Έξυπνες συμβουλές που θα σας γλιτώσουν επιπλέον κόστος.
Ετοιμάζεστε για ταξίδι στο εξωτερικό; Και μάλιστα σε χώρα με νόμισμα διαφορετικό από αυτό του ευρώ; Διαβάστε παρακάτω έξυπνες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνετε έτσι ώστε να αποφύγετε τις "παγίδες" που κρύβει η ανταλλαγή συναλλάγματος και να εξοικονομήσετε χρήματα.
1. Ενημερωθείτε για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Για να δείτε τι σας συμφέρει περισσότερο –να κάνετε την μετατροπή συναλλάγματος στην Ελλάδα ή την χώρα που επισκέπτεστε– τσεκάρετε ποιες είναι οι ισοτιμίες αναφορικά με το ευρώ στον προορισμό της επιλογής σας. Αν η τάση είναι πτωτική, τότε σίγουρα σας συμφέρει να αλλάξετε το συνάλλαγμα μόλις φτάσετε στον προορισμό σας.
2. Πριν την αναχώρησή σας θα πρέπει να έχετε πάνω σας ένα συμβολικό ποσό για τα απαραίτητα που μπορεί να προκύψουν με το που φτάσετε στον προορισμό σας. Είναι σημαντικό να τα έχετε πάνω σας γιατί μπορεί να μην βρείτε άμεσα και εύκολα ανοιχτό ανταλλακτήριο συναλλάγματος.
3. Κάντε την ανταλλαγή συναλλάγματος στην Τράπεζα Ελλάδος. Μπορεί ανταλλακτήρια συναλλάγματος να βρίσκονται στον Διεθνή Αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος (παίρνουμε ως βάση την Αθήνα) και κάποια ξενοδοχεία, ωστόσο το ποσοστό προμήθειας σε σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδος είναι αρκετά υψηλότερο και ως εκ τούτου ασύμφορο για την τσέπη σας.
4. Αποφύγετε ανταλλακτήρια στο αεροδρόμιο ή το τουριστικό κέντρο. Οι καλύτερες ισοτιμίες και το χαμηλότερο κόστος προμηθειών επιτυγχάνεται σε ανταλλακτήρια εκτός των συγκεκριμένων περιοχών του προορισμού της επιλογής σας. Μάλιστα, στα συγκεκριμένα έχετε και περισσότερα περιθώρια διαπραγμάτευσης σχετικά με τις ισοτιμίες.
5. Χρησιμοποιείστε την κάρτα σας. Για ακόμη πιο οικονομικές συναλλαγές και για να αποφύγετε την έρευνα για τουριστικές ισοτιμίες καθώς και τις προμήθειες των τραπεζών προτιμήστε να κάνετε ανάληψη μετρητών στο τοπικό νόμισμα με την πιστωτική σας κάρτα και χωρίς έξοδα ανάληψης, κατόπιν συνεννόησης με την τράπεζά σας.
6. Προσοχή στους φωτεινούς πίνακες των ανταλλακτηρίων. Πριν προχωρήσετε στην αλλαγή του συναλλάγματος, φροντίστε να βεβαιωθείτε ότι η τιμή που αναγράφεται ως «κράχτης» είναι η τιμή πώλησης του νομίσματος, και όχι αγοράς του.
7. Πραγματοποιείστε αναλήψεις μεγάλων ποσών. Κάθε φορά που πραγματοποιείτε μια ανάληψη ποσού, επιβαρύνεστε από την τράπεζα με επιπλέον χρέωση τόσο για την ανάληψη από ΑΤΜ που δεν είναι της τραπέζης που συνεργάζεστε, όσο και για την μετατροπή του συναλλάγματος.
8. Υπολογίστε χονδρικά τα χρήματα που θα χρειαστείτε. Με αυτόν τον τρόπο θα χάσετε λιγότερα χρήματα κατά την επιστροφή και τη διαδικασία μετατροπής του μη χρησιμοποιημένου συναλλάγματος σε ευρώ. *Εκτός από την Τράπεζα της Ελλάδας μπορείτε να κάνετε συνάλλαγμα και στο Eurochange (www.eurochange.gr), τον μεγαλύτερο μη-τραπεζικό οργανισμό, με άδεια της Τράπεζας Ελλάδος, για την παροχή υπηρεσιών Συναλλάγματος στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.