Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Αίσθηση ακοής με το «βιονικό αυτί»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
10ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Κοχλιακών Εμφυτευμάτων

Σήμερα, το κοχλιακό εμφύτευμα, μια μικρή επαναστατική συσκευή (πολλοί το αποκαλούν το «βιονικό αυτί»), μπορεί να αποκαταστήσει αίσθηση ακοής ακόμη και στην πλήρη κώφωση.

Οπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του 10ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κοχλιακών Εμφυτευμάτων στα παιδιά (που πραγματοποιείται 12-15 Μαΐου), Θωμάς Νικολόπουλος, «τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί εντυπωσιακά αποτελέσματα με τη χρήση των κοχλιακών εμφυτευμάτων και πολλά κωφά παιδιά μπορούν να μαθαίνουν όχι μόνο την ελληνική προφορική γλώσσα, αλλά και αγγλικά και γερμανικά και άλλες γλώσσες!

Τι είναι το κοχλιακό εμφύτευμα;

Πρόκειται για μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή που έχει δύο μέρη, το εσωτερικό και το εξωτερικό. Το μεν εσωτερικό τμήμα εμφυτεύεται μέσα στο αυτί κατά τη διάρκεια μιας χειρουργικής επέμβασης από έμπειρο και εξειδικευμένο ωτοχειρουργό. Το δε εξωτερικό τμήμα μοιάζει με ένα ακουστικό βαρηκοΐας πίσω από το αυτί. Στην ερώτηση αν κάνει για όλους τους κωφούς, ο κ. Νικολόπουλος απάντησε πως, επειδή από το 90% των κωφών έχουν κοχλιακή βλάβη, το εμφύτευμα είναι ικανό να δώσει αίσθηση ακοής στην πλειονότητα των κωφών. Ομως η αίσθηση αυτή δεν θα είναι το ίδιο χρήσιμη σε όλους. Ενήλικοι και παιδιά που έχασαν την ακοή τους αφού είχαν πρώτα αναπτύξει ομιλία, είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι για την επέμβαση αυτή. Το άλλο άκρο, δηλαδή αυτοί που θα βοηθηθούν λιγότερο ή καθόλου, είναι οι ενήλικοι εκ γενετής κωφοί, που χρησιμοποιούν τη νοηματική ως γλώσσα επικοινωνίας και δεν έχουν αναπτύξει την προφορική γλώσσα. Ακόμη και αυτοί πιθανότατα θα ακούσουν τους καθημερινούς θορύβους, όπως τα αυτοκίνητα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουν την ομιλία.

Αν όμως οι εκ γενετής κωφοί ενήλικοι έχουν ήδη καταφέρει να μιλήσουν και η προφορική γλώσσα είναι το κύριο μέσο επικοινωνίας, το κοχλιακό εμφύτευμα μπορεί να τους βοηθήσει, τουλάχιστον σε ένα βαθμό, και να τους ευκολύνει σημαντικά στην καθημερινή τους ζωή, δίνοντάς τους σημαντική ακουστική αντίληψη. Τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά είναι υποψήφια για την επέμβαση.

Οπως έχει αποδειχθεί από πολλές μελέτες σε ολόκληρο τον κόσμο, τα παιδιά που είναι εκ γενετής κωφά αποτελούν σήμερα το μεγαλύτερο τμήμα των υποψηφίων για κοχλιακή εμφύτευση. Αν και δεν άκουσαν ποτέ και δεν έχουν ακουστικές μνήμες, η ακοή μέσω του εμφυτεύματος είναι πολλές φορές αρκετή για την ανάπτυξη ακουστικής αντίληψης και στη συνέχεια του προφορικού λόγου, με την αναγκαία εκπαίδευση. Ο καθηγητής Ο'Donoghue από το Πανεπιστήμιο του Nottingham στην Αγγλία, επίσημος προσκεκλημένος στο συνέδριο, τονίζει: «Οσο το νωρίτερο τόσο το καλύτερο! Εφ' όσον βέβαια έχει επιβεβαιωθεί η κώφωση και έχουν δοκιμαστεί ακουστικά βαρηκοΐας χωρίς αποτέλεσμα». Στην ερώτηση αν χρειάζεται εκπαίδευση, ο καθηγητής συμπληρώνει: «Για τους ενηλίκους και τα παιδιά που είχαν ομιλία όταν συνέβη η κώφωση, δεν χρειάζεται εντατική εκπαίδευση και λογοθεραπεία. Συνήθως μέσα σε ένα, το πολύ δύο χρόνια, με λίγη βοήθεια, αποκτούν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Σε αρκετά όμως μικρά, εκ γενετής κωφά, παιδιά χρειάζονται αρκετά χρόνια υποστήριξης, εκπαίδευσης και λογοθεραπείας».

Το συνέδριο απευθύνεται σε γιατρούς, ερευνητές, λογοθεραπευτές και εκπαιδευτικούς που ασχολούνται με το αντικείμενο της Ωτορινολαρυγγολογίας, Ακοολογίας, Λογοθεραπείας, Εκπαίδευσης και Παιδιατρικής και στους νέους συναδέλφους που επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους στο νευραλγικό αυτόν τομέα. Εκτός από τα πολλά στρογγυλά τραπέζια και ομιλίες για κοχλιακά εμφυτεύματα, περιλαμβάνει και ειδικά workshops ακοολογίας, ακουστικών βαρηκοΐας, λογοθεραπείας, και ειδικής εκπαίδευσης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.