Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Άθλημα: Αλπικό Σκι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Εισαγωγή

Στο Παραολυμπιακό αλπικό σκι, οι σκιέρ μπορούν να φθάσουν ταχύτητες άνω των 100 χιλιομέτρων την ώρα, κατεβαίνοντας μια πίστα με διαφορά υψόμετρου που κυμαίνεται από 120 έως 800 μέτρα. Πέραν της μεγάλης κλίσης της πίστας οι αθλητές πρέπει να περάσουν από μια σειρά πύλες στρίβοντας στα κατάλληλα σημεία γεγονός που κάνει ακόμη πιο δύσκολή την κατάβαση.

Ιστορικό


Μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε συστηματική ανάπτυξη του σκι για τα άτομα με αναπηρία, καθώς πολλοί τραυματίες πρώην στρατιώτες, θέλησαν να επιστρέψουν στο άθλημα που αγαπούσαν. Το 1948, δημιουργήθηκαν οι πρώτες σχολές που προσέφεραν μαθήματα για σκιέρ με αναπηρία.

Αγώνες Αλπικού Σκι για αθλητές με αναπηρία λάμβαναν χώρα όπου υπήρχαν χιονισμένα βουνά από τα τέλη της δεκαετίας του 1940. Μέχρι τη δεκαετία του 1970, οι εν λόγω αγώνες περιορίζονταν σε σκιέρ που μπορούσαν να σταθούν, ή είχαν προβλήματα όρασης. Η εφεύρεση του μόνο-σκι – ένα ειδικό κάθισμα μονταρισμένο πάνω σε μια βάση με προσαρμοσμένο ένα σκι - άνοιξε το άθλημα και σε αθλητές που δε μπορούσαν να σταθούν ή να ισορροπήσουν στα σκι (αθλητές με παραπληγία, πολιομυελίτιδα κ.λ.π). Οι αθλητές που αγωνίζονται με μόνο-σκι ή σιτ-σκι είναι εξοπλισμένοι με αουτρίγγερς (ειδικές πατερίτσες προσαρμοσμένες με δύο πολύ κοντά σκι προσαρμοσμένα στη βάση τους και τα οποία χρησιμοποιούνται για την ισορροπία και την αλλαγή διεύθυνσης). Τα αγωνίσματα του Σλάλομ και του Γιγαντιαίου Σλάλομ εισήχθησαν κατά την πρώτους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Örnsköldsvik το 1976. Η κατάβαση προστέθηκε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Ίνσμπρουκ, και το Super-G προστέθηκε το 1994 στο Lillehammer. Το Μονο-σκι εντάχθηκε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Ναγκάνο το 1998.



Εξοπλισμός

Στο αλπικό σκι, οι αθλητές κατατάσσονται σε αγωνιστικές κατηγορίες οι οποίες συνοψίζονται σε τρεις βασικές ομάδες: όρθιοι σκιέρ, καθιστοί σκιέρ και σκιέρ με μερική η ολική απώλεια όρασης. Οι αθλητές συναγωνίζονται πάντοτε με αθλητές με ίδια ή παρόμοια αναπηρία. Σκιέρ με μερική ή ολική απώλεια όρασης χρησιμοποιούν τον ίδιο εξοπλισμό όπως αρτιμελείς σκιέρ χρειάζονται όμως την καθοδήγηση ενός βλέποντα (άνω ή κάτω άκρου) και σταθεροποιητές(outriggers), σε αντικατάσταση των μπατόν (σταθεροποιητές είναι ένα είδος δεκανίκι με ένα μικρό σκι στο κάτω μέρος). Αθλητές που αγωνίζονται καθιστοί χρησιμοποιούν ειδικό κάθισμα μονο-σκι/σιτ-σκι.



Κανονισμοί

Κατάβαση

Η κατάβαση είναι το αγώνισμα στο οποίο οι αθλητές διανύουν τη μακρύτερη διαδρομή και αναπτύσσουν τις υψηλότερες ταχύτητες στο αλπικό σκι. Κάθε σκιέρ κάνει ένα κατέβασμα της ίδιας διαδρομής και ο αθλητής με τον ταχύτερο χρόνο κερδίζει.
Super-G

Super-G (για σούπερ γιγαντιαίο σλάλομ) συνδυάζει την ταχύτητα της κατάβασης με την ακρίβεια και την τεχνική που απαιτούνται για τις στροφές στο γιγαντιαίο σλάλομ. Η διαδρομή είναι μικρότερη από τη διαδρομή της κατάβασης, αλλά μεγαλύτερη από τη διαδρομή του γιγαντιαίου σλάλομ. Κάθε σκιέρ κάνει ένακατέβασμα της ίδιας διαδρομής και ο αθλητής με τον ταχύτερο χρόνο κερδίζει.

Γιγαντιαίο σλάλομ

Γιγαντιαίο σλάλομ είναι παρόμοιο με το σλάλομ αλλά με λιγότερες, ευρύτερη και πιο ομαλές στροφές. Κάθε σκιέρ κάνει δύο κατεβάσματα σε δύο διαφορετικές διαδρομές της ίδιας πίστας. Και οι δύο κούρσες διεξάγονται την ίδια μέρα συνήθως η πρώτη γίνεται το πρωί και η δεύτερη το απόγευμα. Οι χρόνοι αθροίζονται, και ο αθλητής με τον ταχύτερο συνολικό χρόνο είναι ο νικητής.

Σλάλομ

Το σλάλομ έχει τη μικρότερη διάρκεια και οι αθλητές πραγματοποιούν τις πιο γρήγορες στροφές. Όπως και στο γιγαντιαίο σλάλομ, κάθε σκιέρ κάνει δύο κατεβάσματα σε δύο διαφορετικές διαδρομές στην ίδια πίστα. Και οι δύο κούρσες διεξάγονται την ίδια μέρα συνήθως η πρώτη το πρωί και η δεύτερη το απόγευμα. Οι χρόνοι αθροίζονται, και ο το καλύτερο άθροισμα καθορίζει τον νικητή.

Super Combined

Το συνδυασμένο αγώνισμα αποτελείται από μια κατάβαση που ακολουθείται από δύο εκτελέσεις σλάλομ, χρησιμοποιώντας μια μικρότερη διαδρομή. Οι χρόνοι αθροίζονται και ο νικητή είναι ο αθλητής με το καλύτερο άθροισμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αλπικό σκι (Παραολυμπιακούς), μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της IPC (www.ipc-alpineskiing.org).

Τεχνικές

Αγωνίσματα

Κατάβαση Ανδρών
Κατάβαση Γυναικών
Super - G Ανδρών
Super -G Γυναικών
Γιγαντιαίο Σλάλομ Ανδρών
Γιγαντιαίο Σλάλομ Γυναικών
Σλάλομ Ανδρών
Σλάλομ Γυναικών
Συνδυασμένο Αγώνισμα Ανδρών
Συνδυασμένο Αγώνισμα Γυναικών

Αθλητές



Το αλπικό σκι στην Ελλάδα

Το άθλημα άρχισε να καλλιεργείται στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Πρώτος αθλητής ο οποίος ξεκίνησε να αγωνίζεται σε διεθνής αγώνες ήταν ο Γιάννης Βλάχος. Ο ίδιος αθλητής με επίμονη προσπάθεια και προετοιμασία κατάφερε να εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε δύο Παραολυμπιακές διργανωσεις. Η πρώτη έγινε το 2002 στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σόλτ Λεϊκ Σίτι. Η δεύτερη συμμετοχή Ελληνα αθλητή σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες πραγματοποιήθηκε το 2006 στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο. Μετά τις πρώτες αυτές συμμετοχές και άλλοι αθλητές ακλούθησαν το παράδειγμα του Γιάννη Βλάχου και ξεκίνησαν να προπονούνται στο αλπικό σκι. Οι αθλητές που έχουν συμμετάσχει σε διεθνείς αγώνες και έχουν συλλέξει βαθμολογία σε διεθνείς αγώνες είναι ο Κώστας Πανταζής, η Παρασκευή (Βιβή) Χριστοδουλοπούλου και ο Γιάννης Παπαβασιλείου. Οι τελευταίοι δύο αποτελούν και την Παραολυμπιακή Ομάδα που εκπροσωπσεί την Ελλάδα στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ υπό την επίβλεψη του Προπονητή Κωνσταντίνο Ζιντζόβα. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Βανκούβερ το 2010 αποτελούν την τρίτη συμμετοχή Ελληνικής Ομάδας σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.