Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Κακώσεις σπονδυλικής στήλης σε παιδιά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι κακώσεις και οι τραυματισμοί της σπονδυλικής στήλης (ΣΣ) στα παιδιά θεωρούνται αρκετά συχνοί στα πλαίσια των δραστηριοτήτων, των παιχνιδιών και των αθλημάτων.

Η ΣΣ διακρίνεται ανατομικά σε 4 μοίρες. Αυχενική, θωρακική, οσφυική, ιεροκοκκυγική. Η Αυχενική μοίρα σπονδυλικής στήλης (ΑΜΣΣ) αποτελείται από 7 σπονδύλους και οι κακώσεις ποικίλλουν. Μπορεί να είναι μια απλή θλάση με μυικό σπασμό και κλίση της κεφαλής (ραιβόκρανο) πράγμα συχνότατο στα παιδιά. Αυτό αντιμετωπίζεται με αυχενικό κολλάρο και ολιγοήμερη ανάπαυση. Τα κατάγματα του αυχένος όμως είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις, πολλές φορές απειλητικές για τη ζωή. Υποψία κατάγματος υπάρχει όταν ο αυχένας πονάει πολύ, υπάρχει πονοκέφαλος, μουδιάσματα στα χέρια ή αλλοίωση του επιπέδου συνείδησης.Ο ασθενής επιβάλλεται να παραμένει κλινήρης μέχρι να διερευνηθεί πλήρως η έκταση και η βαρύτητα του τραυματισμού.

Οι κακώσεις της Θωρακικής μοίρας που αποτελείται από 12 σπονδύλους συνήθως είναι ήπιες και δεν δίνουν ιδιαίτερα συμπτώματα. Τα κατάγματα ποικίλλουν. Τα απλά συμπιεστικά θεραπεύονται με ανάπαυση και ειδικό κηδεμόνα για 3-4 εβδομάδες ενώ τα βαρύτερα που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης είναι πολύ περιορισμένα.

Οι κακώσεις της οσφυικής μοίρας σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) που αποτελείται από 5 σπονδύλους, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή διότι είναι συχνές οι μετατοπίσεις σπονδύλων και η λύση της συνέχειας μεταξύ τους. Κάθε επίμονη οσφυαλγία σε παιδί πρέπει να διερευνάται ακτινολογικά ή με μαγνητική τομογραφία για την ανεύρεση του αιτίου. Η σπονδυλόλυση –σπονδυλολίσθηση χρήζει ανάπαυσης και ειδικού κηδεμόνα για άλλοτε άλλο διάστημα που μπορεί να είναι 3-4 εβδομάδες ή 2-3 μήνες. Τα ενοχλήματα συχνά υποτροπιάζουν καθώς η ολίσθηση δεν επανέρχεται. Σπάνια χρειάζεται χειρουργική επέμβαση .Ο πόνος μπορεί να αντανακλά στα κάτω άκρα και να συνοδεύεται από μούδιασμα και δυσκολία στη βάδιση.

Η ιεροκοκκυγική μοίρα σπονδυλικής στήλης αποτελείται από το ιερό οστούν και τον κόκκυγα και τραυματίζεται συχνά κατά τις πτώσεις, όμως ακόμα και σε περίπτωση κατάγματος η θεραπεία είναι η ανάπαυση. Είναι αλήθεια όμως ότι η περιοχή είναι πολύ επώδυνη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Για όλη τη Σ.Σ. ισχύει ο κανόνας ότι όσο μικρότερη η ηλικία του πάσχοντα τόσο ευκολότερη η αντιμετώπιση και η αποθεραπεία, ακόμα και στη περίπτωση των καταγμάτων.

Κάθε σύμπτωμα που προέκυψε μετά από τραυματισμό της Σ.Σ. πρέπει να αξιολογείται και να διερευνάται ξεκινώντας από ενδελεχή κλινική εξέταση, μια απλή ακτινογραφία και προχωρώντας ίσως σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Σε κάθε περίπτωση ο μικρός ασθενής οφείλει να παραμείνει σε κατάκλιση και ήρεμος μέχρι να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια.


Πηγή: http://blog.nowdoctor.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.