Με λουκέτο απειλούνται 31 φορείς παιδικής προστασίας που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, ενώ σε περίπτωση που δεν καταφέρουν να «επιβιώσουν», περισσότερα από 15.000 παιδιά με βαριές αρρώστιες, νοητική υστέρηση, πολλαπλές αναπηρίες, κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα, θα βρεθούν στο δρόμο.
Τα μέλη της «Ενωσης Μαζί για το Παιδί», που έχει κάτω από την ομπρέλα της 10 ιδρύματα, καθώς και τα στελέχη 21 επιπλέον σωματείων παιδικής προστασίας, από όλη την Ελλάδα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά και τους νέους αβοήθητους, να παλεύουν μόνοι τους με τα δύσκολα προβλήματά τους.
Οπως δήλωσε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και πρόεδρος της «Ενωσης Μαζί για το Παιδί», Χρήστος Μπαρτσόκας, πολλά από τα κοινωφελή ιδρύματα και σωματεία που εξυπηρετούν παιδιά με ειδικές ανάγκες και κοινωνικά προβλήματα βιώνουν την οικονομική εξαθλίωση και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Ανάμεσά τους βρίσκεται η Εταιρεία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, η ΕΛΕΠΑΠ, η «Μέριμνα του Παιδιού», το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης και Επαγγελματικής Κατάρτισης Παιδιών με Αναπηρίες «Αγ. Παντελεήμων», το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία «Η Στοργή» κ.ά.
Απλήρωτο προσωπικό
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρτσόκα, 13 από τους 31 φορείς έχουν απλήρωτο προσωπικό από δύο έως και οκτώ μήνες, ενώ οι 20 φορείς που λαμβάνουν κάθε χρόνο επιχορήγηση από το κράτος (περίπου 7,8 εκατομμύρια ευρώ) φέτος δεν έχουν λάβει κάποιο χρηματικό ποσό και δεν έχουν καν ενημερωθεί για το ποσό που θα λάβουν για το 2011. Η κατάσταση στα ιδρύματα -επισήμανε ο κ. Μπαρτσόκας- γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, καθώς οι φορείς (19) που εισπράττουν νοσήλια από τα ταμεία ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΤΣΑΥ πληρώνονται με μεγάλες καθυστερήσεις και επιπλέον οι δωρεές που στηρίζουν σημαντικά το σύνολο των φορέων παιδικής προστασίας έχουν μειωθεί φέτος κατά 40%.
Τα μέλη της «Ενωσης Μαζί για το Παιδί» ζητούν από την Πολιτεία να βρει άμεση λύση για τα παιδιά που έχουν ανάγκη, να μη φορολογεί την ακίνητη περιουσία των ιδρυμάτων και να δώσει κίνητρα στους δωρητές-χορηγούς των κοινωφελών φορέων, καθώς με το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2010 οι δωρητές απαλλάσσονται μόνο για το 20% του ποσού που δωρίζουν, ενώ παλιά απαλλάσσονταν για το 100%. Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, έστειλε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου το μήνυμα στα στελέχη των ιδρυμάτων ότι θα ασχοληθεί με το ζήτημα και τους ζήτησε να συναντηθούν άμεσα.
Οι ειδικοί, πάντως, υπογραμμίζουν ότι, αν οι φορείς παιδικής προστασίας που υπάρχουν σε όλη τη χώρα βάλουν λουκέτο, τα 15.360 παιδιά που εξυπηρετούνται από τα συγκεκριμένα ιδρύματα θα μείνουν ακάλυπτα από θεραπείες, φιλοξενία και εκπαίδευση και οι οικογένειές τους θα καταρρεύσουν...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.