμφανίζουν σπασμούς και άλλες νευρολογικές επιπλοκές. Στους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου εμφάνισης ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στα παιδιά περιλαμβάνονται οι λοιμώξεις (23%), από τις οποίες η ανεμοβλογιά έχει συσχετιστεί περισσότερο με την εμφάνιση τους.
«Σήμερα είναι γνωστό ότι ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από ανεμοβλογιά ανέρχεται σε 1 στις 15.000 περιπτώσεις ανεμοβλογιάς. Επιπλέον είναι γνωστό ότι παιδιά με ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζουν 18 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να έχει προηγηθεί ανεμοβλογιά τους προηγούμενους 9-12 μήνες. Ο πιθανός μηχανισμός εμφάνισης ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου μετά από λοίμωξη με τον ιό ανεμοβλογιάς έρπητα ζωστήρα, είναι η ανάπτυξη αρτηριοπάθειας λόγω επέκτασης της λοίμωξης από τις φλεγμαίνουσες μήνιγγες στα τοιχώματα μεγάλων αρτηριών του εγκεφάλου που έρχονται σε επαφή με το εγκεφαλονωτιαίο υγρό» αναφέρονται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Παύλου.
Τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδιο διακρίνονται σε ισχαιμικά και σε αιμορραγικά. Τα πρώτα συμβαίνουν όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που καταλήγει στον εγκέφαλο αποφραχθεί ξαφνικά και σταματήσει η ροή του αίματος ενώ τα δεύτερα συμβαίνουν όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο υποστεί ρήξη, προκαλώντας αιμορραγία. Τα ισχαιμικά αποτελούν το 55% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και τα αιμορραγικά το υπόλοιπο 45%, ενώ στους ενήλικες τα ισχαιμικά αποτελούν το 85%.
Η συχνότητα εμφάνισης τους κυμαίνεται από 1,3 μέχρι 13 περιπτώσεις ανά 100.000 παιδιά ενώ στη νεογνική ηλικία είναι πολύ μεγαλύτερη και υπολογίζεται σε 1 περίπτωση ανά 4.000 γεννήσεις. Το 50% των περιπτώσεων των περιγεννητικών εγκεφαλικών εκδηλώνεται με σπασμούς , ενώ το υπόλοιπο 50% γίνεται κλινικά εμφανές πολύ αργότερα με ημιπάρεση και με εστιακή νευρολογική σημειολογία. Στα μεγαλύτερα παιδιά εκδηλώνεται με ημιπάρεση, διαταραχές αισθητικότητας και περιορισμό των οπτικών πεδίων( εξασθένιση ή απώλεια της όρασης στο μισό οπτικό πεδίο του ενός ή και των δύο ματιών).
Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης ισχαιμικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στα παιδιά διαφέρουν πολύ από τους αντίστοιχους των ενηλίκων. Ανάμεσα στα πιο συχνά αίτια εμφάνισης ισχαιμικών εγκεφαλικών στα παιδιά περιλαμβάνονται οι αρτηριοπάθειες, οι λοιμώξεις, οι καρδιοπάθειες, οι αιματολογικές διαταραχές, γενετικοί παράγοντες, τα κακοήθη νοσήματα και άλλα τοξικά αίτια. Οι παράγοντες κινδύνου που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση αιμορραγικού αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στα παιδιά είναι η ύπαρξη ενδοκρανιακού ανευρύσματος, αρτηριοφλεβικών δυσπλασιών, αιματολογικών διαταραχών, όγκων εγκεφάλου και εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης.
Ο Ευάγγελος Παύλου θα παρουσιάσει τα στοιχεία αυτά στο πλαίσιο της 22ης επιστημονικής ημερίδας «Επίκαιρα Θέματα στην Παιδιατρική», στο Ολυμπιακό Μουσείο, στις 28 Ιανουαρίου.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.