Το παιδί που αποτέλεσε έμπνευση για το διάσημο κόμικ.
Ήταν 12 Μαρτίου του 1951 όταν ένα μικρό αγοράκι ηλικίας περίπου 5,5 ετών, με φόρμα και ριγέ μπλούζα, κάνει την εμφάνισή του ως σκίτσο σε 16 εφημερίδες των ΗΠΑ. Σχεδιασμένος από την πένα του σκιτσογράφου Χανκ Κέτσαμ θα ξεκινήσει την «καριέρα» του ως ένα ζωηρό, σκανδαλιάρικο αγόρι και θα εξελιχθεί σε αγαπημένο ήρωα πολλών παιδιών μέσα τα επόμενα χρόνια. Ο λόγος για τον Ντένις Μίτσελ, γνωστό κι ως «Ντένις ο Τρομερός» ή αλλιώς «Dennis the Menace»!
Το μικρό αγοράκι έγινε τόσο συμπαθές και δημοφιλές ώστε οι ιστορίες του μεταφέρθηκαν στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία. Η πιο γνωστή μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη έγινε το 1993 από τον σκηνοθέτη Νικ Καστλ με τον Γουόλτερ Ματάου στο ρόλο του Τζορτζ Γουίλσον, του άτυχου γείτονα δηλαδή, του οποίου την ησυχία ταράζει με τις σκανταλιές του ο Ντένις.
Στα χρόνια που ακολούθησαν το υπερκινητικό αγόρι, με τη σφεντόνα στην τσέπη και το διαβολικό χαμόγελο είχε γίνει γνωστό σε όλο τον κόσμο. Οι ιστορίες του μεταφράζονται σε 19 γλώσσες και δημοσιεύονται σε 48 χώρες μέσα από περισσότερες από 1.000 εφημερίδες.
Πίσω όμως από το ψευδώνυμο «Ντένις ο Τρομερός», υπάρχει και το πραγματικό όνομα του μικρού αγοριού και είναι «Ντένις Κέτσαμ». Και βέβαια πρόκειται για το μικρό γιο του σκιτσογράφου, ο οποίος αποτέλεσε έμπνευση ώστε να δημιουργηθεί το ξανθό αγοράκι που κέρδισε τη συμπάθεια μικρών και μεγάλων.
Ο Ντένις γεννήθηκε το 1946 και ήταν μόλις 4 ετών, όταν ο πατέρας του Χανκ εμπνεύστηκε από τη ζωηρότητα του και σχεδίασε τη φιγούρα του. Έμενε μόνο να το ολοκληρώσει, όταν η μητέρα του Ντένις, η Άλις αναφώνησε στον Χανκ: «Your son is a menace!» δηλαδή «Ο γιος σου είναι φοβερός», εννοώντας «ένας μπελάς». Μετά από αυτό και γύρω από το πρόσωπο του Ντένις δημιουργούνται οι υπόλοιποι ρόλοι, η οικογένεια Μίτσελ δηλαδή και η οικογένεια Γουίλσον.
Σε αντίθεση ωστόσο με την ευχάριστη και διασκεδαστική ζωή του Ντένις στα σκίτσα, η πραγματική του ζωή δεν είναι τόσο ρόδινη. Η μητέρα του Ντένις, ή Άλις, πεθαίνει το 1959 με τις φήμες να κάνουν λόγο είτε για αυτοκτονία, είτε για υπερβολική δόση ουσιών. Ο Ντένις ήταν τότε μόλις 12 ετών και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο πατέρας του ξαναπαντρεύεται και μετακομίζουν οικογενειακώς από την Καλιφόρνια στην Ελβετία.
Η προσαρμογή για τον Ντένις δεν είναι εύκολη και επιστρέφει μετά από απόφαση του πατέρα του σε οικοτροφείο στο Κονέκτικατ. Εντωμεταξύ το κόμικ που βασίστηκε στον μικρό Ντένις γνωρίζει τεράστια επιτυχία και ο πατέρας του είναι πλήρως αφοσιωμένος στο έργο του.
Ο Ντένις χάνει σταδιακά την επαφή με τον πατέρα του, πηγαίνει στο Βιετνάμ ως πεζοναύτης και επιστρέφει με μετατραυματικό στρες. Μέχρι το 1990 ζει στο Οχάιο. Παράλληλα ο πατέρας του, Χανκ, χωρίζει και παντρεύεται τρίτη φορά και αποκτά άλλα δύο παιδιά. Το 1993 ο διάσημος σκιτσογράφος λέγεται πως δήλωσε σε γνωστό περιοδικό: «Έχω νέα από τον Ντένις περίπου μία φορά το χρόνο», εκφράζοντας τη θλίψη του γι’ αυτό.
Μετά το 1994 ο Χανκ Κέτσαμ άφησε το σχεδιασμό των ιστοριών του Ντένις του Τρομερού στους βοηθούς του Ρον Φέρντιναντ και Μάρκους Χάμιλτον, οι οποίοι συνεχίζουν το έργο του. Ο Κέτσαμ πέθανε το 2001 στα 81 του χρόνια, ενώ ο Ντένις έχει κάνει πλέον τη δική του οικογένεια.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.