Ένα χρόνο έκλεισε με επιτυχία το πρόγραμμα διαπολιτισμικής μεσολάβησης στην υγεία, χάρη στο πολύγλωσσο προσωπικό νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται επιτυχημένα από τον περασμένο Μάϊο σε 21 νοσοκομεία, 16 των Αθηνών και 5 της Θεσσαλονίκης, απασχολεί συνολικά 109 εξειδικευμένους εργαζόμενους από 25 εθνικότητες που μιλούν 35 γλώσσες και θα διαρκέσει ένα ακόμα περίπου τρίμηνο.
Η λειτουργία του εστιάζει στην αξία της Διαπολιτισμικής Μεσολάβησης στην υγεία, προκειμένου να υπάρχει ευκολότερη επαφή και αποτελεσματική επικοινωνία των μεταναστών με το διοικητικό, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση τους στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας και ταυτόχρονα να λαμβάνονται υπόψη οι πολιτισμικές ιδιαιτερότητές τους.
Οι 109 ειδικά εκπαιδευμένοι "διαπολιτιστικοί μεσολαβητές", έχουν παρακολουθήσει 120 ώρες εκπαίδευσης ώστε να μάθουν τα απαραίτητα για το ελληνικό σύστημα υγείας γενικότερα και λειτουργούν ως δίαυλοι επικοινωνίας, ανάμεσα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και μετανάστες. Έχουν επιλεγεί από το χώρο της υγείας, των μεταναστών και της ασθένειας και από αυτούς 21 άτομα είναι συντονιστές, ενώ 10 είναι επόπτες από ΜΚΟ για την καλή λειτουργία του νέου θεσμού.
Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) σε συνεργασία με τη "ΔΙΑΣΤΑΣΗ" Εκπαιδευτικές και Συμβουλευτικές Υπηρεσίες, στο πλαίσιο του Ετήσιου Προγράμματος 2009 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών με χρηματοδότηση κοινοτικών (75%) και εθνικών πόρων (25%).
Παρουσιάστηκε σήμερα στο αμφιθέατρο της ΕΣΔΥ από τον κοσμήτορα της ΕΣΔΥ, Γιάννη Κυριόπουλο, την επιστημονική υπεύθυνο του προγράμματος, δρα Έλλη Ιωαννίδη-Καπόλου, τον πρόεδρο της ΔΙΑΣΤΑΣΗ, Γιάννη Παπαδημητρίου, τη διοικήτρια του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου, Όλγα Οικονόμου, καθώς και εκπροσώπους της ιατρικής κοινότητας και των μεταναστευτικών κοινοτήτων.
Εντάχθηκε στο Ετήσιο Πρόγραμμα 2009 του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών, το οποίο θα απορροφήσει 3 εκατ. ευρώ, ενώ μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο για μικτές δράσεις που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από ιδιώτες ή εν μέρει και από τις κοινότητες των μεταναστών, όπως δείχνουν τα ενθαρρυντικά παραδείγματα της γειτονικής Ιταλίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.